Demokratik süreç zahmetli ve uzun bir süreçtir. Çünkü demokrasi kültürünün toplum tarafından benimsenmesi lazım.Feodalite, katı bürokratik yönetim ve devletin kutsallığı ile demokratik yönetim tarzı biri diğeri ile uyuşmaz. Biri sınıf üstünlüğünü diğeri eşitliği ,biri cehaleti diğeri bilgiyi, biri devleti ön plana çıkarırken diğeri bireyin refah ve huzurunu hedeflemekte ve bu uğurda devleti araç olarak kullanmaktadır.Kimi devletlerin hilebaz yöneticileri demokrasi adına dünyanın dahi huzurunu bozsa da birey olarak insanlık aleminin genel eğilimi demokratik yönetimden yanadır.

Her ne kadar bazı ülkelerde demokrasi adına vatandaşı seçim sandığı ile oyalayarak “ bu hükümette yapmasa o da gider” şeklinde ifadeler kullanılıyor ise de en azın da demokrasinin ilk adımı vardır. istenilirse daha adil bir duruma getirilebilir. ama bilinçsiz bir ifadedir tabi, oh ne ala 4-5 yılda bir, biri gelsin biri gitsin,nasıl olsa %1 lik mutlu azınlık keyif sürüyor bu memleketin çilekeş vatandaşları kimin umurunda!

Bunlar sorun, peki çare ne? öyle ya şikayetçi olmak kadar kolay bir şey yok. Bununa ilgili bir anekdot aktarayım: Amerika da yöneticilik kursuna katılan bir ahbabım anlatmıştı. kursiyerlerden biri hocaya bir soru sormuş hoca demiş ki; bu konuda bir fikrin var mı? Kursiyer hayır deyince hoca da demiş ki öyleyse sorunuzu yok sayıyorum.Doğru olanı da bu değil mi?Çare üretmek lazım.Bana göre çare, Sivil Toplum Kuruluşlarının daha aktif hale getirilmesidir.Dernekler ,Vakıflar ,Sendikalar ve Meslek Odlarına önem vermek lazım.Yasal konumlarını daha cazip hale getirmek gerek,Sendikaların üye aidatlarının devlet tarafından ödenmesi bu açıdan da olumlu bir gelişme idi, beklentim sadece bir dernek aidatının da devlet tarafından ödenmesi için yasal bir düzelmemeye gidilmesi. Çünkü o zaman dernekler daha rahat çalışır demokratik düzenin ana unsurlarından biri olarak daha rahat işlevini yerine getirirler.
Dernek üyesi olabilmek için erkekler de askerlik yapma şartı bayanlarda ise 21 yaşına girme şartı aranabilir vs. (erkeklerin askerlikte dönme yaşıdır)

Derneklerin aktif hale getirilmesinin bir çok avantajı vardır;

1-Vatandaşı aydınlatma görevini görürler,
2-Vatandaş dernek üyesi olarak kendini daha da güvende hisseder,
3-Derneklerin hukuk komisyonları daha güçlü olur gerektiğinde hem üyelerini savunurlar, hem de kamu davalarında müdahil olabilirler,
4-Derneklerin muhtelif komisyonları daha rahat çalışmalarını sürdürürler,
5- Derneklerin kamu yararına değişik amaçlı etkinlikler düzenleme imkanı doğar,
6-Dernek üyeleri arasında beyin takımı durumunda olan kimseler memleketin selameti için fikir üretebilirler,
7-Dernekler zaman zaman olup biten olaylara karşı tepki gösterdiğinden dolayı vatandaş ayrı bir mutluluk hisseder,çünkü düşünceleri dile getiriliyor.
8-Bürokrasinin yetki konusundaki kabalığı,siyasetçinin haddini aşma hevesi ancak sivil inisiyatif ile dizginlenebilir.
Kısacası Sivil Toplum Kuruluşları vazgeçilmez kurumlardır.Muasır medeniyetin de bir icabıdır. benden söylemesi.


Örneğin Köylülerin sorunlarıyla ilgilenen KÖY-DER adında bir dernek oluşsa ,
Diyelim ki bir ilçeye bağlı 20 köy var, her köyde dernek üyesi olma vasfını taşıyan 100 vatandaşımız var, bu günün aidatıyla 2000 üyenin toplam ödeneği 10 bin YTL eder bu parayla Biri köy avukatı ,biri veteriner ,biri ziraat mühendisi biri sosyolog,biri din görevlisi olmak üzere oluşturulan heyet , Köylere yönelik bir “ kalkınma ve aydınlatma” konusunda çalışmalar yapabilir.Bu komisyon;
1-Periyodik olarak köyleri ziyaret ederek etkinlik düzenleye bilirler
2-Avukat köylünün hukukunu kurumlara karşı korur,veteriner ve ziraat mühendisi vatandaşa tarım ve hayvancılık ile ilgili danışmanlık yapar,Din görevlisi vatandaşın manevi ihtiyacına cevaplar aramaya çalışır,Sosyolog zaman zaman uygun anketlerle vatandaşın tepkisini ölçer temayülünü tespit eder.
3-Bazı gerekli durumlarda aynı zamanda derneğin doğal temsilcisi olan Köy muhtarlarıyla istişare edilir(harcı rahı dernek tarafından ödenir),Ülkemizde ve dünyada meydana gelen gelişmeler hakkında muhtarlar vasıtasıyla köylüler aydınlatılır,
4-Bu vesile ile huzurlu, mutlu, bilinçli bir toplum oluşur.Bu projenin maliyeti 10 ay üzerinde ödeme yapılırsa 80 milyon TL eder. Bu harcamanın hem millete hem de devlete paha biçilmez faydaları vardır bütçeden ayrılan bir kalem gibi gözükse de bütçeye kat kat fayda sağlayan bir projedir. Çünkü, duyarlı ve bilinçli vatandaşın yetişmesinde katkıda bulunur.Faydaları saymakla bitmez.

ANCAK BU ŞEKİLDE KOPENHAG KRİTERLERİNE MEYDAN OKUYABİLİRSİNİZ
( Demokratik Süreç Ve Toplum başlıklı yazı Eyüphan KAYA tarafından 10.12.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu