Son günlerde şiirde yeni bir noktalama işaretiyle karşı karşıyayız: Eğik çizgi. Türkçemizde her noktalama işaretinin belli bir görevi ve yeri vardır. Yeni şiirde eğik çizgi ne anlama geliyor çözemedim. Bu konuda ilgili yazım kılavuzlarına başvurdum. Bilgilerim beni yanıltmıyordu. Yazım kılavuzlarına göre de bu çizgilerin şiirde kullanımı anlamsızdı.

Şiirde yenilik elbette her zaman olur. Şiir ve şair kendini hem şekil hem de üslup olarak yeniler; ancak bu yenilemede belli kurallar olmalıdır. Sanat yapıyorsak, şiir yazıyorsak bunun belli bir kuralı vardır.

Şimdi şu sözleri duyabilirim: İkinci Yeni şairleri de belli kuralları yıktılar. Örneğin dizelerini küçük harflerle başladılar, noktadan sonra büyük harf kullanmadılar gibi. Olabilir. Onların yaptığı da dil açısından doğru değildi.

Bakınız Türk Dil Kurumu eğik çizginin kullanım alanlarını bize vermiş. Yine diğer yazım kılavuzlarında da aynı şeyler söyleniyor. Şiirde eğik çizgi kullanacaksak bunun belli bir kuralı var: Nedir, şiirimiz düz yazı içinde bir alıntı olacak ve biz şiir fazla yer tutmasın diye dizeler arasında eğik çizgiyi kullanabiliriz. Bunun dışında şiirde eğik çizgi kullanma diye bir şey yok.

Zaman zaman şiirdeki bu çizgilerin ne anlama geldiğini soruyorum kendime ve şu sonuca varıyorum: Galiba ben şiirden çok uzağım ve artık iyice koptum. O yüzden bu eğik çizgilerle yazılan şiirleri okuyamıyorum, anlayamıyorum. Nerede nasıl durak yapacağımı, nereden nasıl bir anlam çıkaracağımı fark edemiyorum. Bu işi bir bilene danışsam iyi olacak.

Türk Dil Kurumu’na göre:

Eğik Çizgi ( / )

1.Düzyazı içinde, yan yana yazılması gereken durumlarda mısraların arasına konur: Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak / Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak / O benim milletimin yıldızıdır parlayacak / O benimdir o benim milletimindir ancak. (Mehmet Akif Ersoy)

2. Adres yazarken apartman numarası ile daire numarası arasına ve semt ile şehir arasına konur: Altay Sokağı, Nu.: 21/6 Kurtuluş / ANKARA

3. Tarihlerin yazılışında gün, ay ve yılı gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur: 18/11/1969, 15/IX/1994.

4. Dil bilgisinde eklerin farklı biçimlerini göstermek için kullanılır: -a/-e, -an /-en, -lık /-lik, -madan /-meden.

5. Genel Ağ adreslerinde kullanılır: http://tdk.gov.tr

6. Matematikte bölme işareti olarak kullanılır: 70/2=35

Ters Eğik Çizgi ( \ )

Bilgisayar yazılımlarında art arda gelen dizinleri birbirinden ayırt etmek için kullanılır: C:\Dos>MD \Oyun

( Eğik Çizgi Ve Şiir başlıklı yazı M. Kuvancı tarafından 18.10.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu