Birey, vatandaş ,nitelikli insan kavramları o kadar mühim ve o kadar kayda değerdir ki asıl huzur mutluluk ve zenginliğin yolu bu kavramları önemseyip, yeşertmekte, canlandırmakta geçer. Birey,bilgiyle donatılmış,kendine özgüveni olan,dünyadaki varlığı hissedilen kişi demektir.
Vatandaş, toplum hukukunu bilen ve adabı muaşeret içinde yaşam sınırı dahilinde kendine ve millete yararlı olmayı prensip edinen, kamu hukukunu önemseyen kimsedir.
Nitelikli insan, şahsiyet sahibi, üretken, toplumun omurga kemiklerini oluşturan birer denge unsuru insanlardır ki; Öğretmen, Doktor, Mühendis ,Avukattan tut,Şoförden, Muavine kadar kimseler örnek verilebilir.Boşuna “hayat işbölümü ile kolaylaşır” dememişler.Ailede de, Kurumlarda da, Çarşı pazarda da……. Eğer Temizlik işçisinde Profesöre kadar,Masa memurundan Genel müdüre kadar, Vekilden Bakana kadar insanlar sorumluluğunu yerine getirirse hayat kolaylaşır, mutluluk pekişir.Bu güzel temennilerin sonu gelmez. Ben kamu yararına yeni bir yaklaşımda bulunmak istiyorum.Bu manada İnşaat Teknikerlerine, Otomotiv mezunlarına ve Kapıcı olarak isimlendirilen bina sorumlularına el atmak lazım.
Emlakçilere İnşaat teknikerleriyle çalışma zorunluluğu getirilsin,dolayısıyla emlak piyasasına bir heyecan bir hareket kazandırılır,işler daha düzenli yürür,Tabu memurları normal memurlar gibi geçimlerini sağlamaya çalışırlar, alışırlar.
Oto galericilere Otomotiv mezunlarıyla çalışmayı şart koşmak gerek,
Bir an önce Kapıcı olma şartlarından biri de Kapıcılık yüksekokulunu mezunu olmak gerek,
Öncelikle Üniversitelerin çoğunda böyle bir yüksek okul aşmak gerek.Bu yüksek okulda;
1-Adabı muaşeret,
2-Güvenlik tedbirleri
3-İlk yardım ve Sivil Savunma
4-İletişim becerisi
5-Vatandaşlık bilgisi
6-Devlet kurumlarıyla diyalog(SSK,Belediye TEK….)
7-Hak ve ödevleri
8-İnsan hakları bilgileri
9-Kalorifer kazanı ya da doğalgaz kullanımı hakkında bilgilendirmek.
10-………………..vb, dersleri içeren bir programla nitelikli insan yetiştirmek lazım,Bir binanın sorunlarından en çok mesul olan aktörlerden biri olan kapıcı, bu düzeyde bilgi ile donatılırsa bina sakinleri kendini daha da güvende hisseder,Kapıcıya bakış açıları değişir binada yaşayan çocukların okumaya karşı tavırları değişir,Kapıcı çocukları eziklik hissetmezler,İşine gücüne giden ev reislerinin gözü arkada kalmaz ,artık binanın başında bilinçli bir kimse var bir durum oluşursa gereğini yapabilecek niteliğe sahiptir.
Böyle bir yapılanmaya kesin ihtiyaç vardır kanaatime göre.Bu aşmada bunu yapabilirsek geleceğe dönük olarak hayırlı bir iş yapmış alacağız.
Şu andaki kapıcıların geneli;
1-Bir çoğunun yüzü gülmüyor
2-Haç-borç altındadırlar
3-İşini severek yapmıyorlar
4-Nezaket kurallarından yoksunlar
5-Kayda değer bir görev yaptıkları yok(Sadece ekmek dağıttıklarını görüyorum o kadar)
6-Çocuklarını okutmuyorlar
7-Bir kompleks hali üzerlerinde var………vs
Bu olumsuzlukları üzerinde yaşayan bir kimse işinde nasıl başarılı olacak,topluma kazandıracak ne var?Hal böyle olunca buna bir dur demek lazım onunda yolu eğitimden geçer.Demek istediğim eski tas eski hamam iş yürümüyor.Çalışma temponuzu artırarak programlarımızda yerine güre inovasyon yaparak daha iyisini yakalama mecburiyetimiz var.İnsanlığın şanını yüceltmek için,Dünyada taş üstüne taş koymak için, arkamızda kayda değer bir eser bırakmak için en önemlisi de hayırla yad edilmek için Adalet ölçüleri içinde çalışmalıyız.Selam ve dua ile……..
e.kaya
( Nitelikli Toplum başlıklı yazı Eyüphan KAYA tarafından 18.07.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu