Asrımızın imani meselelerine derman niteliğinde olan Risale-i Nur derslerine zaman zaman katılırdım, insana ciddi bir huzur ve refah kazandırıyor, fakat içimde hep bir ukde kalıyordu, bu kadar mükemmel eserlerin dünyaya bakan yüzü nerede diye… “dünyası mamur olmayanın ahireti de sönük olur” şeklinde bir düşüncem vardı, çünkü ahiret nimetlerini kazandırmada varlığın meşru kullanımı da önemli bir etkendir.

Ta ki 2010 7 mayıs günü Diyarbakır'da Gazeteci Yazar Ali Erkan Kavaklı'nın Risale dersini dinleyinceye kadar. 20.sözü açtı ve okudu, entelektüel misallerle açıkladıkça içimdeki sıkıntı uçup gitti.

Aklımda kaldığı kadarıyla özet halinde sizinle paylaşayım.

"Genç kardeşlerim, siz üniversite öğrencilerisiniz, çok çalışkan ve başarılı olmak zorundasınız. Sınıfı geçmek için 45 yeterli olabilir, ama örnek bir öğrenci olmanız için 90-100 arası notlar almalısınız. Bu sizi hem dünyevi hem uhreyi yönde başarıya götürecek.

Arkadaşlar, Hekimoğlu İsmail Abi de bize böyle derdi, kendisi Hava Astsubayı iken Amerika'ya eğitim almak için gönderilmiş, kurs sonunda komutanı demiş ki “İsmail dua et, artık işin sonuna geldik, Allah ede atışlarda başarılı olalım da memlekete mahcup dönmeyelim” kendisi diyor ki; “komutanım ben duamı hakkıyla ettim içim rahattır”. Komutan diyor ki “nasıl yani?” “efendim dersime çalıştım, fili duamı yaptım.” ve atışlarda başarılı oluyorlar.

Biz Müslümanlar olarak bilgiyi, dini olan ve dini olmayan şeklinde ilimleri ikiye ayırdık ve nefsimizin de hoşuna gittiği gibi ibadi olanı aldık, bilim ve fenne sırt çevirdik, cezasını da çekiyoruz. 20.sözde yer alan bazı Kur'ani misalleri sizinle paylaşmak istiyorum. İbret almanız dileğiyle...

Allah-u Teala bazı maddi nimetlerle peygamberlerine mucizeler vermiş ve bu mucizelerle onların inkarcılara galip gelmesine imkan vermiştir.

Hz.Süleyman'ın seccadesinin uçması,
Hz.Davud'un demircilikle uğraşması,
Hz.Yusuf'un saat yapması,
Hz.Nuh'un gemi inşa etmesi,
Hz.Musa'nın asasını yere vurup 12 pınarın akmasına vesile olması,
Hz.Muhammed'in Burakla miraca çıkması,

Ya genç kardeşlerim, bu mucizelerin her birinde bizim için ayrı bir ibret vardır.
Acaba,
Biz uçak yapabilir miyiz?
Demir sanayisinde ne durumdayız?
Hangimizin kolunda bulunan saat yerli malıdır?
Yer altı hazinelerimizi kim çıkarıyor?...
Maalesef yabancılar.
Pamuğu üretiyoruz, elbiselerimizin markası yabancı,
Evet, yavaş yavaş füze de yapabiliyoruz, bilmeliyiz,
İyi ki tersanelerimizde gemiler inşa ediliyor,

Gayri müslimlerin islam aleminin başına bela olmasında hiç mi payımız yok?

Yani bilim ve teknoloji de ilahi ilmin bir parçasıdır; Mühendislik ilmi,Tıp ilmi, Muhasebat vb ilimler üzerimizde farzı kifayedir.

Dünyada üstün olmak boynumuzun borcu, inancımızın gereğidir.
Ben Reşat Nuri Güntekin'den bir adım önde olmak için 45 kitap yazdım ve bu gün 806.konferansımı verdim. Aslında ben edebiyat öğretmeniyim, ama bir çok profesörden daha başarılı hissediyorum kendimi, şükürler olsun öyleyim de.

Her birinde ayrı bir ders, ayrı bir ibret vardır. Kur'an'ı okuyalım, ama işimize geldiği gibi anlamaktan vazgeçelim, hakkı takip edip hukuku koruyalım, günümüzün ihtiyacı olan bilim ve fenden, teknolojiden mahrum kalmayalım.

Aranızda, "el açan" peygamber duyan var mı? Hepsi alın teri el emeğiyle yaşamışlar, bu konuda model olmuşlar. Bu halımız ile biz nasıl bir örnek oluruz acaba?
Bu bakış açısına,yaklaşımına hayran kaldım.Arkadaşlarımla,okurlarımla paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.
E.KAYA
( Bakış Açısı başlıklı yazı Eyüphan KAYA tarafından 16.05.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu