Makale / Eğitim Makaleleri

Eklenme Tarihi : 9/11/2012
Okunma Sayısı : 3070
Yorum Sayısı : 0

ORDU’DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER…

 

KERİM ÖZBEKLER

GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR

 

ULU GÖL;GÖLKÖY İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, İLÇEYE 17 KM. UZAKLIKTADIR. 250 METRE ÇAPINDA BİR GÖLDÜR, ÇEVRESİ ORMANLARLA KAPLIDIR, GÖL İÇİNDE YABAN ÖRDEĞİ AVI YAPMAK MÜMKÜNDÜR. KAMP YAPMAYA UYGUNDUR, 1 MESİRE ALANIDIR.

 

HOYNAT ADASI;PERŞEMBE İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, MARTI VE KARABATAK KUŞLARININ YAŞADIĞI BİR MINTIKADIR.

 

ÜNYE KALESİ;ÜNYE İLÇESİ İLE NİKSAR İLÇESİ KARAYOLU ÜZERİNDEDİR, ÜNYE İLÇESİ\'NE 7 KM. UZAKLIKTADIR. VOLKANİK BİR TEPENİN ÜZERİNDEDİR, KALE İÇİNDE YER ALTINA İNEN VE DENİZE KADAR ULAŞTIĞI RİVAYET EDİLEN DEHLİZLER-KAYA MEZARLARI-SARNIÇLAR İLGİ ÇEKEN YERLERİDİR. PONTUS KRALLIĞI DÖNEMİNDE KULLANILDIĞI BİLİNMEKTEDİR, KİMİN ZAMANINDA YAPILDIĞI BİLİNMESE DE 2500 YILLIK BİR KALEDİR.

 

GÖLKÖY KALESİ;GÖLKÖY İLÇESİ'NİN KALE MAHALLESİ\'NDEDİR, İLÇEYE HAKİM DURUMDADIR. TEK KAPILIDIR, KALE GİRİŞİNİN SOLUNDA BİR BURÇ VE GÖZETLEME KULESİ VARDIR. GÖZETLEME VE SAVUNMAYA ELVERİŞLİDİR, 1997 YILINDA UNESCO TARAFINDAN DÜNYA ANTİK ESERLER LİSTESİ'NE ALINMIŞTIR.

 

BOLAMAN KALESİ;İÇ VE DIŞ KALE OLMAK ÜZERE 2 BÖLÜMDEN OLUŞMAKTADIR, İÇ KALE KALENİN BATI UCUNDA YER ALMAKTADIR. ÇOK YÜKSEK DUVARLARA SAHİPTİR VE KESME TAŞLARDAN YAPILMIŞTIR, İÇ KALE ÜZERİNDE İSE XV111.YÜZ YILDA AHŞAP BİR KONAK İNŞA EDİLMİŞTİR. KADEMOĞLU KONAĞI OLARAK BİLİNEN BURASI, İÇ KALENİN ÜZERİNE ÇİFT CUMBALI OLARAK YAPILMIŞTIR.

 

TAŞBAŞI KÜLTÜR MERKEZİ (KİLİSE-ESKİ CEZA EVİ);1853 YILINDA YAPILMIŞTIR, ORDU\'NUN TAŞBAŞI MAHALLESİ'NDEDİR. 10 NİSAN 2000 TARİHİNDEN BU TARAFA KÜLTÜR MERKEZİ OLARAK FAALİYETİ SÜRDÜRMEKTEDİR, SİT ALANIDIR.

 

PAŞAOĞLU KONAĞI (ORDU ETNOĞRAFYA MÜZESİ);SELİMİYE MAHALLESİ'NDEDİR, BOZTEPE YOLU ÜZERİNDEDİR. 1896 YILINDA PAŞAOĞLU HÜSEYİN EFENDİ TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, ZEMİNİ İLE BİRLİKTE 3 KATLIDIR. ZENGİN BİR TAŞ İŞÇİLİĞE SAHİPTİR, KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI ANITLAR VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN 1982 YILINDA KAMULAŞTIRILMIŞTIR. 1987 YILINDA ONARIMI TAMAMLANMIŞTIR, HALEN PAŞAOĞLU KONAĞI ETNOĞRAFYA MÜZESİ OLARAK FAALİYETİNİ SÜRDÜRMEKTEDİR. İÇİNDE, 2.121 ADET ESER TEŞHİR EDİLMEKTEDİR.

 

OSMANPAŞA ŞADIRVANI;ASLEN ORDU'LU OLAN TRABZON VALİSİ HAZİNEDARZADE OSMANPAŞA TARAFINDAN 1842 YILINDA YAPTIRILMIŞTIR, 1937 YILINDA YIKTIRILMIŞTIR. 1997 YILINDA ORDU'LU İŞ ADAMI FAHRİ ÇELEBİ TARAFINDAN ORDU BELEDİYESİ ÖNCÜLÜĞÜNDE ASLINA UYGUN OLARAK YENİDEN YAPTIRILMIŞTIR. YÜKSEK SÜTUNLARI İLE DİKKATİ ÇEKEN BİR ŞADIRVANDIR.

 

BOZTEPE MESİRE ALANI;DENİZDEN 450 METRE YÜKSEKLİKTEDİR, ORDU'YA 6 KM. UZAKLIKTADIR. ASFALT BİR YOLA SAHİPTİR, BURADA YEME-İÇME-DİNLENME-ORMAN İÇİ PİKNİK ALANLARI MEVCUTTUR, BURADAN ORDU'YU VE KARADENİZ'İ PANORAMİK OLARAK SEYRETMEK DOYUMSUZ BİR ZEVKTİR.

YASON BURNU YARIM ADASI MESİRE ALANI VE KİLİSESİ;ORDU'YA 28 KM., PERŞEMBE İLÇESİ\'NE 15 KM. UZAKLIKTADIR. ÇAYTEPE KÖYÜ SINIRLARI İÇİNDEDİR, BURADA 1869 YILINDA YAPILMIŞ BİR KİLİSE VARDIR.

 

ÇAKA KUMSALI MESİRE ALANI VE PLAJI;PERŞEMBE İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, BURADA HER TÜRLÜ İHTİYACA CEVAP VERECEK TESİSLER BULUNMAKTADIR. BEYAZ KUMLU, EKOLOJİK KİRLİLİKTEN UZAK BİR MESİRE ALANI VE PLAJDIR.

 

EFİRLİ PLAJI;PERŞEMBE İLÇESİ'NİN DOĞUSUNDADIR, BURADA KAMUYA AİT TATİL VE KAMP YERLERİ-YEME İÇME YERLERİ-MÜZİK VE EĞLENCE MEKANLARI VARDIR. PLAJDA GÖZETLEME KULESİ-CAN KURTARAN-ATLAMA KULESİ MEVCUTTUR, ÇEVRE İL VE İLÇELERİN UZUN YILLARDIR FAYDALANDIKLARI BİR PLAJDIR.

 

SARMAŞIK KAPLICALARI;FATSA İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, FATSA'NIN DOĞUSUNDA Kİ BOLAMAN ÇAYINDAN SONRA 10 KM.LİK TOPRAK YOLLA ULAŞILAN KAPLICADA ORDU İL ÖZEL İDARESİ'NE AİT 85 ODALI 236 YATAKLI BİR TESİS İLE HAMAM VE SIRA BANYOLAR BULUNMAKTADIR.

 

KEVGİR KALESİ;AKKUŞ İLÇESİ\'NİN ALAN KÖYÜ İLE TOKAT'IN ERBAA İLÇESİ SINIRINDADIR.

 

ESKİ CAMİ (LALELİ CAMİİ);BÖLGE İKLİMİNE UYGUN OLARAK PELİT AĞACINDAN YAPILAN CAMİNİN KERESTESİ ÜNYE'NİN ÇATAK KÖYÜ DÜZ PELİT MAHALLESİ'NDEN TEMİN EDİLMİŞTİR, 1994 YILINDA AMERİKA'NIN CORNELL ÜNİVERSİTESİ'NDEN GELİP BURASINI İNCELEYEN PROFESÖR PETER IAN KUNIHOLM BAŞKANLIĞINDA Kİ BİR HEYET KULLANILAN AĞAÇLAR ÜZERİNDE YAPTIKLARI İNCELEMELER NETİCESİNDE BU CAMİNİN 400-500 YILLIK BİR MAZİYE SAHİP OLDUĞUNU ÖNE SÜRMÜŞLERDİR. CAMİNİN KAPISI ÇİFT KANATLIDIR VE KAPIDA LALE KABARTMALARI VARDIR, BU NEDENLE BAZI KİMSELER BU CAMİNİN LALE DEVRİNDE YAPILDIĞINI İDDİA ETMEKTEDİRLER. ÖNÜNDEN GEÇEN TAŞ DÖŞEME YOL BÖLGENİN EN ESKİ YOLUDUR, CAMİNİN AVLUSUNDA ESKİ ŞEHİT MEZARLARI MEVCUTTUR. KURAK YAZ AYLARINDA  YAĞMUR DUASI İÇİN İNSANLAR BU CAMİDE TOPLANMAKTADIRLAR, KİMİN TARAFINDAN YAPTIRILDIĞI BİLİNMEYEN VE HAKKINDA BİR ÇOK EFSANE BULUNAN CAMİDE YAPILAN DUALARIN HEP TUTTUĞU DA RİVAYET EDİLMEKTEDİR.

 

ŞAHİN KAYA MAĞARALARI;İKİZCE İLÇESİ'NİN 3 KM. GÜNEY DOĞUSUNDADIR, BURADA BULUNAN SARP VE GRANİT KAYA ÜZERİNDE TABİİ VE İNSANLAR TARAFINDAN YAPILMIŞ MAĞARALAR VARDIR. AYRICA BU MINTIKA DA ŞAHİNLER-AKBABALAR-KARTALLAR-KUZGUNLAR YAŞAMAKTADIR, ADINI BU HAYVANLARDAN OLAN ŞAHİNDEN ALMIŞTIR.

 

GENÇ AĞA KALESİ;İKİZCE İLÇESİ'NE 7 KM. UZAKLIKTADIR, YOLUN 2.5 KM.Sİ ASFALT. KALAN BÖLÜMÜ TOPRAK YOLDUR, KARLI TEPE SINIRLARI İÇİNDEDİR. 60 METRE YÜKSEKLİĞİNDE Kİ KÜTLE KAYANIN ÜZERİNE 2 METRE KALINLIĞINDA Kİ KESME TAŞTAN YAPILAN SUR İLE ÇEVRİLİDİR, KALE 2 BÖLÜMDEN OLUŞMAKTADIR. 1.BÖLÜM KALE KUMANDANININ YERLEŞİM ALANINI TEŞKİL ETMEKTEDİR, BU KALE İÇİNDE 5 KUYU MEVCUTTUR. KUYULARA TAŞ ATILINCA BAKIR SESİ VERMEKTEDİR, BU NEDENLE DEFİNECİLER BAKIRLARI SÖKMEK İÇİN BURAYI DİDİK DİDİK ETTİKLERİ İÇİN KALENİN YAPISI BOZULMUŞTUR. KALEYİ ÇOK SAYIDA ASKERİ OLAN BİR DEREBEYİ OLAN GENÇ AĞA YAPTIRMIŞTIR, BİR GÜN DÜŞMANLARI TARAFINDAN KUŞATILAN GENÇ AĞA'NIN O GECE 7 KATIR YÜKÜ ALTIN İLE KALEYİ TERK ETTİĞİ. KATIRLAR YORULUNCA DA ALTINLARI GÖMEREK DÜŞMANLARDAN KURTARDIĞI RİVAYET EDİLMEKTEDİR, BU BÖLGEDE ''AKIL ARARSAN BAŞTA, PARA ARARSAN KARŞIMIN KARŞISINDA Kİ TAŞTA (KALE'DE) LAFININ DOĞMASINA YOL AÇMIŞTIR VE KULAKTAN KULAĞA SÖYLENEREK BU GÜNE KADAR GELMİŞTİR. BU NEDENLE DEFİNECİLER BU KALEDE GECE GÜNDÜZ GÖMÜLEN ALTINLARI ARAMAKTA VE HER YERİ DELİK DEŞİK ETMEKTEDİRLER, OYSA BİR KATIRA YÜKLENDİĞİ SÖYLENEN ALTINLARI KATIRLAR 10-15  KM. GİTMEDİKTEN SONRA ASLA YORULMAZLAR. ÖYLESİNE DAYANIKLI HAYVANLARDIR, BU OLSA OLSA KALEYE TURİST ÇEKMEK İÇİN ÇEVREDEKİLERİN UYDURDUĞU BİR RİVAYETTİR.

 

İKİZCE İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

 

CİN DEĞİRMENİ (UN DEĞİRMENİ);İKİZCE İLÇESİ İLE DEVECİK KARAYOLUNUN ÜZERİNDEDİR, İKİZCE İLÇESİ'NE 17 KM. UZAKLIKTADIR. ÇAYBAŞI İLK ÜVEZ KASABASI İLE İKİZCE İLÇESİ'NE BAĞLI DEVECİK KASABASI ARASINDA BULUNAN DİYEK IRMAĞI ÜZERİNDEDİR, RUMLAR TARAFINDAN YAPILMIŞTIR. DEĞİRMENİN ISSIZ BİR YERDE BULUNMASINDAN DOLAYI, HALKINDA CİNLERE OLAN İNANCINDAN DOLAYI BURAYA CİN DEĞİRMENİ İSMİ VERİLMİŞTİR. TABİİ MAĞARA İÇİNDE BULUNAN DEĞİRMEN'İN AĞAÇTAN YAPILAN BÖLÜMÜNÜ 1970 YILINDA SEL SULARI ALIP GÖTÜRDÜĞÜ İÇİN, 3X4 METRE EBATINDA Kİ BETONLA YENİDEN İNŞA EDİLMİŞTİR.

 

TOZKOPARAN KAYA MEZARLARI;ÜNYE İLÇESİ\'NDEDİR, ÇİMENTO FABRİKASI KARŞISINDADIR.

 

YUNUS EMRE TÜRBESİ;ÜNYE İLÇESİ'NE 2 KM. UZAKLIKTADIR, KİRAZ TEPE MEVKİİNDE Kİ MEZARIN ÜZERİNE ÜNYE BELEDİYESİ TARAFINDAN 1998 YILINDA BİR TÜRBE YAPTIRILMIŞTIR.

 

AYA NİKOLA KİLİSESİ;ÜNYE İLÇESİ'NİN KUZEY BATISINDA, ŞEHİR ÇIKIŞINDADIR. KÜÇÜK BİR YARIM ADADIR, BURADA ESKİ BİR KİLİSE İLE ÇEVRE DUVARLARI YER ALMAKTADIR. HIRİSTİYAN ALEMİNDE NOEL BABA OLARAK BİLİNEN AYA NİCHOLAS'IN (AZİZ NİKOLA'NIN) YAPILAN ARAŞTIRMALAR SONUCUNDA ÜNYE'DE YAŞADIĞI ORTAYA ÇIKARILMIŞTIR, AYNI ARAŞTIRMA DA AZİZ NİKOLA'NIN OĞUZ BOYLARINDAN BİR TÜRK AİLENİN ÇOCUĞU OLDUĞU. 6 YAŞINDA İKEN AİLESİNİN HIRİSTİYAN OLMASIYLA NİKOLAS'IN DA İSMİNİ DEĞİŞTİRDİĞİ, SONRADAN BU KİLİSE'DE PAPAZLIK YAPTIĞI VE DENİZCİLİKLE UĞRAŞTIĞI RİVAYET EDİLMEKTEDİR.

 

ÜNYE KİLİSE'Sİ;ORTA YILMAZ MAHALLESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, YALI MEVKİİNDE Kİ KİLİSE KESME TAŞTAN İNŞA EDİLMİŞTİR. ÇATISI KİREMİT ÖRTÜLÜDÜR, SÜSLEME VE RESİM BULUNMAYAN SADE BİR YAPIDIR VE 1994 YILINDA ÜNYE BELEDİYESİ TARAFINDAN RESTORE EDİLMİŞTİR.

 

ESKİ HAMAM;ÜNYE İLÇESİ'NDEDİR, SARAY CADDESİ ÜZERİNDEDİR. İYİ DURUMDA OLMASINA RAĞMEN RESTORASYONA İHTİYACI VARDIR, HALEN KULLANILMAMAKTADIR.

 

ÇİFTE HAMAM;ÜNYE İLÇESİ'NDEDİR, ROMALILARDAN KALDIĞI TAHMİN EDİLMEKTEDİR. HALEN HARABE HALİNDEDİR

 

YENİ HAMAM;ÜNYE İLÇESİ'NDEDİR, CUMHURİYET MEYDANINDADIR. KADILAR YOKUŞU BAŞINDADIR, HALEN KULLANILMAKTADIR.

