Ortak Türk Alfabesi
Gazetelerden ;

Ortak Türk alfabesi nedir, kaç harf var? Türk Devletleri ortak alfabesi nasıl olacak?
Türk Akademisi, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) tarafından kurulan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun, Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaştığını duyurdu. Bu gelişme sonrası ''Ortak Türk alfabesi nedir, kaç harf var?'' soruları gündemdeki yerini aldı.

HER HARF TÜRK DİLLERİNDEKİ FARKLI FONEMLERİ TEMSİL EDİYOR
Toplantıda ilk olarak 1991'de bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesinin kapsamlı şekilde gözden geçirildiği ve komisyon üyelerinin bu alfabe projesinde geliştirilmesi gereken hususlara ilişkin gerekli tespitleri yaptıkları vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu özverili çalışmanın sonucunda, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşıldı. Önerilen alfabedeki her harf, Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil etmektedir."

________*0*_______

       Bu çalışma hayata geçer mi, geçerse nasıl geçer,  ilave harfler  sosyal hayatımıza nasıl girer, 1 Kasım 1928 tarihli "Türk Harflerinin Kabulü ve Tatbiki " hakkındaki devrim kanunları ile nasıl barıştırırız bilemiyorum.               Haberler çıktıktan  sonra bugüne kadar   "devrim kanunlarının delinmesine izin vermeyiz" diye sesini yükselten bir Atatürkçüye rastlayamadım. Muhtemeldir çoğunun da haberi yoktur.
      Bu çalışmaya neden ihtiyaç duyulduğu konusu  biraz daha önemli.
      Biz harf inkilabımızı yaparken, Türk dünyası ile  bağlarımızı da pek düşünmemişiz anlaşılan.  Zamanın ruhu gereği ağır bir batı hayranlığı ve  kendi kültüründen geçmişinden  utanma,  mahcubiyet duyma, Türk uygarlıklarına değil de  batı uygarlıklarına benzeme dürtüsünün baskınlığı akla geliyor.  Çağdaş olmanın gereği gibi anlatılıyordu malum devrimlerin hemen hepsi. Nitekim hemen hiç biri Türk dünyasındaki geçmişimize, kodlarımıza kucak açan  devrimler değildi. Tersine  toplumu tamamen bütün kurumlarıyla batı kültürüne benzetmeye, çağdaş uygarlığa bu şekilde ulaşacağımıza vurgu yapan girişimlerdi. Bu Batı kültürüne  benzemiş halimize ise   "İşte Türk kültürü bu "  dememiz gerekecekti.
      Latin alfabesine geçerken de alfabenin Türk diline uygun olmaması gerekçe gösteriliyordu. Latin alfabesi ile meramımızı daha güzel anlatabilecektik.   Türklerin Türkçesi kısır, kadük gelişime uygun olmayan bir dil miydi, kullandığı alfabeler   ihtiyaçları karşılayamıyor muydu,  ihtiyaçlara binanen  bugün yapılan çalışmalar gibi kullanılagelen alfabelere ilaveler yapılamaz mıydı, yoksa  "bizden adam olmaz "  saikiyle  toptan  çöpe atarak Latin alfabesine geçmekle sorunlarımızı daha kolay mı çözerdik?
     Bakalım bu ilave 5  harf konusu nasıl karşılık bulacak.
     Bazı Yörük arkadaşlarım,  çıkardıkları seslerden bazılarını mevcut alfabenin karşılamadığından bahsediyorlar. Örneğin  öngörülen o üstünde işaret olan N harfi (klavyede olmadığından yazamadım :)  )
     Yeni 5 harfe adapte olmak kolay mı olur acaba?
     Bakalım, yaşayarak göreceğiz.

( Ortak Türk Alfabesi başlıklı yazı Gökdeniz tarafından 15.09.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu