1 Fareli Köyün Sami’si--- 2. Bölüm

FARELİ KÖYÜN SAMİ’Sİ--- 2. BÖLÜM

Evet nerede kalmıştık? Suna’da değil mi? Ben hep oradayım zaten sizler için devam edeyim.

*****************************

Türkiye’nin en ücra köşelerinde, ıssız bir dağ başında bile olsa öğretmen olmaya razıyken piyangoda büyük ikramiye bana vurmuştu. Hem de hiç beklemediğim bir anda, beklemediğim şekilde. Hayatımda hiç görmediğim, tanımadığım, adını bilmediğim bir insanın elleriyle. O insan kimdi bilmiyorum ama bana kurada Antalya’yı çekmişti. Ben ’ Sol bacağı çocuk felçlidir. Durumu yasalara uyduğu takdirde öğretmenlik yapabilir ’ raporum yüzünden kura çekimine bile gitmemiştim. Nasılsa olmayacaktı. Ama olmuştu. Bir mucize gerçekleşmiş ve raporun altındaki yazı kimsenin dikkatini çekmemişti.

Üzgün, somurtuk, bezgin bir halde diğer usta memur arkadaşların önüme yığdıkları dosyalar arasında kaybolmuş bir halde ve dahi şansıma, talihime küfrettiğim Vergi Dairesi günlerimin birinde Suna’dan gelmişti müjde.

-Alo, Sami müjdemi isterim.
-Ne müjdesi kız?
-Tayinin nereye çıktı biliyor musun?

-Tayinim mi?  Ne yani o rapora rağmen bir de tayinim mi çıktı benim?
-Çıkmak hem de ne çıkmak. Çok ballı adammışsın valla.
-Bak şaka yapıyorsan karışmam. Kalbime indirme benim. Gerçekten tayinim çıktı mı?
-Çıktı. Çıktı. Hem de aklından hayalinden bile geçmeyecek bir yere.
-Nasıl ya. İnanamıyorum. Kurayı kim çekti?
-Valla ismin okununca ‘’ Burada değil’’ Diye bağırdık biz arkadaşlar. Bunun üzerine ‘’ Birileri gelsin onun yerine kura çeksin’’ Dendi. Önde duran hiç tanımadığımız bir çekti kuranı ve ne diye bağırdı biliyor musun?
-Ne diye?
-Böyle şansın içine sı.çayım. Kendime Ağrı çektim elin oğluna Antalya...
-Yani?  Yani Antalya’ya mı çıktı tayinim?
-Eveeeettt.
-Peki sen?
-Rize.
-Seninki de iyiymiş. Sevindim. Hayırlı olsun. Dile benden ne dilersen şimdi.
-Aslında şöyle mükellef bir ziyafet isterdim ama ben züğürt sen benden de züğürt. Bir paket Marlboroya hayır demem ama.

Offf offff. O günün akşamını nasıl ettim bilemiyorum. Evde telefon yok ki eve haber vereyim. İski’ye abime telefon ettim, mermer fabrikasına biraderlere telefon ettim ama garip annem ancak mesai bittikten sonra eve gidince öğrendi ve sevinçten göklere uçtu adeta.

*********

30 Ekim 1978 de Manavgat’taydım artık. İmam-Hatip Lisesine verilmiştim. Ben daha okula adım atmadan ders programım da yapılmıştı. 8 Saat Sosyal Bilgiler, 4 Saat Tarih, 4 Saat müzik, 2 Saat Turizm, 2 Saat Beden- Eğitimi Dersine girecektim. Evet yanlış okumuyorsunuz Beden Eğitimi dersine de girecektim. O zamanki Okul Müdürüne ’ Hocam benim ayağım sakat, Beden Eğitimi Dersine giremem, Öğrenci iken bile Beden Eğitimi Dersine girmedim ben ’ dediysem de Müdür Bey ’ Ayağınızın sakat olması Beden Eğitimi Dersine girmenize engel değildir . Gerekirse 2. Dönem sizden alırız ama şimdilik devam edeceksiniz’ deyince ’ Tamam madem ’ dedim ve uzatmadım. Alt tarafı çocukların eline bir top verip bahçeye salacaktım. Diğerlerinin yaptığı gibi....Ama Aklıma Aziz Nesin’in ’ Yaşar- Yaşamaz’ı’ gelmişti. Öğretmen olmak istiyorsun ’ Olmaz sakatsın ’ , ’ Sakatım Beden Eğitimi dersine giremem ’ diyorsun , ’ Olmaz sağlamsın ’

Kısa süre otelde kaldıktan sonra bir kerpiç gecekondu bulduk kiralık. Toplam bir kilim, bir yer yatağı, tüplü ocak, çaydanlık ve demlik,bir tel dolap, İki tencere ve bir kaç çatal, kaşıktan ibaret olan eşyamı eve attık...Haa bir de ütü. O, hayati öneme haiz..

Komşum Mehmet Abi ve Eşi Emine abla , az zamanda eksik bazı eşyamı da kendi eskileriyle tamamlamaya çalıştılar. Bayağı bayağı bir komprador evi(!) olmuştu evim. Ama yalnızlık koyuyordu hani.

Eve iyice yerleştikten sonra gördüm ki yalnız değilim. Öce sivri sinekler ’ Hoşgeldin. Bir kanını içmeye gelmiştik ’ dediler. Onlara Sami kanı çaylar demledim. Doya doya içtiler. Misafirlik aslında bir gün olur ama onlar her gün arz-ı endam etiler sağolsunlar. Sonunda baktım çok yüzsüzler Önce camlara tel örgü koydurdum. Sonra da bir cibindirik ( Cibinlik değil- cibindirik...Manavgatlılar öyle diyor ) yaptırarak bu yılışık misafirlerden kurtulmaya çalıştım. Ama baktım ki evde benden başkaları da var. Kira mira vermeden yatıp kalkıyorlar....

Bu diğer dostların adı fareymiş. Büyük çoğunluğu fındık cinsi olmakla beraber tarla cinsi de var. Tarla Cinslerini sevemedim. Ama fındık cinsleri çok sevimli. Boncuk gözleri, minicik burunları, titrek bıyıkları ve sevimli kuyruklarıyla ’ Abi hoş geldin, nasılsın, peynir var mı peynir?’ dediler önce..(Ayyy Canlarım benim. İnsan ’ Al da ye ’ diyor).... Ben de ’ Peynir size kurban olsun ne demek’ diyerekten tel dolaptaki peynirden bir parça önlerine koydum. Kemal-i afiyetle yediler.

Farelerle kısa sürede çok samimi olduk. Artık deliklerinden burunlarını çıkarıp çıkarıp kaçmıyorlar.daha yakınıma sokuluyorlar...daha....daha...çok daha

Bir gece yatarken baktım yine tıpırdıyorlar.

- Heeeyyyy uyuyacağım. Sessiz olun bakayım
- Abi korkulu rüya gördüm bu gece senin koynunda yatabilir miyim?
- Olmaz. bak kocaman tarla faresi oldun neredeyse. Hadi yatağına bakalım.Korkacak ne var? Bak ben de buradayım nasılsa.
Sesler kesildi. Uykuya dalmıştım ki önce elimin parmağını ısırdı usulca...
- Boncuuukkk abicim bak ayıp oluyor ama
Sonra saçlarımdan çekiştirdi dişleriyle
- Boncuk dedim di mi ama? Hadi yatağına. Kızacağım yoksa.
Yorganı Tamamen her tarafıma sardım. Artık hiç bir şekilde koynuma girmesi mümkün değil. ’ sizi gidi sevimli yaramazlar siziiiii ’

Ertesi Güm Mehmet Abinin kapısın çaldım sabahın köründe. Onlar çiftçi oldukları için çoktan uyanmışlardı.

- Oooo buyur hoca, gel içeri kahvaltı yapalım.
Hiç buyurmaz mıyım? Mehmet Abi’nin her ’ Buyur hoca’sı bir ziyafet.
Kahvaltı bittikten sonra:
- Abi ben aslında buraya hayırlı bir iş için gelmiştim
Mehmet abi ve Emine Abla birbirlerine baktılar. Bir oğulları vardı Mustafa ( Ki o benim öğrencim ) Bir de Zeynep’leri vardı ki o da henüz kundakta 4 aylık...
- Abi ben sizin kıza talibim.
- Hoca bak seni severim ama bizim buralarda, sizin memleket gibi beşik kertmesi adeti yoktur. Hem Zeynebi kimle kertmeyi düşündün?
- Ya abi Ne Zeynebi ben öteki kızınıza Allah’ın emri peygamberin kavliyle talibim.
- Ya hoca ne kızı? Bizim başka kızımız var da bizim mi habarımız yok?
- Yav var ya şu sizin emektar Tekirin büyük kızı Sarman. İşte ona talibim.
Mehmet abi ve Emine abla gülmekten yerlerde yatıyorlar.
- Allah seni davul ede e mi hoca? Ben de ne sandım. Verdim gitti.

Hemen orada Mustafa, Zeynep ve Emine ablanın şahitliği Mehmet abinin memurluğu ile Sarman’ı kendime eş olarak aldım ve pembe pancurlu olmasa da mes’ut ve bahtiyar yuvamıza naklettim.

Boncuk ve diğer dostlarım, üzerlerine gelen bu kumadan hiç mi hoşlanmadılar. Kısa süre içinde baktım ortalardan kayboldular. Adam akıllı küstüler galiba? Tek anlayamadığım şey onlar azaldıkça Sarman’ın şişmanlamasıydı. Buna hiç anlam veremedim. Hâla düşünür dururum fareler eksildikçe Sarman niçin şişmanlıyordu diye? Ne alaka olabilirdi ki
( Fareli Köyün Sami’si--- 2. Bölüm başlıklı yazı Sami Biber tarafından 7.02.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.