Savunma Sanayiine Niye Saldırıyorlar
    SAVUNMA SANAYİİMİZE NİYE SALDIRIYORLAR

    Geçtiğimiz gün Savunma sanayiimizin gözbebeği bir kurumumuza, TUSAŞ a terör saldırısı yapıldı, 5 şehidimiz var.
    Allah mekanlarını cennet etsin, ailelerine ve milletimize sabırlar versin.
    Savunma sanayiine şimdiye kadar  sözlü saldırılar yapıldığına şahit olmuştuk. İlk defa silahlı fiziki bir saldırı gerçekleştirildi.
    Savunma Sanayiimize,  Savunma Sanayii şirketlerimize  niçin saldırılıyor peki?

    Malum, kuruluşu 1970 li yıllara uzanan  Tusaş,  Gökbey, Atak serisi helikopterler, Anka  iha/siha, Hürjet  eğitim ve hafif saldırı uçağı,   5. nesil Milli Muharip uçağımız  Kaan,  Göktürk Uyduları ve uzay sistemleri alanında çok önemli katkılar sunuyor savunmamıza.             
   Yıllardır Airbus firmasına  önemli uçak parçaları üreterek, F-35  savaş uçakları projesinde orta gövdeyi üreterek havacılık sektöründe başarılarını kanıtlamış bu firmamız, ihracatımıza da ciddi destek sağlıyordu.  
    Ürettikleri ihalar / sihalar helikopterler   diğer sistemler ordumuzun  hem terörle mücadelesinde hem de caydırıcılığında önemli bir rol oynuyordu. Bu anlamda  PKK başta olmak üzere terör örgütlerinin hedefinde olması  normal.
     Diğer yandan  ürettiğimiz savunma sanayii ürünlerinin dış pazarda önemli alıcılar bulması,  diğer güçlü silah ve sistemler üreten ülkeleri, şirketleri  doğal olarak rahatsız ediyordu. Diğer savunma sanayi şirketlerimizin ürettiği İhalar, Sihaların , Baykarın ürettiği Akıncı  serisi sihaların  gerçek savaş ortamlarında  gösterdiği üstünlük ve başarılar, bu ürünlerimize talepleri artırmış,  dolaylı olarak bu ürünlerde kullanılan Aselsan, Roketsan vb gibi milli firmalarımızın ürünlerinin de pazarları ve ihracatları gelişmeye başlamıştır.  Şirketlerimiz birbirlerinin ihracatlarında kullandıkları bileşenlerin üretimlerini katlayarak artırmaya başlamışlardır. Örneğin  Yurtdışından ithal edilen  İha Siha ana kamera sistemlerine ambargo konulmasından sonra Aselsan kısa sürede bu kameraları üretmiş, hem Baykar, Tusaş gibi firmalarımız yurtdışından döviz ödeyerek  ithalat yapmaktan kurtulmuş, hem yazılımı üretimi milli olan bir sisteme kavuşmuş, hem de üreticisi Aselsan bu alanda kendisine  hem milli firmalarımız için hem de  başka ülkelere satmak için önemli ticari potansiyel kazandırmıştır.
     Hava araçları yanında Kara ve Deniz araçlarının üretiminde de çeşitli firmalarımız önemli başarılara imza attı.
Altay Tanklarının  1500 HP  motoru ve aktarma organları gurubu  BMC firması tarafından yerli ve milli olarak üretildi, ilk motor bugünlerde testler için Tanka entegre edilecek, seri  üretimi çok yakın. İlk partiler Kore motoroyla üretilirken testleri tamamlanan milli motor da üretime alınacak. Roketsan  bütün  savunma sanayii silahlarına mühimmat üreterek hem ithalatın önünü kesmiş hem de ihracata katkı yapar hale gelmişti.  Kale firması yıllık 500 adet füze motoru seri üretimine başlamıştı ki bu füze motorlarını da ithal ediyorduk. 
      Neticede savunma sanayii şirketlerimiz farklı alanlarda birbirlerinin eksiklerini tamamlayarak, saha tecrübelerini birbirlerine aktarıp geliştirilmesini sağlayarak, hem   kendi ürünlerini geliştirip çeşitlendirmeye hem de  ihracat pazarlarını  genişleterek,   lider  ülkelerin  pazarlarını rahatsız etmeye başlamıştı.
      Sadece bu ekonomik nedenler bile Savunma Sanayiimizin yok edilek istenmesinde  önemli olabilir. Bizim konum ve konjonktürümüz nedeniyle terör örgütlerinin de hem kendi  varlıkları için hem de  kendilerine ihale edilen görevler için radarında olduğu düşünülebilir.
     Siyasetten bağımsız olarak bu savunma sanayii şirketlerimizi  korumak da devlete düşer.
     Kısır siyasi çekişmelere malzeme yapılarak zayıflatılması yok edilmesi ancak ülkemiz düşmanlarının işine yarar.
     Ülkeyi kim yönetirse yönetsin, bu kazanımlar heba edilmemeli.

( Savunma Sanayiine Niye Saldırıyorlar başlıklı yazı Gökdeniz tarafından 25.10.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu