1 Mümin Ölçüsüz Olamaz

MÜ’MİN ÖLÇÜSÜZ OLAMAZ!

İçindekini meydana çıkarmayan, gizli tutan, saklayan
güzel dostum. Sıkıntı, ızdırap çeken, tarifsiz acılar içinde
çırpınan, her yanı ağrıyan, sızlayan, gece karanlıklarda
gözyaşı döken güzel kardeşim. Yalnız olduğunu
düşünen, çaresiz olan, kalbi huzursuz olan arkadaşım.
Şimdi mevcut ve adı koyulamayan sistemini yenilemeli,
Allah’ın memnun ve hoşnut olacağı sistem ile mübadele
(değişim) etmelisin.

Zaman çok dar ve hayat çok kısadır. Zira beklenen
gün yakından da yakındır. Bunun için acele etmeli, Allah
rızası için bu işe hemen başlamalısın. Yarın, sonra,
daha sonra için vaktin olmayabilir. Dünyalık telaşlar
seni oyalarken, vaktin son bulabilir.

Değiştirdiğin sistem sende ilahi hayrın ve lütfün bulunmasına sebep olacaktır. “Bana yürüyerek gelene, ben koşarak gelirim” buyurmuyor mu yüce Mevla? Bu değişime nereden başlayacağını hep merak etmektesin. O kadar büyük kaos ve karmaşıklık yaşadın ki yeni bir sistemi nasıl hayatına tatbik edeceksin?
Önce Allah rızası için, kaşlarını çatmayacaksın, mübarek yüzünü ekşitmeyeceksin, gülümsemenin sadaka olduğunu asla hatırından çıkarmayacaksın. Olur olmaz her şeyi biriktirmeyecek, cevapsız sorular ile vaktini ve aklını meşgul etmeyeceksin. Gereksiz bilgiler ile aklını, gereksiz işler ile zamanını doldurmayacaksın. Sana lazım olmayan şeyleri omuzlamayacak kendine yük etmeyecek ve taşımayacaksın. Sen kıymetlisin, taşıdığın yükte buna bağlı olarak kıymetlidir. Bu yük bedenindir, ailendir, işindir, amel ve ibadetlerindir. Bu yükler için kendini zinde ve dinamik tutmalısın.
Salih ameller işlemek için ilim tahsil edecek ve öğrendiğin yeni şeyleri derhal tatbik etmeye çalışacaksın. Günah bataklığına girmemek için dikkat edecek, seni bu yola sevk edecek her şeyden uzak duracaksın. Sana zarar verdiğini düşünüyorsan hemen oradan hicret edecek ve daha rahat edeceğin bir yer seçeceksin.

Salahiyet (yetki) sahibi olmak için, üzerine aldığın vazifeyi hakkı ile yerine getirecek! İhmal, erteleme ve gevşeklik yapmayacaksın. Bir iş için emir almış asker gibi vazifelerini ciddiyet ve vakar ile yapacaksın. Unutma! Allah doğruların daima yardımcısıdır.

Salih olmak, işe yarar, elverişli, uygun itikatlı, dini emir ve yasaklara uyan, faziletli, takva sahibi, ihlâs ile ibadet etmek için Cenab-ı Hakk’ın razı olacağı ve Peygamber (a.s.)’ın beğeneceği işler ve iyilikler yapacaksın.
Bunları yaparken ölçün hep Kur’ân ve Sünnet olacak. Öğrendiğin kaynakları iyi tespit edip, güvenilir
bilgiler ile kendini besleyeceksin. “Mü’min ölçü sahibidir, ölçüsüz olmaz.”

Hz. Aişe (r.a.) anlatıyor:“Allah Resulü (s.a.v.)sefere çıkacağı zaman hanımları arasında kura çekerdi. Bir keresinde kura benimle Hafsa’ya (r.a.) çıktı. İkimizde develere binerek yola çıktık…” diye devam eden olaydan da anlıyoruz ki Efendimiz (s.a.v.) hanımları arasında da ölçülü davranır, hakkı gözetmek için kura çekermiş.

Sadettin TURHAN

( Mümin Ölçüsüz Olamaz başlıklı yazı sturhan tarafından 22.06.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.