Daha önce seçimlerle ilgili yazacağımı söylemiştim ama dün faceboocta gezinirken dikenli bitkilerden yapılmış bir koltuk resmi yayınlamışlar ve kaynana koltuğu sipariş alınır diye yazı eklemişler. Zaten günlerdir Seda Sayan’ın sunduğu ‘’ Kaynana gelin, Sedaya gelin,, diye bir yarışma programına takmış durumdaydım. Buda üzerine tuz biber oldu ve bu konuda yazmaya karar verdim.

       Her kadın kızından ya da oğlundan gün gelir kayın valide olur. Hiçbir anne çocuğunun mutsuz olmasını istemez, mutsuz olsunlar diye evlendirmez. Anneler çocuklarına çok bağlı olurlar baba gibi yüzeysel bakamazlar bazı konulara. Küçüklükten beri koruma kollama içgüdüsüyle çocuklarını büyüttükleri için bazen evlendiklerinde ölçüyü kaçırdıkları olur belki ama bazı istisnalar dışında kimse çocuklarına sırf kötülük olsun diye yapmaz bazı şeyleri.

       Eskiden filmlerde cadılar, devler, hayaletler insanları korkutulmak için kullanılırdı artık kaynanalar bu iş için kullanılmaya başladı. Benim de kayın validem vardı ama birbirimizi bilerek isteyerek hiç kırmadık. Kendisini her zamanda rahmetle anarım. Ona davranışlarımı da hep kendime yatırım yaptığımı düşünürdüm, o bir anneydi ne çilelerle çocuklarını büyütmüştü. Hem benim de iki oğlum vardı bende kayın valide olacaktım bir gün.  Eden bulur inleyen ölür demiş atalarımız, eğer bir gün sende kötü harekete maruz kalmak istemiyorsan önce kendi hareketlerinden başlamalısın. Sonra çocuklarını o sevgi ve düşünceyle dürüstlükle yetiştireceksin. Küçükleri sevmeyi, büyükleri saymayı, günahı sevabı öğretmelisin çocuklarına. Mademki onlar bizim geleceğimiz ona göre geleceğimizi inşa etmeliyiz.

    Bu programlar, filmler ve bazı düşüncesiz ön yargılı kişilerin toplum içinde yerli yersiz konuşması sayesinde zaten kızlarımızın kafasında kaynana kötü olarak önceden işlenmiş oluyor. Daha isteme olayında bile kayın valideye ön yargılı yaklaşılıyor, görmek istedikleri yönden görüyor ve öyle davranılıyor. Bu da aileler arasında ilk baştan soğukluğa ve kırgınlığa yol açıyor.

       Ben oğullarıma aşığım ve bir o kadar da bağlıyımdır, bunu çevremdeki herkes bilir. Kızımı çok küçükken kaybettim ve hep bir kız evladım olsun istemiştim. Çünkü kız çocuklarının aile içinde bağdaştırıcı olduklarını düşünüyorum. Yıllarca Allah'ım bana kızım gibi seveceğim ve beni annesi gibi sevecek gelinler nasip et diye el açtım dua ettim. Rabbim dualarımı kabul etti ve bana kızım gibi sevdiğim bir gelin nasip etti. Her aile gibi yanlış anlaşılacak bazı şeyler olduğunda hemen empati yaptım ve onun yerine kendimi koyarak düşündüm ve bu yolla doğruyu bulduğuma inanıyorum. Her şeyden önce ben oğlumu çok seviyorsam onun mutlu olmasını istiyorsam bir adım geride durmak ve onu düşünmek zorundayım. Onlar çocukken bile haklı olduğum birçok konuda yeri geldi sustum, yeri geldi özür bile diledim hep onların tarafından bakmaya çalıştım hayata.

     Yani sözün özü hiçbir anne çocukları mutsuz olsun istemez. İnsanın cahilliğinin ve paylaşma duygusunu bilemediğinin verdiği duygu karmaşası sonucu bazı olumsuz şeyler tabii ki oluyor. Ama benim karşı çıktığım konu daha çocuklarımız küçükken yapılan programlar ve aile içindeki yersiz konuşmalar neticesinde yavrularımızın beynine olumsuz kötü kaynana profilinin yerleştirilmiş olması. Bu durum onların evliliğe adım atarken beyinlerindeki bu profille kayın validelerine ön yargılı yaklaşmalarına sebep oluyor.

     Her insan karşısındakini yargılarken onun yerine kendini koymalı önce, empati yapmalı ve bir gün onun yerinde kendisinin de olabileceğini düşünmeli. Yaptığımız iyi davranışları, iyi düşünceleri bankaya yatırım olarak yatırdığımızı düşünmeliyiz. Mutlaka bu yatırımlar bizlere ilerde lazım olacaktır, bu dünyada olmazsa bile öbür dünyada mükafatını mutlaka göreceğiz bunu bilelim yeter.

       Her konuda duyarlı programların yapıldığı, duyarlı insanların yetiştirildiği ve duyarlı bir toplum olmak dileklerimle, hoş kalın hoşça kalın… Saygılarımla…

     

( Kaynana, Kayın Valide, Anne Olmak başlıklı yazı SakineBAHADIR tarafından 4.02.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.