K  O  L  T  U  K

 

Sayın anneler ve babalar, eğer dört, beş yaşındaki çocuğunuza sözünüzü dinletemiyorsanız, sizlere her ne kadar da olsa acıklı bir haberimiz var. Gelecekte bu çocuklar gün geçtikçe büyüyecektir. Hele hele 14 - 15 yaş çocuğuyla yüz yüze geleceksiniz. Dahası var, 16’dan sonra ise durum biraz daha farklıdır.
       Sayın anneler ve babalar, çocuklarının onların sözlerini dinlememelerinin bir çok nedenlerinin olduğu aşikardır. Çocuk küçükken hastalık geçirmiş olabilir, ailede boşanma olmuş olabilir, sizler çocuğa haşin görünmek istememiş olabilirsiniz; ya da çok sert olduğunuzu göstermek isteyebilirsiniz, her şeyin düzgün ve olumlu olmasını, terbiyeli ve nezaketli olmasını istersiniz. Bunları unutun. Hiç özür aramayın. Küçük bir çocuğun annesi ve babası olarak, hiç kuşku duymadan, çocuğunuzun, koyduğunuz kurallara uyacağına inanmalısınız. Ona annelik ve babalık yapmaktan hoşlanabilirsiniz, bir başka deyişle bu işi zevkli hale getirebilirsiniz. Eğer anne ve babalığı üstlenmezseniz her gün yeni bir sonuçla, her gün yeni bir problemle çekilmez hale gelir. Çocuğu bu yaramazlıklarından vazgeçirmeye girişince, sonuç ne olursa olsun anne ve baba kaybeder.
       Erken dönemlerde disiplin için bir malzeme bulunmaktadır. O da KOLTUK` dur. Evinizde mutlaka bir koltuk vardır. Belirli bir Koltuğu ona tahsis edin. Çocuk bu koltuğu kendisinin olduğu için size güvenecek ve bundan mutlu olacaktır. Bakın o kadar zor ve karmaşık değil. Çocuk yaramazlık yapınca, "git koltuğuna otur ve kalkma" diyebilirsiniz.

       Okul öncesi çocukların aileleri bu yılların disiplin oluşturmak için en önemli yıllar olduğunu bilmesi gerekir. Çocuk kendi kendini disipline edemez. Dolayısıyla ilk önce anne ve babasının disiplinine uymalıdır. Sonuç olarak, çocuğu dövmeyin, çünkü kullanabileceğiniz bir koltuk vardır.
Çocuklar bizlerin geleceği ve yuvamızın neşesidir. Onları iyi eğitmeliyiz. Onlara daima, her şeyin doğrusunu ve güzelini öğretmeliyiz ki, ileride sıkıntı çekmeyelim.
Çocuk bir boş banttır. Bunu asla unutmamalıyız. Biliyorsunuz, bir boş banta ne konuşursanız, ne kaydederseniz, o kaydedilen devamlı bize onları tekrarlar. İşte, bu gerçekle yola çıkarak, bantı iyi dolduralım. Yani çocuklarımızı iyi yetiştirelim.
Vatanımızın geleceği yeni nesillere bırakılacaktır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk bir sözünde “Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” demiştir.
       Bizde bu sözü bir anahtar alarak, yeni nesiller anne ve babaların yetiştirdiği çocuklarıdır. Mutlu bir aile olmak için ve geleceğimizin sağlam temellere dayanması için; çocukları iyi yetiştirmek anne ve babalarının elindedir.

12.03.2005
Metin Neşeli – Emekli Öğretmen

( K O L T U K başlıklı yazı metin-neseli tarafından 13.08.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu