Öncelikle ailelerimize ve sınava girip ter döken tüm öğrencilerimize geçmiş olsun,zorlu bir sınav maratonunun daha sonuna gelmiş bulunmaktayız.Her ne kadar eleştirsek,bazı uygulamalara katılmasak da sınav,ülkemizin  kronikleşmiş bir hastalığı ne yazık ki.Hastalık diyorum çünkü tedavi edilmesi lazım,bizler sınavın olmasından değil, sınavların çokluğundan yakınıyoruz.Yanlış anlaşılacak durum yok çünkü sınav olmalı ki çalışanla çalışmayan,çürükler ile sağlamlar net bir şekilde ayrılabilsin.

Geçen akşam çıkan soruları inceledim  ve dayanamayıp yarıdan fazlasını çözüverdim.Türkçe ve edebiyat sorularını hazırlayan komisyon üyelerine teşekkür ediyorum,soruların hepsi birbirinden güzel ve anlamlı.Özellikle paragraf sorularındaki kalite farkını söylemeden geçemeyeceğim  yani bu sınavın adına yakışır sorular   hazırlanmış diyebiliriz."Hangisi söylenebilir- söylenemez,hangisine ulaşılabilir- ulaşılamaz,anlatılmak istenen nedir,hangisine değinilmiştir- değenilmemiştir?"gibi dikkat gerektiren klasik sorular ağırlıktaydı.
"Mahallemizde 
Senden başka ağaç olsaydı
 Seni bu kadar sevmezdim. 
Fakat eğer sen
 Bizimle beraber 
Kaydırak oynamasını bilseydin
 Seni daha çok severdim. 

 Güzel ağacım!
 Sen kuruduğun zaman
 Biz de inşallah 
Başka mahalleye taşınmış oluruz." Biçim,içerik ve anlatım özellikleri dikkate alındığında   hangisine ait olduğu söylenebilir diye sormuşlar,şair isimleri verilerek.Orhan Veli-en sevdiğim şairdir-bir akımın öncüsüydü;basit,sıradan,her konu hakkında,kafiyesiz ve ölçüsüz,konuşma diliyle şiirler yazardı.

Normal zeka düzeyine sahip olan bir öğrencinin ortalama 25-30 neti yapabileceği bir sınavdı Türkçe dersi için söylüyorum,diğer dersleri analiz edecek kadar bilgim yok zaten sayısal derslerle-matematik hariç- aram pek iyi değildi lise yıllarımda.Sınav sonuçları açıklandığında  göreceğiz,eminim ki, bir çok öğrencimiz yine sıfır çekecek  ve  'kitap okumama  ya da okuduğunu anlayamama sorunumuz' gündem bile olmayacak ve unutulup gidecek.

Edebiyat soruları bilgi sorularıydı her zamanki gibi,paragrafların kalınlığı ve cümlelerin uzunluğu öğrencilerin gözünü korkutmuş olabilir oysa bu soruların çözümü çok basittir.Eser adları vardı (Felekname,Nağme-i Seher,Sis,Anamın Kitabı- Gençlik ve Edebiyat  Hatıraları, Havaya Çizilen Dünya- Üç Şehitler Destanı)  yani bir dakika içerisinde beş soru kolaylıkla çözülebilirdi.

Umduklarını bulayanların sığındıkları soru kalıbı şöyledir:
"Hocam bir daha deneyelim mi?"
İşin uzmanları sonuçlar açıklandığında gerekli açıklamaları yapacaklardır.
"Sorular geçmiş yıllara göre kolay mıydı,zor muydu?"Bunun cevabı kişiden kişiye değişir,doğru yapanlar için her soru kolay,yanlış yapanlar için ise her soru zordur.

Öyle ya da böyle şimdi tatil  zamanı,bayram afesinde olduğumuz için biran önce sınav psikolojisinden çıkıp eş dostla nasıl keyifli bir bayram geçirebiliriz bunun planını yapmalıyız.

Benim için sınavın en güzel cümleleri şuydu:
"İnsanlar her adımını bir seçeneğe bağlar:başarı ya da başarısızlık,zafer ya da bozgun.Bense bu seçeneklere hep mesafeli durmuşumdur.Çünkü başarmak ya da başarısızlığa uğramanın ancak durumsal,geçici anlamlar taşıdığına inanırım.Bu yüzden bana sürekli bir yarış pistinde olduğumu hissettiren ve her ne olursa olsun üretme ve hayata devam etme gücümü azaltan bu düşünme biçimini reddeder,akışına göre yaşamaya  çalışırım."

( Sınav Maratonu başlıklı yazı berberce tarafından 11.06.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu