GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ…

Hatıra…

Geçmiş zamanı tarif etmenin tek ve en kısa yolu. Zamanın önüne kattığı her şeyi bir anda silip süpürdüğü dakikalar, saatler, yıllar ve daha niceleri.

Her insanın şöyle böyle geçmişte bir anısı olmuştur. Özellikle de aklımıza bir kement gibi takılan geçmiş hatırası dediğimizde hemencecik aklımızın bir köşesine geçip oturan çocukluk yılları. Her insan çocukluk yıllarına bir dönüş yaptığı zaman, yaptığı küçük muziplikler hatırına geldiği zaman tebessüm ederek kafasını sallayıp durmadan kendisini alamaz. Mahalledeki komşunun zavallı kedisinin kuyruğuna takılan o teneke kutular, sopalar. Yaşlı teyzeleri, amcaları kızdırıp bastonlarla peşine düşülen zamanlar. Komşuların bahçelerindeki olgunlaşmış meyveleri yemenin hayalini kurmanın yanında onları mideye indirmenin planını aklından geçirirken birden kendini meyve yüklü ağaçların başında bulduğun ve hemen ardından gelen gürültülerle bahçe sahibinin farkına varıp kan ter içinde kuytu bir duvarın köşesinde soluk soluğa kalınan görevimiz tehlike dakikaları. Köyün çerçisinin mahalleye girdiği andan itibaren bir gölge gibi onu takip edip ona kuyruk olup yapışmanın heyecanı. Bu ve daha nice çocukluk yıllarının unutamadığımız hatıraları.

Çocukluk yılları ve ardından gelen gençlik, delikanlılık çağları. Adeta zamana karşı takınılan Don Kişotluk yılları. “ ‘Don Kişot’ adlı yapıtı hepiniz bilirsiniz. “Bay Kesada okuduğu kitapların etkisiyle şövalye kıyafeti giyip maceracı bir hayat yaşamak, iyiliklerle, kötülüklerle mücadele etmek için hayatın içine atılır, yollara koyulur. Fakat hayat o kadar tozpembe görünür ki, her şeyi birer engel sayıp, üzerlerine yürür. Ama sonuç vahimdir, hezimettir. Çevresinin uyarılarına aldırmaz. Sonuçta yenildiğini kabul ederek bir tarafa savrulur. Yenildiğini, yaptıklarının hata olduğunu anlar, ama anladığı zaman zaten ölüm döşeğinde son nefesini de vermiştir. Kısacası iş işten geçmiştir.” İşte hayata böyle hazin bir sonla veda etmekte vardır, gençliğin kıymetini bilmeden. Evet, gençliğin kıymetini bilmeyerek zamanın taşkın rüzgârlarının önünde bir o tarafa bir bu tarafa, ağaçtaki son yaprak misali hayatla son kavgasını verirken, kendisini rüzgârın kollarında bulma ve hazin sona doğru gidiş… Kutsi beyanlar içerisinde zikredilen, “İhtiyarlık gelmeden evvel, gençliğinizin kıymetinizi biliniz.” Bu satışta kar etmekte var zarar etmekte. Her şeye meydan okuma ve üzerine üzerine yürüme. İlk göz ağrısı aşklar.

Herkesten sakınılan, gerekirse cihanın uğrunda yıkılacağı gençlik kaçamakları. Aslında bu dakikalarda insan yavaş yavaş hayatın tatlı tebessümleriyle karşı karşıya kalır. Onu olduğu gibi kabullenmenin gerektiği açıkça görülür. Hayatın tozpembe olan rengi artık kaybolmaya ve gerçek rengini göstermeye başlar. Fakat şairin “yaş otuz beş yolun yarısı eder” dediği dakikalara daha çok vardır. Amma gel gör ki zaman bunları dinlemez. Çünkü kendisiyle yapılan ahitnameye sadık kalınmasını ister. Şakası da yoktur. Elden ne gelir ki; artık boyun büküp, ister olgunluk devri isterseniz de ihtiyarlık çağı deyiverin, gençlikten sıyrılmanın vakti gelmiş, beyaz rengi, kavisli çizgileriyle, bastonuyla kapınıza dikilmiştir istemeseniz de zaman. Hayatı anlamlı veya anlamsız kılan biziz. Kimse de kabahati aramayalım. Sonra maziye baktığımızda tebessüm edebilmek, başardım diyebilmek için hayattan şu üç altın değerindeki cevher fürüşan sözleri işitebilirsiniz:

Birincisi, kendini iyi tanımak;
İkincisi, karşılaşılan sorunları büyütmeden olduğu gibi kabul etmek;
Üçüncüsü, etrafındakilerin uyarılarını dikkate almaktır.

Benden söylemesi!...


ÖMER BATI
10.05.2008 - Gaziantep



( Geçmiş Zaman Olur Ki… başlıklı yazı Ömer Batı tarafından 15.04.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.