ESKİŞEHİR / SÖĞÜT TÜRKMEN BEYİ - OĞUZBOYLARI KONFEDERASYONU BAŞKANI NİYAZİ ÇAPA

 BEYLERBEYİ KONAĞI - OSMANLI MÜZESİ

YÖRÜK ve TÜRKMEN NEDİR?

   Türkler Tarih boyunca dünyanın birçok yerini fethetmiş, fetihler sırasında kollara ve boylara ayrılmıştır. Tarih bilgileri ile bunlar ispatlanmış ve dünyanın her yerinde ecdadımıza ait izler bulunmaktadır.

   Türkmenler Oğuz Türklerinden bir boy ve bu boydan olanlara verilen addır.

      Oğuz Türkleri; Orta Asya Kökenli Türk halkalarından olan Oğuz Boyları coğrafi olarak Selçuklular, Osmanlılar ve Türkmen Beylik ve Boylarının atasıdır. İslam’ı kabul edip, İslam ordularında hizmetleri olan bu boy Oğuz Han'ın 6 oğlu ve onların 4'er oğlundan meydana gelmiştir.

    Bu isim 10 yy.da kullanılmaya başlanmış olup, Müslüman olan Oğuzlara "TÜRKMEN" denmiştir. Boyların birbirleri ile tanışmalarında “ Men Türk” kelimesi zamanla “ TÜRKMEN” olmuştur. Türkmenlerin bir kısmı hayvancılıkla uğraşmışlar, sürekli obalara, yaylalara çıkıp, peynir, yağ ve çeşitli yiyecek üretimi ile ilgilenmişler. Bu işlerle uğraşanlara da “YÖRÜKLER” adı verilmiştir.

      Yörükler, ahlaki açıdan şerefli, asi olmayan, üretken, paylaşan, misafirperver ve barışçıl özellikler taşırlar. Bu nedenle atalarımız sevdiği kişilere:  “ Başın Yörüklere bağlansın!” Sözünü söylerlermiş. Çünkü Yörüklerin hayvanı ve malı çok olduğu, yiyecek yönünden bereketli oldukları bilinirmiş.

      Ecdadımızın Tarih içerisinde izini bilmek gereklidir.

   Türkmen sözü halen halkımızın bir bölümünde yanlış bilinmektedir. Müslümanlar dünyanın birçok yerinden bulunup,  Suriye, Irak, Türkmenistan, İran, Afganistan, Tacikistan, Özbekistan, Karakalpakistan, Moğol, Arap işgallerine uğramışlardır. Anadolu ve Azerbeycan Tarihi Türk Eğemenliği hakkında her zaman bizlere sağlam kaynaklık etmiştir.

“Geçmişini bilmeyenin geleceğindeki coğrafyasını başkaları çizer.”

        Türkmenlerde kendi aralarında çeşitli mezheplere ayrılmaktadır. Bu nedenle işgale uğrayan ülkelerde birçok Türkmen gerçek kimliklerini açıklayamamışlardır.

“TÜRKMENLER VE YÖRÜKLER TÜRKİYENİN GURURUDUR.” “YÖRÜK” ve “TÜRKMEN” TÜRK demektir.

Oğuz Türklerinin sevgisisin

Şanlı Türkmenliğin şerefisin

Türk’ün orijinal Yörük beyisin

Ecdadımın soyundan gelensin.

      Bu çerçevede Eskişehir’de yaşayan Oğuzboyları Konfederasyonu Başkanı ve İş Adamı Niyazi Çapa, bir Türkmen Bey’i olup, Beyler Beyi Konağına sahiptir. Bu konağı, Atalarından kalan tarihi eşyaları ve Osmanlı Tarihine ait giysi ve mutfak kültürüne ait eşyalardan oluşan bir müzeye çevirmiş ve halkımızın gezmesini sağlamıştır. Bu Müze “Eskişehir’de Osmanlı Müzesi” olarak hizmette bulunup, üç katlıdır. Çok yakında yeni bir iç dekorasyonla yeniden bu müze 2013 Ekim ayında İçinde bulunan eşyaların bilgilerini içeren bir proje çerçevesinde tanıtım dergileri ile medyada yerini alıp, tarihi bilgileri ile yerli ve yabancı turistlere ecdadımızdan aktarımlarda bulunacaktır.

       Ülkemize böyle bir değeri kazandırdığınız için Sayın Niyazi Çapa’ya milletimiz adına teşekkürler ediyorum.

Haber ve Fotoğraf: Sultan Özates ( Eğitimci-Yazar )

 

( Eskişehir / Söğüt Türkmen Beyi - Oğuzboyları Konfederasyonu Başkanı Niyazi Çapa başlıklı yazı AYYÜZLÜ tarafından 17.03.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.