Eski kitapları ne yapalım?Kitap kurtları bilirlerki,kitaplar onlar için bir tutku,belkide platonik aşkımızdır.
Zaman zaman evlerimizde şu kitablardan bir kurtulsak,koyacak yer yok şikayetleri ile karşılaşmışızdır.
Onlardan ayrılma gerçekten zordur.Akşamları eve dönüşte bazı ailelerin kitapları çöp kutularına atıklarına tanık olmuşumdur.Sokağa terkedilmiş kedi gibi.
Kayseri'de eski kitapların hazin öyküsünü okuyacaksınız.Benim yabancı basında okuğum bir haber vardı;şehrin önemli park yerlerinde okuyucuların okuduğu,artık ihtiyaç duymadığı eserleri buralara bırakması ve ihtiyaç duyanların bedel ödemeden alması uygulaması varmış.Bu güzel uygulama bizimde her şehrimizde kamuoyu nun duyacağı şekilde okurların istifadesine sunulmalı.
Böyle bir hata daha önce osmanlı eserleri Bulgaristan'a satılmıştı.Ve Kağıt diye sattığımız belgeleri geri almıştık.
Kültürel mirasımıza sahip çıkalım.Bu konu Kayseri'de çok sert tartışmalara neden oldu.Tek tesellimiz kitapların imha edilmeden bir sahafın eline geçmesi ve okurları ile buluşması.
Eski sözde güncelliğini yitirmiş! kitapların hazim öyküsü.

"Kayseri Halk Kütüphanesi'ne ait bazı kitapların sahaflarda satılması tartışmalara neden oldu. Kitap ihalesini alan hurdacı Metin Ateş ''Ben aldığım kitapları başka hurdacılara devrettim, hurdaya mı çıkar, sahafta mı satılır bilemem '' dedi.

Kayseri 75. yıl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü ve bu birime bağlı Hisarcık Halk Kütüphanesi ile Selçuklu Halk Kütüphanesi'ne ait 46 bin 180 kilo hurda kağıt, muhtelif cinsten eski kitap ile badrolsüz ve korsan kitap, Milli Emlak Müdürlüğü, Gevher Nesibe Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından ihale ile satışa çıkartıldı.

İhaleye sahaflar katılmazken, hurdacılık yapan Metin Ateş, ihaleye en yüksek teklifi vererek 46 bin 189 kilo kağıt ve kitabı kilosu 0,221 liradan satın aldı.

Satın aldığı kitapları başka hurdacılara verdiğini söyleyen Metin Ateş ''Ben aldığım kitapları başka hurdacılara devrettim, hurdaya mı çıkar, sahafta mı satılır bilemem. Bu kitaplar, hurdaya çıkacağına sahaflarda satılması da iyi bir şey'' diye konuştu.

Satın alınan kitapların bir bölümü daha sonra Kayseri'de bir sahafta tasnifi yapılarak tanesi 3 ila 10 liradan satışı çıkartıldı.

Kütüphaneye ait ciltlenmiş ve üzerinde kütüphanenin resmi mühürü bulunan kitapların satışını ''Kitabistan Sahaf'' adlı işyerinde yapan Orhan Tecimer, AA muhabirine yaptığı açıklamada ''Ben bir hurdacıdan kütüphaneye ait 3 bin kitabı satın alıp, daha sonra tasnif edip satışa çıkarttım. Kitaplar hurda kağıt olacağına burada değerleniyor. Kitapları tanesi 3 ila 10 liraya satıyorum. Biz kültüre hizmet ediyoruz'' dedi.

-''KOMİSYON KARAR VERİYOR''-

Kayseri Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmet Taymuş ise kitapların özel bir komisyon tarafından kullanım dışı olarak belirlendikten sonra Milli Emlak Müdürlüğü aracılığıyla satışa çıkartıldığını söyledi.

Kayseri 75. Yıl Halk Kütüphanesi Müdürü Aslıhan Uygun ise ihaleyi alan Metin Ateş'in şartnameye uymadığını belirterek şu bilgileri verdi:

''Güncelliğini yitirmiş ve eskimiş kitapları Milli Emlak Müdürlüğü satışa çıkarttı. İhaleyi alan kişi kitapları kıyarak teslim edeceğini ve ham madde haline getireceğini taahhüt etmiş ama buna uymamış. Kullanım dışı olan kitapların ihalesi sahaflara da bildirilir. Sahaflar ihaleye girmemiş ve kitaplar hurda olarak satışa çıkartılmış.''

-''YAPILAN ÇOK YANLIŞ''-

Özel kütüphanesinde 32 bin kitabı olan tarih araştırmacısı Faruk Yaman'da kitapların hurdaya çıkartılması yerine sahaflarda satılmasının daha doğru olacağını söyledi.

Yaman, ''Osmanlı dönemine ait bir çok basılı eser geçmişte maalesef SEKA tesislerinde hurda kağıt olarak adeta imha edilmiş. Sahaflarda satılan kitaplar arasında çok kıymetli eserler de var. Bu kitaplar hurdaya çıkacağına bizim gibi eski kitap meraklılarının eline geçmesi çok iyi oldu'' diye konuştu.

Yayımlanmış 50'ye yakın eseri bulunan Araştırmacı-Tarihçi Yazar Süleyman Kocabaş da, yapılan işin çok yanlış bir uygulama olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Bu uygulama tarihi hanları, sarayları yıkmak gibi bir şey. Kabul edilemez. Bu kitapları günü geçmiş diye SEKA'ya göndermek, hurda kağıt diye değerlendirmek büyük yanlış. Yok pahasına satılan bu kitapların büyük bir kısmı sahaflarda çok daha fazla fiyattan alıcı bulabiliyor. Bu konuya ilgili ve yetkili herkesin müdahale etmesini istiyoruz.''


( Kitaplara Kıymak,hurdacılar,ve Sahaflar başlıklı yazı M.Filizman tarafından 7.12.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu