Kırk Haramilerin dergâhındayım aslında sadece tek farkla: kırk birinciyim belki de kırk bir kez Maşallah, demenin coşkusuna nail olmuşken.

 

Top yekûn uyutulduğumuz için bir yürekte toplanmış yaşayıp gidiyoruz: kâh ömrün rehaveti kâh dünün özrü kâh andan ırak bir yolculuk belki de bir Ali Babaya rastlamak adına.

 

Sonlarla başı karıştırıp elde ettiğim kıvamsa akla zarar. Uyutulduğum bunca yılın naaşı mıyım ne? Kucağımda kiremit rengi çiçeklerim ve varsa yoksa oyuncaklarım yine gömülü zamanın görgüsüz alaylarında, ben bir boyut arayışında inceden bir öfke ve yeri geldi mi kendimle eğlendiğim kadar da mutluluğu giyindiğim.

 

Asabi mizacımdan da yok eser ne de olsa tek eserim içimde mimarisi bitmeyen hayallerim ve ufkumu aydınlık kılan dünümdeki anılar.

 

Hastalıklı bir yaşantı tarzı, diyen doktorların yalancısıyım ne de olsa tutunmak adına hayata bir şeylerle meşgul olmalı insan.

 

Ya devinen egoda kayıt dışı bir öfke; ya, aç gözlerde biriken ihtiras ve haset ya da çocukça bir neşeye tutunup hayatın her açısından bir kazanım elde etmek? Bazen bir çocuğun elinden tutup, bazen bir yaşlının torbasını taşıyıp bazense aynaya bakıp kocaman bir gülümseme armağan etmek kendine gerçi aynalardan yansıyan sadece dış görünüşün ehemmiyet taşıdığı inancı ile nasıl oluyorsa aynadaki yansımana bak ve mutlu ol diyenlerden değilim zira içimi görmeme vesile olan ne bir ayna ne de görüntü kaygım varsa yoksa içimi diri tutan basit bir sağanak: misal mi?

 

Örtülü ödenek gibi atıfta bulunduğum cüzdanım ve tek seferde harcamaktan kaçınmayacağım dünyalık bir hediyedense kendimi tutsak kıldığım standart hayatımdan bir sapma yapmama vesile olacak delice bir tutku yine adı ve mahiyeti bende saklı kalsın ne de olsa yere göğe sığdıramadığım umutlarım her ne kadar ıskartaya çıksa da ben hala kursağında ufak mutluluklar taşıyan bir kız çocuğuyum gerçi yaş itibariyle, şimdilerin deyimi ile büyük bir günah işliyorum ne de olsa üç kuralın tümünü uygulayamadım.

 

İlkine sapına kadar haiz oldum.

 

Süreç eğer ki eğitim ile ilintiliyse zaten tutsağı olduğum bu okuma aşkıma gem vuramıyorum.

 

İkincisi mi?

 

Konuya şuradan bir dalış yapayım o zaman…

 

Sıradan bir konu gibi gözüken ve genç nüfusun dörtte birinin işsiz olduğunu düşünürsek, ben bir çalışan olsam neye yarayacak ya da boş gezenin boş kalfası addedilsem neye? Bu anlamda tüm bağnazlığımla kendimi protesto ediyorum ve yeni yılın ilk günlerinde rastladığım bir öğretmenimle ayaküstü hasbıhal ettik ve basit bir sorusunu tüm açıklığımla yanıtladım.

 

Dert etmediğini görmek mutlu etti ve bir sonraki soruyu bekledim ne de olsa gündemden düşmeyen konulardan biri ve ben değil aile kurmak bir yuva çocuğu sağduyusu ile bol miktarda duygu salgılarken ve izdüşümü yine bu yazdıklarımdan da ibaret değil hani.

 

Geçiniz efendim ne de olsa muhalif bir insanım: ama en çok kendime. Zaten kaşınan bir yaram da yok ne de olsa yarınımdan da kaygılı değilim ama çok kısa bir süre evvel vuku olan o vahi sayesinde oldukça öngörü geliştirdiğim ve kelimenin tabiri ile boyutlar arası yaptığım yolculuk ile dündeki kayıplarımı dibine kadar gömmekle meşgulüm.

 

Ne yani? Kapımı çalan bahar bana yaradı mı yaramadı mı? Yaram yok ki gocunayım varsa yoksa törpülemem gereken uzamış tırnakları yine mizacımı deştiğim kadar eşelediğim de bir yalan değil iken…

 

Yılları tasnifliyoruz aslında yoksa huylarımızı mı hizaya sokuyoruz? Ben bile benden sıkkınken kime kötülük yapmaya hakkım olabilir ki bu anlamda bazı şeylerden ve bazı insanlardan uzak durmak payıma düşen en azından kimseyi sıkıntıya sokmadan ben zaten lafı hepten kendime sokuyorum. Eh, insan kendini bildikten sonra varsın herkes bildiğini sansın ve bilmediğini de biliyorum, diye iddia etmesin.

 

Göstermelik mutluluklardan da çıktık mı yola… girdapta dönenen hezeyan bulutları bu anlamda görüntü kaydı demek değil ki için közünde de dumanı tütmeyen yangınlar yok. Varsın yangınlar sona ermesin ve dibi tutsun tüm acıların sonra da baş tacı ederiz geç gelen mutluluğu.

 

Aslında kırk birinci Harami olarak bir eklenti miyim yoksa haydan gelen huya gider misali az sonra buhar mı olacağım? Zanların ya da zafiyetlerin son bulmadığı bu devranda ne fark eder ki? Ha bir eksik ha bir fazla? Yine de herkes mülkiyetini ve haysiyetini korumakla mesul bu yüzden ben hala iddia ediyorum; dünyanın en mızmız suyolu olduğumu ne de olsa aralıksız çağlayan bir gönül pınarım var ve bitimsiz gözyaşı sağanağım gerçi dokunsalar ağlayacak bir insan profilinden farklı olarak kendi sakarlıklarımdan da muzdaripim lakin dokunsan yıkılacak bir meziyetle ben nasıl oluyorsa gülücükler saçtığımı kayıt altına alırken Tanrı belki de yakınımda kim varsa nasiplenen ama en çok da kendim.

 

Gürül gürül bir sağanaktan medet umacaksanız öncelikle içinizde rahmeti ve enginliği izah edin ama kendinize ya da bakın etrafınıza ve gördüğünüzü de unutun zira çevrenizdekiler değil sizi mutluluğa eriştirecek olan bilakis içinizde saklı tutkularınız ve zaaflarınız ve direnciniz ve elbette hayalleriniz ve de umutlarınız her ne kadar yarına çıkacağımız meçhul olsa da günü doyasıya yaşamak ve yarına da coşkuyla ve utkuyla erişme heyecanınızı gölgelemeden kendi gölgenizle bile aranızı açamayacak derecede kavgalı olmak sanırım insanı diri ve neşeli tutan işte bunca benlik kaygısı elbette soyutlanmadan çoğu şeyden ve insandan bilakis siz erdikçe hidayete adım adım ve kursağınızda takılı ne varsa büyük iştahla yuttuğunuz ve yaşama açlığınızı geçiremediğiniz hele ki iştahınız hayatı duyumsamak ve mutlak bir mutluluk elde etmek adına ise haydi çıkın yola ve kendinizi bulun belki de kaybolmanın mahareti ve azameti ile kaybolmaktan da korkmadan…

 

 


( Kırk Haramiler... başlıklı yazı GÜLÜMM tarafından 4.03.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.