 

ÜNYE BAKIRCILAR ARASTASI;ÜNYE İLÇESİ'NDEDİR, ESKİ TARİHİ CANLILIĞINI YİTİRMİŞ OLSA DA ÇEKİÇ SESLERİ-HALEN OTANTİK EŞYALARI İLE KÜÇÜK BİR MÜZE GİBİ DURAN TARİHİ DÜKKANLARI GÖRÜLMEYE DEĞER BİR VARLIK OLARAK DURMAKTADIR.

 

500 YILLIK ÇINAR AĞACI;ÜNYE İLÇESİ'NDEDİR, CUMHURİYET MEYDANI'NDADIR. AYNI YAŞTA OLAN BİR BAŞKA ÇINAR AĞACI İSE, FATİH SULTAN MEHMET CADDESİ ÜZERİNDEDİR.(NOT.SİZDE İL-İLÇE-KASABA VE KÖY'ÜZÜ ÇINAR AĞAÇLARI İLE DONATABİLİRSİNİZ.)

 

ERENYURT KALESİ-ŞAHİN KALE-KABA DİREK CAMİİ-KALE KÖYÜ ÇEŞMESİ-BEYLERCE'DE Kİ HATİPLER KONAĞI-ERİCEK YAYLASI'NDAN GEÇEN KRAL YOLU-KAVAKLA2'DA OSMANLILARDAN KALMA  MEZARLIK-UZUNKUM PLAJI-KAVAKLAR PLAJI-İNCİR ALTI PLAJI-İÇİNDE ÇOCUK PARKI MOTEL VE RESTORAN BULUNAN ÇAMLIK MESİRE ALANI-ÜNYE İLÇESİ\'Nİ VE DENİZİ KUŞ BAKIŞI GÖREN VE ÇEVRESİNDE ÇAY BAHÇELERİ İLE PİDE SALONLARININ YER ALDIĞI ÇAKIR TEPE MESİRE ALANI-

YEŞİLLİKLER İÇİNDE KİRALIK EVLERİ İLE DENİZE GİRMEK İSTEYENLERİN TERCİH EDEBİLECEĞİ

VE ORMAN BAKANLIĞI TARAFINDAN DENİZ KENARINDA KURULMUŞ OLAN ÇINAR SUYU DİNLENME VE PİKNİK ALANI-ÜNYE İÇİNDE Kİ YUNUS EMRE PARKI-YÜZÜN YIL TESİSLERİ-DÖNER ÇEŞME PARKI-AKKUŞ YOLU ÜZERİNDE Kİ ARGAN YAYLASI-ÜNYE KUMRU SINIRINDA Kİ ERİCEK YAYLASI-ÜNYE\'YE 3 KM. UZAKLIKTA Kİ 200 METRE UZUNLUĞUNDA Kİ 3 GALERİDEN OLUŞAN YAZ KONAĞI MAĞARASI-ÜNYE İLÇESİ'NE 5 KM.UZAKLIKTA OLAN VE İLÇE İLE DENİZİ KUŞ BAKIŞI GÖREN ASARKAYA MİLLİ PARKI ÜNYE\'DE GEZİLİP GÖRÜLECEK DİĞER YERLERİN İSİMLERİDİR.

 

ORDU'NUN İLÇELERİ'NE UZAKLIĞI;

 

ORDU-AKKUŞ;

ORDU-AYBASTI;

ORDU-ÇAMAŞ;

ORDU-ÇATALPINAR;

ORDU-ÇAYBAŞI;

ORDU-GÜRGENTEPE;

ORDU-GÖLKÖY;

ORDU-FATSA;

ORDU-GÜLYALI;

ORDU-İKİZCE;

ORDU-KABADÜZ;

ORDU-KABATAŞ;

ORDU-KORGAN;

ORDU-KUMRU;

ORDU-MESUDİYE;

ORDU-ULUBEY;

ORDU-ÜNYE;

ORDU-PERŞEMBE;

 

 

 

 

( Ordu'da Gezilecek Görülecek Yerler... başlıklı yazı K.Özbekler tarafından 9/11/2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu