Toplum yararına siyaset güdenlerin ilkeleri olur. O ilkeler baz alınarak fikirler üretilir sonra da hayata geçirilir. 
Bu tür siyaset "ben" merkezli düşünceden sıyrılıp merkeze ''biz'' tanımını koyarak bu uğurda çalışma sürdürür.
Biz'den ben'e evrilenler olursa baskın eğitimle bireysel menfaatperestlikten kurtulması sağlanmalıdır.
Mümkün olmuyorsa da siyaset dışına itilmelidir.
..
Geri kalmış toplumlarda 'ben' vardır. Arada 'biz' diyen cılız sesli fikirler olsa da yaşama alanı bulamadığı için ya o toplumu terkeder ya da "lanet olsun içimdeki biz sevgisine" diyerek o da ortama ayak uydurmaya çalışır.
..
Gelişmekte olan toplumlarda ise Ben ve Biz ilkeleri birbirleriyle yarışır. Bu ilkelerden "Biz" öne geçerse gelişmiş toplum yolunda önemli adım atılmış olur. Yok eğer ben öne geçerse "biz''e ulaşmak için acilen 40 fırında ekmek üretimine başlanmalıdır.
..
Gelişmiş olarak kabul edilen toplumlarda "Biz" hakimiyeti vardır.
Öyle ki bu durum aynı zamanda yaşam koşulu olarak görülmektedir.
Dolayısıyla da her anlamda ortak yaşam kalitesini arttıran bir gereklilik olarak kabul görmektedir.
..
Yıllar evvel okuduğum Steinbeck'in, Gazap Üzümleri adlı romanında, şöyle bir söz geçiyordu: "Sahip olma özelliği sizi her zaman 'Ben' de bırakır ve ebediyen sizi 'Biz' den ayırır."
Sonrasında kafamda sorgulamalar başladı. Ben de bırakma neydi ?
Ben, bencillik, menfaatperestlik, her şeyi sadece kendisi için isteme, kendi yararına olmayan bir şey için kılını kıpırdatmama gibi uzunca anlatılabilecek duygu varyasyonlarını içeriyor.
Oysa tarihten gelen yani insan oğlunun varoluşundan günümüze kadar olan süreç içerisinde "biz" düşüncesinin hakim olduğu zamanlarda medeniyetler gelişmiştir.
İnsan hayatını kolaylaştıran her şey biz düşüncesiyle gelişmiştir.
Kısacası, başkalarının varlığıyla insan bir değer arz eder.
Başkasının eksiğini gördüğünde kendi fazlalığına şükür eden bir toplumun "biz" düşüncesine erişebilmesi mümkün değildir.
Çünkü, fazlalık "benlik" doğurur.
Bu bakımdan bu tür şükür yolu yanlıştır.
..
Kaliteli bir yaşam süren bireyin, herkesin kendisi gibi kaliteli yaşam şartlarında yaşamasını istemesi ve buna göre davranış sergilemesi biz ilkesinin içselleştirilmesiyle mümkün olabilecektir.
..
Sonuç olarak, benlik duvarını aşmış liyakat sahibi kişilerce hazırlanacak "biz" merkezli ahlaki eğitim sisteminin hayata geçirilmesiyle gelişmiş bir toplumun temellerinin atılması sağlanmış olabilecektir...

Yavuz Yıldızbaş 
Araştırmacı-Yazar-Eleştirmen 
( Ben Ve Biz başlıklı yazı Kalemimyazar tarafından 26.07.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu