Her mevsimin kendine göre bir özelliği ve güzelliği vardır. Ancak yine de her mevsimden şikâyet(ç)i olanlar eksik olmaz.
Sözgelimi kış mevsiminde
“Beyaz kâbus çöktü”,
“Beyaz felaket, hayatı felç etti”,
“Kar esir aldı” ve
“Kara kış vurdu” gibi ifadeleri haberlerde duyar, izler ve görürüz…
Peki, bunu böyle söylemek ne derece doğrudur?
Kışa dair önlemini almayanlar açısından bir takım sıkıntıların yaşanacağı aşikârdır. Başına gelenlerin faturasını kış mevsimine ya da kar’a kesmek hiç de doğru değildir. İnsanlar çoğu zaman hissi düşünerek belki duygularını olumsuzca ve adeta kahırla bu şekilde ifade etmektedirler… Oysa işin aslı hiç de öyle değildir. Şöyle ki:
- Kar, tabiri caizse yeryüzünün ayıplarını bembeyaz bir örtüyle örterek bir süre de olsa gizlemektedir.
- Kar yağınca hava yumuşar ve havanın aşırı soğuması engellenmiş olmaktadır.
- Havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte kaybolmaktadır.
- Kar, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin en önemli kaynağıdır.
- Kar suyu, topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar.
Sayamadığımız daha birçok yarar söz konusudur karın yağışıyla birlikte…
Yüce Allah’ın biz kulları için engin rahmetinin bir tezahürü olan kar, kış mevsiminin olmazsa olmazlarındandır…
Her bir kar tanesinin kendine mahsus bir kristal yapısı vardır ve bu yapı çok ilginç geometrik desenlere sahiptir. Mikroskopta incelendiğinde kar tanelerinin kristal yapılarının birbirinin aynısı olmadığı görülür.
Temizliği ve saflığı temsil eden melekler misali, kar taneleri gökten yere inerken onca fırtına ve tipiye rağmen birbirine hiç yapışmıyor. Kar altında yürürken adeta başımızı okşarcasına indiklerini görürüz. Yapışarak büyük kütleler halinde inseydi herhalde yeryüzüne rahmet değil gazap yağardı…
Sağlık açısından da kar çok faydalıdır. Çünkü kar mikropları kırarak havayı temizler. Ayrıca toprağı suya doyurarak ilkbaharla birlikte tabiatın gür bir şekilde canlanmasını sağlar ki, bunun aksi kuraklık ve kıtlık demektir. Bunu da kimse istemez herhalde!..
Bu mevsimde kardan dolayı yaşanan kazalar ve zayiat da ayrı bir gerçekliktir. Fakat bu kaza ve felaketlerin ekserisi insan kaynaklıdır denilebilir…
Gerekli önlemleri almadan kış şartlarında yola ve hele de uzun yola çıkmak neredeyse intihara kalkışmak gibi bir şeydir… Yayadan fazla aracın bulunduğu günümüzde mecbur kalmadıkça karın yerleri tuttuğu zaman ve zeminlerde özel oto ile yola çıkmamak, uzun yola gidilecekse de bütün önlemler alındıktan sonra, hız limitine de dikkat ederek hareket edilmelidir.
Her yıl yaşanan kazalar neticesinde ciddi oranda can ve mal kaybı yaşanması gerçeği de millet olarak bilinçlenmemizin ehemmiyetini göstermektedir…
Bu yılımızın bereketli olmasını rabbimizden temenni ederken kazasız belasız günler geçirmemizi de diliyoruz…