Türk gençliği uzun zamandan beri büyük bir kimlik bunalımı içine girmiştir.
Alkol, uyuşturucu, cinayet vb. şeyler sıradan hale gelmeye başlamıştır.
Genç insanlarımız, toplumumuzun maddi ve moral değerlerinden bilerek veya bilmeyerek uzak tutulmaya çalışıldıkça, kimlik bunalımına sürüklenmeye başlamıştır.
Toplumumuzda meydana gelen alabora ya da kültürel yozlaşma, birçok problemi de beraberinde getirmektedir.
Kültürel yozlaşmanın gençler üzerindeki en büyük göstergesi, kendine, ailesine ve toplumuna yabancılaşma eğilimi olarak ortaya çıkmaktadır.
Bunun neticesi gençler arasında şiddet ve kötü alışkanlıklar hızla yaygınlaşmıştır.
Adeta gençlik şiddetle birlikte anılmaya başlamıştır.
Suçu gençlerin ya da çocukların üzerine yüklemekle sorumluluğumuzdan kurtulamayız.
Onları o hale biz büyüklerin ittiğini hiçbirimiz unutmamalıdır.
Çocuklarımıza hangi ölçülerin doğru, hangilerinin yanlış olduğu konusunda gerekli eğitim verilemediğinden, yanlış ellerden esen rüzgârlara yelken açıp, yanlış yönlere sürüklenebilmektedirler.
Milletler, ortak maddi ve kültürel değerler etrafında şekillenmişlerdir.
Ortak değerler ne kadar çok ve bu değerlere gönüllü olarak ne kadar sahip çıkılmışsa, o milletler ayakta kalmayı o kadar sağlıklı başarabilmişlerdir.
İnsanlar da milletler gibidir.
Çünkü insan biyolojik(maddi) ve psikolojik(ruhi) iki unsurdan müteşekkil yaratılmıştır.
Mademki insanlar böyle önemli iki temel değere sahiptir, bu iki değerinde toplumun temel değer kaynaklarından iyi beslenmesi gerekir.
Beslenemediği takdirde çeşitli alanlarda çeşitli arızi durumlar ortaya çıkmaya başlar.
Eğer siz insanın sadece biyolojik ihtiyaçlarını dikkate alır, psikolojik(ruhi) ihtiyaçlarını görmezden gelirseniz, o insanı büyük bir rahatsızlık ve huzursuzluk içine girmekten kurtaramazsınız.
Nasıl ki gerekli gıdalardan yoksun kalan insan, her türlü hastalıklara karşı dirençsiz kalıp hastalanıyorsa, moral bakımından aç kalan ya da eksik bırakılan insanlarında onarılması güç hastalıklara yakalanmasının önüne geçemezsiniz.
Moral değerler insanları ve dolayısıyla toplumları ayakta ve bir arada tutan en temel değerler sistemidir.
Tabiat boşluk kabul etmez diye bir söz vardır.
Sizin boş bıraktığınız alanları mutlaka birileri doldurur.
Sonrada bunlar nereden çıktı diye şaşar kalırsınız.
İşte bugün ilköğretim okullarına kadar inmiş olan çetecilik ve şiddet faaliyetleri tüm bu değerler sistemimizin horlanmasından, aşağılanmasından ve en basit tabiriyle dikkate alınmamasından ileri geldiğini unutmamak gerekir.
Eğer toplumun temel değerlerini bir tarafa bırakıp, genç nesilleri onlardan uzaklaştırırsanız, bütün yollar bu şiddet, cinayet, hırsızlık, kapkaç, alkol, uyuşturucu, tiner vb. alanlarına çıkacaktır.
Yıllardan beri başta orta öğretim kurumları olmak üzere çeteleşme, şiddet, fuhuş, kumar, uyuşturucu vb. gibi faaliyetlerden hep söz edile geldi.
Bu gün ise ilköğretim okullarında bile şiddet kol gezmeye başladıysa hepimizin oturup on kere, yüz kere tekrar tekrar düşünmemiz gerekir.
Nerede hata yapıyoruz, neleri eksik bırakıyoruz diye başta aileler ve sorumlular olmak üzere, tüm toplum kesimleri ideolojik saplantılardan uzak, bilimin ölçütleriyle, eğitimin nelerden yoksun bırakıldığını sağlıklı bir şekilde değerlendirmekten başka çıkar yol yoktur.
Eğitim sistemi hemen masaya yatırılarak anaokulundan üniversiteye kadar, A’dan Z’ye yeni baştan ve çağın gereklerine ve milletimizin yapısına göre derhal gözden geçirilmelidir.
Yaşanan bütün bu olanları polisiye tedbirlerle önlemek mümkün değildir.
Önlenemediği de yaşanan olaylarla görülmektedir.
Zaten her insanın başına da bir polis dikemezsiniz.
( Gençlik Ve Şiddet başlıklı yazı İ.Sarıçay tarafından 13.04.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu