Batıl inançlarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. Şunu fark ettim ki insanlar sebebi ne olursa veya nasıl başlarsa başlasın yıllarca batıla inanmış ve hala inanmaya devam ediyor. Aslını araştırma gereği bile duymadan, ya da kolayına kaçıp emek vermeden boş şeylere inanmış. Siz ne dersiniz?
   32- Çocuğu yaşamayan bir kadın bir yatıra “bunu sana sattım” der ve kurban kestirir. Çocuk dünyaya geldiğinde kız ise adını Satı, oğlan olursa Satılmış koyar. Aksi halde çocuğu yaşamaz.
     Çevremizdeki Satı ve Satılmış isimlerinin kaynağını şimdi öğrenmiş bulunuyoruz:) Ülkemizde, yatırdan bir şey bekleme olayı çok yaygın, kendi halinde bir ölü… Ne isteyeceksek Allah’tan istemeliyiz.
33-Çocuğu yaşamayan kadın yeniden doğum yaptığında kırk evden topladığı parçalarla gömlek dikip çocuğuna giydirirse çocuğu yaşar ve ömrü uzun olur.
     Bu kadar basit mi? Bir çocuğun yaşaması ve ya ömür uzunluğu birkaç parça beze mi bağlı? Pes diyorum. Fakat şunu da belirtmeyim ki; bu çok uzun zaman öncesine ait bir batıl inanç değil. Halen yapılan şeylerden biri, takdir sizin…
34-Çocuğun yattığı odadaki örtü altına kurumuş insan dışkısı konursa, çocuk cinlerin şerrinden korunurmuş.
     Temizlik imandandır. Böyle bir pislik çocuğu bir şeyden korumadığı gibi, hastalanmasına sebep olur. Ne söyleyeyim, inanın nutkum tutuldu…
35-Yeni doğan çocuk, bayram günü bir dişi eşeğe ters bindirilip köyün etrafında dolaştırılırsa ömrü mutlu geçermiş…
     Buyurun. Bir arkadaşıma ilk söylediğimde gülerek şunu dedi “Ya çocuk bayramda doğmadıysa? Mutsuz mu olacak ya da bunlar geleceğe yeni Nasreddin Hocalar mı yetiştirmek istiyorlar acaba” siz ne dersiniz?
36-Cuma günü çocuğun ayakları bir cami kapısında bağlanır, Cuma namazından sonra çözülürse hastalığa tutulmazmış.
     O zaman doktorlara ne gerek var? Hata bizde, çocuklarımızı bağlasak bir cami kapısında hiç hastalıkla uğraşmayız. Anneler biraz dikkat!  çoçuğunuzun sağlığı için en yakın camiye lütfen :)
37-Çocuk dünyaya geldikten sonra yıkanıp tuzlanır ve sofra altı denen beze sarılırsa tok gözlü olurmuş.
    Müsaadenizle biraz güleceğim ve yorumsuz bırakacağım. Lütfen sizden bekliyorum acaba, yapan veya duyan var mı? cesur itiraflar bekliyorum…
38-Çocuğun göbeği, cami bahçesine gömülürse dindar, okul bahçesine gömülürse âlim, ahıra gömülürse malcı olurmuş. Ayrıca suya atılırsa huyu temiz, eve gömülürse evine bağlı olurmuş.
     Ben âlim ve huyu temiz olsun istesem acaba iki yere birden gömsem olur mu? Yoksa birini seçmek zorunda mıyım? Bilen varsa yardım rica ediyorum…
39-Boyu ölçülen çocuk kısa kalırmış ve ya ömrü kısa olurmuş.
    Genelde doğumlardan hemen sonra bebeklerimizin boyu ve kilosu tartılıp kayıtlara geçiyor. İnsanların kaderleri bu kadar basit şeylere bağlı değil ve olamaz.
    İnsanın isyan edesi geliyor. Bu kadar saçma şeylerin hayatımıza yön vermesi ve hala devam etmesi… Ne desen boş…
    Ağlanacak halimize gülüyoruz biz bu kadar basit şeylerle meşgul olurken, yabancılar teknolojide her gün biraz daha ilerliyor. Biz elimiz kolumuz bağlı dışa bağımlı yaşamaya devam ediyoruz…
( Batıl İnançlar 4 başlıklı yazı BirgülERDOĞAN tarafından 15.04.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu