1. Yuvarlama: Yapılışı: Pirinç havanda dövülür, sonra ufaltılmış pirinç kara et, ince kıyılmış soğan ile yoğrulur. Nohut büyüklüğünde yuvarlanır. Köfteler önceden pişirilmiş parça etin bulunduğu tencereye atılarak pişirilir. Ayrı bir yerde yoğurt ısıtılır. Kesilmemesi için içine bir yumurta kırılır. Kaynamaya başlayacağı sırada ateşten indirilir. Yuvarlanmış köfte ile parça etin birlikte piştiği tencereye yavaş yavaş aktarılır. Birkaç dakika ateşte tutulur, üstüne kızdırılmış tereyağı dökülür, nane serpilir ve servis yapılır.

2. İçli Köfte: Kara et, soğan ve bulgur iyice yoğrulur, parçalara ayrılır. Top yapılarak içi oyulur. Kıyma, soğan (ceviz içi) ile hazırlanan içle doldurulur. Suda haşlanarak ya da kızartılarak yenir.

3. Dolmalar: Patates, patlıcan, domates, biber, kabak, etli, zeytinyağlı, sarmalar.

4. Çiğ Köfte: Simit, et, tuz, biber, soğan.... vb. malzemelerin yoğrulmasıyla yapılır. Simit yumuşadıktan sonra sıkım yapılarak yenir.

5. Sebze Yemekleri: Patlıcan Musakka, Türlü, mıkla (melemen), kömeç pilavı, soğukluk (pirpirim) cacığı, tirşik, yaprak sarma, lahana sarma, alinazik, söhülme, kuru fasulye, loglaz ekşilisi, bamya sulusu, imam bayılı.

6. Çorbalar: Mercimek çorbası, tarhana çorbası, semizotu çorbası, yoğurtlu çorba, ayran çorbası, paça, pırasa çorbası, surarün, yayla çorbası, pirinç çorbası......vb.

7. Kebaplar: Patlıcan kebabı, soğan kebabı, kuşbaşı, kıyma,adana, antep,ciğer kebabı...... vb.

8. Salatalar: Soğan salatası, marul salatası, patates salatası, turp salatası, domates salatası... vb.
9. Pilavlar : Bulgur pilavı, domatesli pilav, simit aşı, kısır, firik aşı, pirinç pilavı... vb.

10. Börekler: Patates böreği, ıspanaklı börek, çökelikli börek, kıymalı börek, peynirli börek, lor böreği... vb.

11. Turşular: Acur turşusu, lahana turşusu, biber turşusu, sarımsak turşusu, koruk turşusu, patlıcan turşusu, kerik domatesi turşusu.... vb.

12.Reçeller: İncir, elma, ayva, kayısı, vişne, kabak, çilek, gül, üzüm, dut.... vb.

13. Tatlılar: İrmik tatlısı, kadayıf, un baç, karsam baç, un helvası, aşure, sütlaç... vb.














( Yemek Kültürümüz başlıklı yazı Mehmet Dal tarafından 3.08.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.