1 Şiirin Popülerleşmesi


Şiirin Türk edebiyatı'ında ayrı bir yeri var.Çoğumuz bu sevdaya tutulmuşuzdur.Kalıcı olmak ayrı bir konu.Çünki, gençliğinde herkes şairdir.

Türk edebiyat tarihinde 1935 ve 1950 ler arası Türk şiiri altın yılını yaşamıştır.

Orhan veli Kanık ve arkadaşları ile yeni bir şiir akımının öncüsü olmuşlardır.Bu o zaman için genç arkadaşları ile "garib" akımının öncüsü olmuşlar,ve edebiyat eleştirmelerince çok tepki almışlardı,ama bu şiir basit görünmesine rağman ses uyumu olarak yazmak zordur.

Ohan Veli 1935 yılından sonra varlığını gösterir,hece ve aruz vezinli şiirlere tepki olarak "GARİB"  ciler diye kendilerini adlandıran arkadaş grubu ile yeni şiirin öncüsü oldular.

Şatışa sundukları kitabın üzerine"bu kitap sizlere alışagelmiş şeylerden süpheye davet edecektir"diye tarihe not düşmüşlerdir.


1950 de Orhan velii'nin ardından bu şiir akımı konular alanında çok çeşitlendi. Herkesin kendini ifade edebilmesiyle zenginleşti  ve bu güne kadar geldi.. Aslında serbest şiirde ses uyumunu düzensizlik içinde düzen kurmak bakımından da zordur.

Gelenekçi şiiri ise daha sonra Hisar`cılar devam ettirmiş,1950 den 1982 ye kadar .Varlık derğisi ise serbest şiirin merkezi olmuşdur.
Attila İlhan eski ve yeni şiirin sentezini yapmışdır,Varlık`çıların "öztürkçe" de ısrar etmeleri şiirdeki musiki tadını alamamıza neden olmuşdur,

Şiir olağan üstü zamanlarda varlık göstermişdir.Cumhiriyet dönemi ilk yıllarında çok değerli yazarlarımızın aynı dönemde yaşamaları bugünki yazarlarımızı için kıyaslamak zor olmuştur.

Bugün için şiirin kasetlere okunması ile şiirin popüler olması ayrı bir tartışmaya neden olmuştur. Edebiyat eleşetirmenlerince şiirin müzik eşliğinde söylenmesi şiirin nesre dönüşmesi kaygısını taşımaktadır.

Özellile Beşir Ayvazoğlu gibi edebiyat yazarları, şiirin popüler hal almasını gerçek şiirin yaşamasına engel olarak görmüşdür.

Bu gün şiir hala garibcilerin açtığı yolda şiir yazılmakta. TV lerin çok kanallı olması akabinde şiir popüler olma yolunda ,görsel ve dinlenme ile çok kimselere ulaşması, şiirin tekrar popüler olması, şiiri tekrar gündeme gelmesine vesile olmuştur. Bu akım bir piyasanın doğmasına neden olmudu. Ve ilk ürünlerini şöyle verdi.

İbrahim Sadri `nin de Adamgibi şiir kaseti ses getirmişti ,ardından zirvede kalamadı. Aynı dönemde; Bedirhan Gökçe`de bu kervana katıldı.İlk önceleri usta şairlerin şiirine yer vermesine rağmen, daha sonra malum reyting ve radyo proğramlarında daha basit şiirlere yer vermek zorunda kalmıştır.

Cemal Safi gibi usta kalemlerle proğram yapan Gökçe ,daha sonra usta şairleri reyting uğruna feda etmişdir.Belki O nun içinde zor bir seçimdi.Ya popüler olcaksın,yada sanat adına kendini feda edeceksin.O da kolay olanı yapmak zorunda kaldı.

Edebiyat eleştirmenleri bundan hoşnut değildi . Özellikle BEŞİR AYVAZOĞLU` gibi edebiyat eleştirmenlerine göre akım uzun soluklu olmayacaktı. Ve sonunda dediğide oldu . şiir popüler olmuştu ama gerçek şiir kaybolmuştu.

Obez şiirden gerçek şiire geçmek dileğiyle ;son sözüm:

Gerçek şiir zamana meydan okur, ve ayakta kalır.

( Şiirin Popülerleşmesi başlıklı yazı M.Filizman tarafından 28.04.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.