Biz, ilk emri 'oku' olan bir dinin mensubuyuz, kabul buyurursanız yoksa da özgürlük sizin bu seçim hakkını yaradan kullarına vermiştir.

Peygamberimiz toplumu değerlendirirken buyuruyor ki;" İki kesim insan hariç diğerlerinde hayır yoktur; öğreten ve öğrenen" ,yani demek istediği hayatın her aşamasında ya öğreten yada öğrenen olmalı başka bir ifadeyle" beşikten mezara kadar" kendini yetiştirmeli .Daha ne desin?

Talim terbiye olmazsa ne olur?

İnsanlar fakirleşir...
Hastalıklar artar...
Kavga gürültü artar...
Ceza evleri dolar, taşar...
Mutluluk azalır...

Daha başka bir dert dile getirmeye gerek var mı?Zaten bunların her biri on ayrı derde sebebiyet vermez mi?

İnsanlar fakirleşir

Meslek yok, bilgi yok; artık devir makine devri eskisi gibi bilek gücüne dayalı iş kalmadı, olanı da az ,onu da yapan az, üzerinde kavga ediyorlar kim öle kim kala arkasından bin bir dert bırakarak, bir kısmı da hile hurda peşinden koşuyor. Kimisi çalıyor, kimisi çırpıyor.

Bakın bakayım kavga ve kargaşanın olduğu memleketlere, genel olarak fakir ülkeler değil mi?

Fakirlik böyle bir beladır ki daha ötesi var maazallah!

Peygamberimiz diyor ki; "Fakirlik nerdeyse insanı küfre yaklaştırıyor" fakirlikten Allah sığınırım diyorum, aynı duayı tekrar etmenizi dileğiyle,

Hastalıklar artar

İnsanlar kendini tanıyamadıkları insanın kıymetini bilmedikleri için, hastalığı önemsemezler hastalığın bir çoğunun sağlıklı besleme eksikliğinden ileri geldiğini bilmezler her şeye 'takdiri ilahi' deyip işin içinden çıkmaya çalışırlar ki, bu İslam"ın ruhuna ters düşüyor.

Bilgisizlik yine başı çeker... Bir diş çürümesinin insan sağlığı üzerindeki etkisini nereden bilecek? Rahat bir ayakkabının sağlık üzerindeki faydasını tasavvur edebilir mi? Sigaranın hayata olan çok yönlü olumsuz etkisini hayal edebilir mi? Çok zor...

Kavga gürültü artar

İnsanların kelime hazinesi daracık olunca hemen fiziki müdahale başlar. Bir de haklılık ölçüsü kendi bakış açısı ve yargı değerleri olursa bu özeliğe sahip insanları yerinde durdurmak hiçte kolay değildir; ancak fiziki müdahaleyle durdurabilirsiniz yada ceza evine tıkarsınız.
Ne yaparsanız dert. Ne dini biliyor ne de dünyayı. Vicdan da Allah"a isyandan kararmış,mühürlenmişse neuzubillah; ailedeki, mahalledeki, köylerdeki sorunların ana kaynağı bu cehalet değil mi?

Ceza evleri dolar, taşar

Aslında cezaevi hem cahiller için adres olmuş hem de toplumun asıl kahramanları olan bilgili kimseler için. Siyasi suçlardan yatanları kast ediyorum. Keşke ibret için arada bir fırsat verseler de kimi vatandaş ders almak için ceza evlerine gidebilse cahil cühelanın yattığı koğuşlarda ne entrikalar dönüyor?

Bilgili kimseler ise yine davasını anlatıyor orada da kendini mutlu etmek, varlığını hissettirmek için bir yol bulup vaktini değerlendiriyor; hem de başkasının hakkına tecavüz etmeden. Cahil kimse ise ancak başkasının hakkın gasp ederek mutlu olabiliyor işin yok cezaevleri yapın, siz yaptıkça müşterileri artar. Halbuki insanları talim terbiye etseniz, niteliklerini geliştirme fırsatı verip meslek sahibi etseniz dünya başka türlü bir huzur bulur.

Mutluluk azalır

Cahil insan mutlu olmayı beceremez, mutluluğunu küçük dünyasına bağlar.

Gün geçmezki çevresinde onu üzecek bir hadise oluşmasın hangisine gücü yeter? Allah'ı hakkıyla tanımaz ,dünyayı bilmiyor of pof ederek kendi kendisini yer ,bitirir.

Cahil olduğum dönemi hatırlıyorum da bazen haftalarca incir kabuğunu doldurmayacak bir hadise için kendimi yiyip bitiriyordum maalesef. Bugün o günkü halim için gülüp geçiyorum anlatsam bir yazı dizisi oluşur.

Eğer bu iddiaya inanıyorsak,yarından tez yok hemen eğitim öğretimi konu alacak bir kampanya açalım, insanların dikkatini eğitim öğretime çekelim.

Yazar çizersek kesinlikle bayrama kadar en az talim terbiye konusunda 2-3 yazı yazalım. İnsanımızın ,eğitim öğretime okula önem vermek için değişik etkinlikler aracılığıyla anlatalım yani bu konuda ne kadar çalışsak da azdır.

Memleketimizin, şehrimizin, insanımızın tek çıkar yolu maariften geçer başka çıkar yolu yok,yok,yok!

Ya dostlar Allah-u Teala boşuna mı kaleme ve yazdıklarına yemin etmiş?

İlmin ve alimin önemine vurgu yapmış?

Çünkü alim insan bir çok sorunun çözümüne katkıda bulunabilir, toplumu dünya ve ahiret sadetine yönlendirebilir değil mi?

2010-2011 eğitim öğretim yılımızın hayırlara vesile olması dileğiyle,gelin maddi manevi sorunlarımızı ,eğitim öğretime katkı yaparak çözelim diyorum.

Selam ve sevgilerimi sunarım...

E.KAYA
( Eğitime Katkın Ne ? başlıklı yazı Eyüphan KAYA tarafından 4.08.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu