İHTİRASLI AŞKLAR
 
   Bu kitabın her bir sayfasını okudukça Özdemir Asaf ‘ın yıllar önce dile getirdiği şu cümlelerini aklımdan geçirmeden duramıyordum. Bakın ne demiş söz ustası Asaf ‘Dün sabaha karşı kendimle konuştum. Ben hep kendime çıkan bir yokuştum.Yokuşun başında bir düşman vardı.Onu vurmaya gittim ,kendimle vuruştum.’ Peki ne demek istiyordu burada Özdemir Asaf ? Benim, Halide Edip Adıvar’ ın Handan adlı kitabını bu cümlelerle eşleştirmemin nedeni nedir ? Kitap hakkında duygularımı belirtmeden ,bu eşleştirmeden yüzeysel olarak bahsetmek istiyorum. Özdemir , hayatı boyunca hep kendini, kendi içinde bir engel olarak görmüş , bu engeli de şiirlerine yansıtmıştır .İçindeki bu engel yüzünden hayatın birçok safhasında zorluklar çektiğini belirtmiştir. Handan adlı kitapla eş yanı ,Halide Edip bu kitapta kendini anlatmıştır. Kitapta canlandırdığı Handan karakteri , kendi içinde ihtiraslı ,buhranlı bir kadını teşkil etmektedir. İşte bu iki yazarın içinde taşıdıkları engeller ,onların yazın hayatına yansımıştır. Bu sayede, iki sanatçıyı da okuduğumuzda bu benzerliği çok açık bir şekilde görürüz.
 
    Kitabın bende uyandırdığı hislerden bahsetmek gerekirse ;gerçekten etkilenerek okuduğum bir kitaptı diyebilirim. Hatta bende uyandırdığı hislerin bazılarına ad bile koyamadım diyebilirim.Romanın kahramanlarından  olan Refik, iyi bir eğitim almış, kendini birçok muhitte geliştirmiş, iyi kalpli bir adamı canlandırmaktadır. Kitap ondan bahsettikçe hatırıma çok sevdiğim Rahmetli Seçkin Hocam geliyordu,çünkü; Seçkin Hocam da kendini birçok alanda geliştirmiş gerçek  hikmet sahibi bir insandı.Burada onu andım,Allah mekanını Cennet eylesin.
 Kitabın diğer kahramanı olan Neriman kendi halinde, nezih bir hayatı olan bir karakteri canlandırıyor. Neriman, Refik ‘ in zevcesidir. Benim fikrimce kitabın yazarı birbirine çok yakışan iki karakteri bir izdivaçta birleştirerek, kahramanlar üzerindeki etkileyici unsurunu göstermiştir.
Handan ‘dan bahsetmek gerekirse;o romanın temel taşıydı ,diyebiliriz. Kitap Handan ‘dan bahsettikçe , onun o çekici ,kişiyi etkileyici, güzelliğinde sermedi olan yazarı ,yani Halide Edip ‘ i akla getiriyor. Çünkü ; yazar Handan ‘ı kendisiyle eşleştirmiştir. Bilinmelidir ki Handan karakteri ne yapıyorsa kitabın yazarı, hayatından kareler veriyordur demektir. Handan ‘ın romanda iki erkeği sevmesi, onlar arasında gelgit yaşaması ve bu aşkın ona verdiği meşakkatten dolayı ihtiraslar yaşaması , kalbinin buna dayanmaması… Bilinmelidir ki bu kadın, yazarın ta kendisidir. Bir de romanda Handan ‘ın kocası olan Hüsnü Paşa vardır.Paşa eşini aldatan , kavgacı ,nankör ,serseri bir karakteri canlandırmaktadır. İşte beni bu kitap hakkında çok düşündüren ;bu adamın Handan ‘a o kadar kötü davranmasına rağmen Handan ‘ın hala bu adamı sevmesiydi. Acaba neydi bu kadını bu adama bu kadar bağlayan şey? Gerçi Halide Edip yaşamında iki adam arasında çok gidip gelmişti.Ayrıldığı kocasını da bu kadar seviyor muydu? Onu anlamak için onunla uzun bir sohbet yapmak gerekirdi , tabi yaşasaydı.
     Halide Edip ‘in birçok kitabında ikili bir aşk kaçamağı vardır. Bu ikili kaçamak yazdığım bu yazıya ‘İHTİRASLI AŞKLAR’ dememi gerektirdi. İşin aslı galiba fazla dedikodu yaptım.O yüzden de aşk konularını kapatıp yazarın dili hakkında konuşmak istiyorum.
 Yazar, maalesef güzel bir Türkçe ile duygularını ifade edemiyor. Kurduğu cümlelerin birçoğunda İngilizce ve Fransızca kelimeler var.Bu kelimelerin varlığını ben, onun aşırı batı hayranlığına bağlıyorum. Reşat Nuri de bir yazardı ama;onun dili böyle düzensiz değildi. Kurduğu cümleler çok güzeldi.Roman ve hikaye yazmasına rağmen sanki kelimelerle dans ediyordu. Halide Edip romanın kurgusunu güzel yapıyor, lakin; dili düzenli kullanamıyor.Eee ne demişler: ‘Her güzelin bir kusuru vardır’.
 
  
      Son olarak şunları belirtmek isterim. Halide Edip, yine çok etkileyici bir sonla kitabını noktaladı.Belki de onu, iyi bir yazar yapan bu etkileyici sonlarıydı. Bende hep bir duygu fırtınası yaşatmıştır o.Bu yüzden ona teşekkür etmek gerektiğini düşünüyorum.Bütün güzellikler mazide kalır , geriye bir tek kalbin bir yerinde saklanan feyizler kalır.
 
 
                                                                   FESİH SARIGÜL
( İhtiraslı Aşklar başlıklı yazı hazan tarafından 27.09.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.