Tabipler Odasında Kimse Var Mı
    Ülkemizde meslek odaları oldukça etkin. 
    Mimarlar odası, Mühendisler Odası, Tabipler Odası  vb.
    Ben de Mühendisler odasına üyeyim. Emeklilikten sonra çok fazla ilgim ihtiyacım kalmadı.
    Bu türden odalar ne hikmetse uzun yıllardır kısmi mesleki faaliyetler yanında siyasi  faaliyetleri ve açıklamalarıyla da ülke gündemindeler.
    "Hepimiz Ermeniyiz" mitinglerinin yapıldığı dönemlerde mesaj kutularımıza  miting çağrıları yapılırdı.
15 Temmuz 2016 da Mühendis Mimarlar Odaları Birliği TMMOB açıklamasında örneğin  "Askeri darbe girişiminin, camilerden okunan ve halk üzerinde daha ağır bir diktatörlüğe varacak olan cihat çağrılarına dönüşmesi ile yeni bir kaotik ortama giriyoruz."  deniyordu.
     Türk Tabipler Birliği Başkanı 5-6 dakikalık bir videodan teşhis koyarak Türk Askerinin  Kimyasal silah kullanmış olabileceğini ifade etmişti.
     Mesleki faaliyetler dışında adeta siyasi gündeme ilişkin  hani neredeyse ota moka açıklama yapma geleneğine hemen hepimiz tesadüf etmişizdir. Peki bu bilumum  odalar, meslektaşlarının hataları, eksiklikleri, suistimalleri ve suçları konusunda üyelerine nasıl bir işlem uygulamaktadır?
Şubat 2023 de ülkemizin güney ve güney doğu bölgelerinde şiddetli depremler oldu,  binlerce hayat söndü.  Koca koca şehirler yerle bir oldu. İnşaat firmalarında, devlet kuruluşlarında, belediyelerde, fen işlerinde ruhsatlandırma bölümlerinde, kontrol departmanlarında görev  alan ve  işlerini eksik, yanlış,  ya da  menfaat karşılığı göz yumma şeklindeki suçlarına karşı hangi tedbirleri aldılar bugüne kadar?
     Mevzuatlarında şu imkanları var oysa ;

Madde 9 — Meslek uygulamasının yasaklanması cezası ilgilinin geçici bir süre için mühendislik ya da mimarlıkla ilgili bir işte çalışma yapmasının yasaklanması ve üyelik haklarının bu süre içinde kullandırılmamasıdır. Yasaklama süresi 15 (onbeş) günden az 6 (altı) aydan çok olamaz. Sürenin verilmesinde asgari süre göz önünde bulundurulur, ancak aynı olaydaki birden fazla etkenin bulunması durumunda ceza ağırlaştırılır. Aynı suçun tekrarı durumunda ceza bu kez iki katı olarak uygulanır.

Depremde kusurları bulunan  üyeleri ile ilgili  herhangi bir ceza verdiklerine yönelik kendilerinin bir açıklamasına rastlayan oldu mu?

Şu aralar gündemimizde olan "Yenidoğan Çetesi" ile  sıcağı sıcağına Tabipler Odalarından, birliğinden  suç işleyen meslektaşları ile ilgili, soruşturma başlattıklarına rastladık mı?  Ya da geçmiş yanlış uygulamaların müsebbibi üyelerine verdikleri cezalardan bahseden bir açıklamaları olmuş muydu?

Gezi olayları esnasında polisle çatışırken yaralanan militanlara " herkesin sağlık hizmeti alma hakkı var"  diyerek, kamu hastanelerinden dışarı çıkardıkları malzemelerle hekimler görevlendirerek sokakta  cami de çatışmanın olduğu yerlerde sağlık hizmetlerini militanların ayaklarına kadar götüren hassasiyeti, meslek onurunu zedeleyen bu  Yenidoğan Çetesi türü meslektaşları cezalandırmak için de kullanacaklar mıdır acaba?

Ben emin değilim.

Ya siz?


( Tabipler Odasında Kimse Var Mı başlıklı yazı Gökdeniz tarafından 19.10.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu