Bu soruyu 600 bin liseli çözemedi.   

Bu soruyu ilköğretim 3. sınıf öğrencileri matematik dersinde çözüyor.          

İnternette haberleri okurken gözüme yukarıda ki haber takıldı. Haberi okuduktan sonra ülkemizde eğitimin resmen iflas ettiğinin delili olarak gördüm ve bu acı haberi siz dostlarımla paylaşmak istedim.              

Üniversiteli olmaya hazırlanan lise son sınıf öğrencisi ya da mezunu 1.5 milyon gençten 600 bini üniversiteye giriş sınavında bu soruyu yanıtlayamamış.                

Geçtiğimiz günlerde ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’la Lisans Yerleştirme Sınavları öncesinde röportaj yapılmış. 36 yıldır üniversite sınavlarını gerçekleştiren kurumun başındaki kişi olarak kendisini en çok hangi tür soruların yapılamıyor olmasının şaşırttığı sorulmuş. Artık şaşırmadığını ama yüzde 99’unun çok rahat çözebileceği soruları yarım milyonu aşkın gencin çözememesine üzüldüğünü söylüyor.              

Sonra da bunu örnekle açıklıyor.  
“Bir iki yıl önce üniversiteye giriş sınavında 80 - (12 + 3 + 8) = ? diye bir soru sorduk. Şimdi bu soruya baktığınızda ne düşünürsünüz? ‘Çocuklar bunu yapar’ dersiniz. Oysa bu soruya 600 bin öğrenci cevap verememiş. Neden cevaplamamışlar, neden yapamıyorlar? İlkokul çocuğu bu soruyu yapıyor. Bunlar lise çocukları ya da mezunları. İşte bu soru gibi yüzde 99’unun kesinlikle çözmesi gereken çok basit sorular var. Ama çözemiyorlar. Biz çok basit, yüzde 100 hepsi cevap verir diye ‘Cumhuriyet kaç yılında ilan edildi?’ gibi soruları sınavlarda sormuyoruz. Ama artık kuşkuluyum. Şimdi bu soruyu sorsak, ‘Yüzde yüz doğru cevap alırız’ diyemiyorum. Herhalde yanlış cevap verenler çıkacaktır diye endişe ediyorum.”  şeklinde açıklama yapıyor.          
 
 

Yarımağan’ı gerçekten de endişeye düşüren bu durum, son yıllarda eğitimde tehlike çanları çalmaya başladığının bir göstergesi olarak algılanmalı. Üniversite sınavında, SBS’de her yıl başarısızlığın artması üstelik de soruların kolay olmasına rağmen, yapılma yüzdesindeki düşüş ve özellikle de bazı devlet okulları arasındaki uçurumlar artık “eğitimde kalitenin” ne durumda olduğunu gösteriyor.              

Bugün Anadolunun değil İstanbul’un göbeğinde bile köklü devlet liselerinin öğrencileri arasında heceleyerek okuyan öğrenciler karşımıza çıkıyor. Üniversite kapısına bu şekilde getirdiğimiz çocuklarımız bırakın dört işlemi, iki hatta tek işlemli soruları da çözemez durumdalar. Bu durumda biz bu çocukları mı yargılayacağız yoksa onları liseye kadar taşıyan ve ellerine diploma veren eğitim sisteminin ne kadar mükemmel (!) olduğunu mu tartışacağız? Çünkü çocukları yargılamak işin en kolay yanı...                

Sayın Yarımağa hiç üzülmesin. Eğitimin başındakiler hiç üzülmesin. Eğitimciler hiç üzülmesin. Eğitim Bakanından tutun bu iş ile uğraşan her kesim hiç üzülmeyin. Bu işin böyle olacağını yıllardır söyleyip duruyoruz. Kusura bakmayın ama bu gençlerimizin veya çocuklarımızın geleceğini karartan önce Eğitim bakanıdır. Daha sonra herkesin sorumluluğu altındadır. Bunun vebalini nasıl çekeceksiniz.                

Ben sizlere açık açık söylüyorum yazıklar olsun yaptığınız işlere. Yazıklar olsun.. Ben şu halimle tekrar üniversite imtihanına girsem 1. milyon öğrenciden daha fazla puan çıkartırırm.        

14.06.2010
( 247 Eğitim İflas Etti başlıklı yazı Necmi Yaprak tarafından 15.06.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.