Bu yıl açıklanan ÖSS sonuçlarında 30 bin öğrencinin sıfır puan aldığını öğrendik. YÖK başkanı bir açıklamayla sıfır puan alan öğrenciler hakkında yorum yaptı. Sayın başkanın bir sözünü eleştirmek istiyorum müsadesi olursa:

"Testlerde hepsine değil de belli bölümlere cevap vermeme gibi bir alışkanlık pek çok öğrencimizde var. Mesela sosyal bilimlere gidecek öğrenci fen bilimlerini cevaplamıyor veya fen bilimlerine gidecek öğrenci sosyal bilimleri cevaplamıyor." buyurmuşlar kendileri.

Eğitim öğretimden biraz anlasalardı ya da ortaöğretim sistemi hakkında biraz bilgi sahibi olsalardı sosyal bilimlere giden daha doğrusu sözel öğrencisinin dört yıllık lise hayatı boyunca sadece lise 1'de fen bilimleri derslerini okuduğunu ve fen bilimlerinden başarısız olduğu için sözel bölümü tercih etmek zorunda kaldığını bilirlerdi.

Anlamıyorum, bu nasıl mantıktır. Ben fizik, kimya ve biyolojiden anlamadığım ve başarısız olduğum için sözel bölümü seçeceğim; ama liseyi bitirip üniversite sınavına gireceğim zaman siz bana fizik kimya ve biyoloji sorularını yapma zorunluluğu getireceksiniz.

Kusura bakmayın ama ya siz bu işi hiç ama hiç bilmiyorsunuz ya da ben öğretmen değilim.

30 bin Öğrencinin sıfır puan çekmesinin sebebini başka yerde aramayın sayın büyüğüm, sisteminizi sorgulayın sisteminizi!..

İki yılda bir üniversiteye giriş sistemi değişiyorsa ülkemde ve deneme yanılma yoluyla yapılıyorsa hala bu iş ne demeli size bilmem ki. Amerika’yı her yıl yeniden keşfetmeye kalkan bir sistem olduğu müddetçe daha nice sıfırlar çıkacaktır.

Hem bakanlık hem YÖK şapkayı önüne alıp düşünmeli biraz nerede hata yapıyoruz diye.

12 netle öğrenciyi üniversiteli yapmak değil çözüm.

Sınıfta kalmayı kaldırarak öğrenciyi ille de lise mezunu yapacağız diye zorlamak da çözüm değil. Herkesi okutacağız diye seviyesi düşük Anadolu liseleri açmak hiç çözüm değil. Meslek liselerine yönlendirilen öğrencilerin liseyi bitirdikten sonra ne iş yapacağız diye sormak zorunda kalması da kaldırmıyor sorunu ortadan.

Daha altıncı sınıfta, ergenliğe ilk adımını atan bir öğrenciyi SBS gibi boğucu bir sınav sistemine mahkum ediyorsa bakanlığım, çocuk gelişiminden, çocuk ruh sağlığından, çocuk eğitiminden bihaber demektir. Sonra mı? Sonra farkına varırsınız hatanın ve altıncı sınıfta yapılacak sınavı kaldırmayı düşünürsünüz. Sormazlar mı size –veya ben sormaz mıyım bir altıncı sınıf velisi olarak- benim çocuğum kobay mı diye?

Her bakan değiştiğinde, her YÖK ve ÖSYM başkanı geldiğinde kendi sistemini kurmaya kalkar ve daha yeni oturmaya başlayan bir sistemi değiştirirse bunu yaparken de çocuklarımızı kobay fareler gibi görüp kullanırsa biz daha çok sıfırlar görürüz sınavlarda.
( Öss Ve Sıfır Puan başlıklı yazı M. Kuvancı tarafından 16.07.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu