Durdu ŞAHİN:Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Kenan YAŞAR: 1971 Mecitözü doğumluyum. 1989 Dokuz Eylül Üniversitesi Tapu Kadastro ve 1994 Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. 1996 yılından beri Çorum’da serbest avukatlık yapmaktayım.
Lise yıllarından itibaren başta şiir olmak üzere edebiyata olan ilgim gerek okuma gerekse yazma anlamında devam ediyor. 200 kadar şiirim var. Bunlardan 67 tanesini bu yıl nisan ayında “Mor Hırkalı Aşk” adı altında kitaplaştırdım. Bir yerel gazetede “Kum Saati” adı altında köşe yazarlığı yapmaktayım. Ayrıca “Yazılıkaya Kültür ve Sanat Eki”nin yayın kurulunda bulunmaktayım.
Durdu ŞAHİN:Şiir nedir,ne değildir?
Kenan YAŞAR: Şiirin ne olduğuna dair tanımlamalar yapılmasına rağmen üzerinde herkesin uzlaştığı müşterek bir tarifin olmadığı hepimizin malumudur. Böyle olması da son derece doğaldır. Zira şiir bilinmeyene yapılan yolculuktur. Bilinmeyen ötenin tarifidir şiir. Sonsuzun bir parçasıdır. O parça bütünün habercisidir. Bütünün vekilidir. Ama bütün değildir.
Şiirin tanımı her bir şiirin içinde ayrı şekilde gizlidir. Bir nevi, her şiirin parmak izi farklıdır. Ama aynı zamanda benzerdir.
Yahya Kemal ‘Şiir bir nağmedir’ der.
Valeri ‘Şiir dans gibi kendisinde başlar, kendisinde biter.Asaleti de buradan gelir’ der.
Orhan Veli ‘Kolay okunabilen şiirin kolayca yazıldığını sanmayın’ der.
Bana göre de ‘Şiir; duygu, hayal ve fikir unsurlarının çapaksız bir dille, bir yandan bilinenin bilinmeyene tahvili ile gizemli hale getirilmesi, diğer yandan bilinmeyenin gizeminin çözülerek bilinene tahvilidir. Bunun dışında olan da şiir değildir.
Durdu.ŞAHİN:Şiirde fikir konusundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Kenan YAŞAR: Yukarıda da şiirin unsurlarını belirttim. Bu unsurların hepsi bir arada bulunursa ortaya çıkan şey “şiir”dir. Yoksa yine kendi ifademle bir şiirle değil “şiir benzeri” ile karşı karşıyayız demektir.
Sadece bilgiyle yazılan soğuk, sadece hayalle yazılan uçuk,sadece duyguyla yazılan ise saman alevi tarzı kısa ömürlü olmaktadır. Dilin yokluğu ya da zayıflığı ise şiiri bedensiz ruha dönüştürür.
Belki burada belirtmemiz gereken bir şeyde “fikrin” sütün içinde ki şeker gibi erimiş olması ve okundukça tadının fark edilmesi. Kaba bir tabirle “Ben buradayım” diye çağırmaması gerekir.
Durdu ŞAHİN:Şiir ve ahlak konusundaki görüşünüz nedir?
Kenan YAŞAR: Ben sanatın aynı zamanda bir faydayı gözetmesi gerektiğini düşünüyorum. Fayda gündeme geldiğinde ise alanı çok daraltılmamış bir ahlakiliğin şiirin estetik unsuru olarak görüyorum. Şiirle arananın gerçek güzel ve ahlaki niteliklere sahip olduğu kanaatindeyim. Şiirin “yüksek bir değer” olarak kalması ancak bu unsurlarla mümkün olabilir.
Durdu ŞAHİN:Şiir ve ilim konusunda neler söylemek istersiniz?
Kenan YAŞAR: Şiire ilişkin özel bilginin gerekliliğini tartışmaya gerek yok sanırım geniş anlamda ilime gelince; Fuzuli “ilimsiz şiir, temelsiz duvar olur” diyor. İlim ve şiir birbirini besliyor. İkisini iyi bir kokteyl haline getirebilen, harmanlayabilen kişi damıtılmış saf ve çapaksız bir şiire ulaşacaktır.
Durdu ŞAHİN:Yukarıdaki görüşlerinize eklemek istediğiniz bir husus var mı?
Kenan YAŞAR: Şiir, sözün özü ve büyüsüdür.
Ayrıca şiirin dilin gelişmesine katkısını da ifade etmek lazım. Dilin bütün olanaklarını kullanarak, yeni imajlar,semboller,imgeler oluşturularak dili zenginleştirmektedir.
Şiir üzerine poetik yazıların çoğalması gerekir. Bu sayede şiir ve şiir benzerinin belli olarak,elmas ve cam kırıntılarının ayırt edilmesi mümkün olacaktır.
Durdu ŞAHİN: Sorularımızı bütün içtenliğinizle cevaplandırdığınız için bir yürek dolusu teşekkür ederim.
Kenan YAŞAR: Ben teşekkür eder, şiir tadında saygı ve sevgilerimi sunuyorum.
Kenan Bey cep: 0 532 3559912
Kenan Bey e-mail:
[email protected]Konuşan: Durdu Şahin
(
Şair Yazar Kenan Yaşar İle " Şiir,şiinde Fikir,şiirde Ahlak Ve İlim " Üzerine başlıklı yazı
Durdu ŞAHİN tarafından
7.03.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.