İnternet medyasının yaygınlaşması sonucu,yazılı basının ömrü tartışılmaya başlamıştır.Günün birinde yazılı basının sonuna geleceğimizi tahmin etmek hayli zordu.Dünya ülkeleri gelecekte basın nasıl şekilenecek,konusunu işlerken bizde durum daha vahim.
4 kuvvet basın Türk milletine faydalı oldumu?sorusunu kendi kendimize sormamız gerek.Buna malesef faydalı oldu diyemiyoruz.
 
Bu konuda hata;daha önce"kartel medyası"diye adlanırdığımız medya vardı.Hükümetlerin kurulmasında,düşürülmesinde çok etkiliydi.2000 li yıllar öncesi 10 yıl sonrasını görüyoruz diye manşet atan gazeler,2001 kriziyle uyandı bir güne.
 
Niçin bu günü yaşamıştık?medya patronları kendi bankalarının içini boşaltmışlardı.Gazete yazarları ,patronun iş takipcisi olmuşlardı.Kendi aralarında bir antlaşma bir gazetecinin işine son verilince diğer gazetede iş bulamayacaktı.
 
Bir başka hata,gazeteler ,ve gazeteciler akredite olmuşlar,dışında kalanlar,TSK nin toplantılarına alınmıyorlardı.Asker ve sivil darbeyi beraber ifa ediyorlardı.Basın patronun emrinde,yazarlarda Holdiglerin menfati doğrultusunda yayın yapıyordu.
 
2002 de güç dengeleri değişti.
 
Küresel güçler önce medya patronlarını değiştirdi.Gazeteciler dizayn edildi."Yandaş medya" kartel medyasının yerini aldı.Yazarlar baskı altına alındı.Buna bir örnek;Başbakan gazete patronlarına mesaj gönderdi."Ülkemiz ekonomik bakımdan gayet iyi.Ekonomiyi kötü göstermek isteyen yazarlarına maaşlarını siz veriyorsunuz.Yazılarınada dikkat etsinler."
Bu mesaj örtülü bir sansürdü.Cari açık tehlikeli boyutlara gelmişti.Bu konuda hükümeti uyaran ekonomist yazarlar haklı çıktı.
 
Türkiye'de basın patron,Hükümet arasındaki çıkar ilişkisinden uzak kalması gerek.Basında mali açıdan büyük sermaye isteyinde objektif gazete,ve yazar olmak zor Türkiye'de
 
Yıllar önce 4 milyon traj olan basın, hala 5 milyon günlük satış seyrindeyse bu konuda hatayı kendilerinde aramalılar.
 
Tahminlere göre, Türkiye’de yazılı basın 2036’da bitiyor. Gelecek İletişim Araştırmaları’nın yazılı basının 2040 yılına dek 51 ülkede yok olacağına dair son tahmini yoğun tartışmaları da beraberinde getirecek...
 
"İngiltere merkezli Gelecek İletişim Araştırmaları’nın başkanı Ross Dawson yazılı basının 2040 yılına değin 51 ülkede son bulacağını açıkladı.
 
 
Dawson gazetelerin neslinin tükenmesine yol açacak olan başlıca etkenleri ise şöyle sıralamış; - Cep telefonları ve e-okuyucuların artan performansları - Haber baskı maliyetlerinde artış - Dijital haber mekanizmalarının paraya çevrilebilirlik trendindeki yükseliş - Reklam trendleri - Ekonomik büyüme - Medya düzenleyici yasaların düzeyi ve hükümetlerin medya desteği.
Tahmine göre ABD’de yazılı basın 2017’de, İngiltere’de 2019’da, Almanya’da 2030’da, Türkiye ve Rusya’da 2036’da son bulacak.
Dawson yaptığı açıklamada gelişen ülkelerde medyanın hızla bir büyüme içine girdiğini, ancak dünyada medyada bir ayrılma başladığını ve sonuç olarak dijital haberciliğin yazılı basının yerini alacağını iddia ediyor. (ntvmsnbc.com)"

 
( Gazetelerin Ömrü başlıklı yazı M.Filizman tarafından 14.08.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.