Tiyatro, hayatta yaşanmış ya da yaşanması mümkün olayları, sahnede canlandırmak için yazılan eserlere denir.Tiyatro kelimesi; tiyatro eseri anlamına geldiği gibi, tiyatro sanatı, tiyatro binası anlamlarına da gelir.
Tiyatro aynı anda birden çok duyu organımıza hitap eder, canlı olması sebebiyle de kişi ve toplum üzerinde büyük etkiler bırakır. Bir hocam vardı:”Tiyatro seyredilmez temaşa edilir.” derdi. Temaşa etmek; yaşayarak seyretmek, içinde sen varmışsın gibi seyretmeye denir. Bu yönüyle tiyatro diğer sanat dallarından üstündür. Seyirci tiyatronun içinde; resim, müzik, dekorasyon, heykeltıraşlık ve mimari gibi güzel sanatların her birinden bir şeyler bulur.Onun için tiyatro yazarının bu sanatlardan az çok anlaması gerekir. Ayrıca tiyatrosunu yazacağı toplumun, genel kültürünü iyi bilmesi, örf, âdet ve inançlara aykırı davranmaması tiyatronun vereceği mesaj açısından çok önemlidir. Yazar aynı zamanda iyi bir gözlemci olmalı ve hayatın ayrıntılarını yakalayabilmelidir.
Tiyatro, bir olay yazısıdır. Plânı roman veya hikayelerdeki gibi üç bölümden oluşur.Serim, düğüm, çözüm.
Serim: Bu bölümde kişiler ve çevre tanıtılırken; olay seyirciye sezdirilmeye çalışılır.
Düğüm: Bu bölümde kişilerin karakter özellikleri iyice ortaya çıkmış, olay merak edilir bir hal almıştır.
Çözüm: Adından da anlaşılacağı gibi olayların düğümleri tek tek çözülür, olay bir sonuca bağlanmıştır. Merak giderilmiştir. Genellikle olay bir ana fikir etrafında bitirilmiştir.

Hepimiz bu dünyaya belli rolleri alarak geldik. Bu rolleri oynayınca da dünya sahnesinden çıkıp gideceğiz. Bizim için sahne bitse de daha perde kapanmamış olacak; çünkü bu sahneye yeni yeni oyuncular gelecek. Bu oyuncular da rollerini oynayınca çıkacaklar sahneden. Kıyamet perdesi kapanana kadar bu tiyatro böyle devam edecek.
Bilindiği gibi tiyatro bittikten, perde kapandıktan sonra selamlama faslı vardır. Her şey orada daha net ortaya çıkar. Kim rolünü güzel yaptı, kim kendisine verilen görevi başarıyla tamamladı belli olur. İşte burada en çok alkışı almaktır marifet. Başka bir deyişle seyircinin gözünde, gönlünde “hoş bir seda” bırakmak.
D Ü N Y A,
B İ R T İ Y A T R O S A H N E S İ D İR...


H A Y A T,
B İ R T İ Y A T R O O Y U N U D U R...



R O L Ü N Ü
E N G Ü Z E L O Y N A Y A N K İ Ş İ…


S E Y İ R C İ D E N
E N Ç O K A L K I Ş A L A R A K…


D Ü N Y A
S A H N E S İ NİNDEN AYRILIR

Mart- 2009 - Gaziantep Mustafa İsmet KESKİN
( Hayat Bir Tiyatrodur. başlıklı yazı şaircesevmek tarafından 28.03.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu