Zamanın İzinde

Zaman bir aynadır, kırık dökük, 

Geçmişin yankısıdır her bir kök. 

*

Umut bir bulut, gökyüzünde nazlı, 

Gerçek, sislerin ardında saklı. 

*

Yollar çatallanır, belirsiz ufukta, 

Her seçim bir iz bırakır ruhumda. 

*

Hayat bir nehir, akışı meçhul, 

Her damlası anılarda mahfuz. 

*

İnsan bir yolcudur, yorgun ve sessiz, 

Kalbindeki ateş bazen sönmüş, bazen iz. 

*

Kelimeler köprüdür, suskunluğa inat, 

Her harf bir çığlık, her cümle bir kanat. 

*

Dünya bir sahne, perde açılır kapanır, 

Her hikâye bir gün sona dayanır. 

*

Umut yine doğar, küllerden âzâde, 

İnsan direnir, sonsuzluk murâd eyle.

*

26.01.2025 Ankara

Durmuş Ali ÖZBEK

Eğitimci Yazar

Kültür  Bakanlığı Halk Şairi

*

Mahfuz:  korunmuş, saklanmış, saklı.

Azade: başıboş, bağımsız, özgür, erkin


NOT: “Şiirin anlamı şairin karnındadır.” derler.

Derler de okuyucu eğer bir şiiri okuduysa kendi dünyasında bir yerlerde bir kelime de olsa bazı kırıntılar ortaya çıkarır. İşte o kırıntıları yazmak/yazabilmek yorum olarak değerlendirilir. Yoksa benim aşağıda yapacağım bir analiz gibi bir beklenti içine girmek başlı başına bir absürtlük olur. Şiir bir kırıntı bırakmadıysa kişide illa da ben yorum bekliyorum demek de absürtlüktür.

“Ben şu arkadaşa yorum yazdım, o da bana yazsın.” beklentisi kesinlikle yanlıştır. Bir şiir sitesinde şiir yayınlamaya başlamıştım. Daha üçüncü gün benim mesaj kutuma bir mesaj düştü ve “Sen benim önceki şiirlerime sonradan yorum yazıyorsun, ben gününde yazmanı beklerim…” gibi kapris dolu mesaj alınca o sitede şiir okunmadığı, herkes birbirini taltiflerini sunduğunu öğrenmiş oldum.

Düşüncelerim bir daha o beklenti içinde olanlardan uzak durmaya itti beni. Sitenin Ana Sayfasında sıradan şiir yayınlamış bir arkadaşın şiirini açıyorum ve kendimce bir değerlendirme yapıyorum. İllaki bir beğensin ve yorum yapsın düşüncesinden uzak olarak.

Ben “Mavera” dergisi ekolüyle yetiştim. Bizler şiirimizin eksiğinin fazlasının eleştirisi yapılarak yetiştik.  Gerçeğini sorarsanız edebiyat ve şiir sitelerinde bu tür açıklayıcı yorumlardan hiç görmedim desem doğrudur. Affınıza sığınırım.

Her neyse bugün üzüldüğüm tek bir nokta var. 235 defa tıklanmış bir şiirde bir arkadaşımız da çıkıp bir yorum niyetine, “Bugün yazdığınız şiirden ben hiçbir şey anlamadım.” diye yazılmadığına üzüldüm. Onun için de; mademki “Şiirin anlamı şairin karnında saklı.” Ben de tüm okuyucularımın affına sığınarak bir analiz yapma zahmetinde bulunayım dedim. Buyurun bu anlaşılmayan şiirime dair kendimce analizim.

 

“ZAMANIN İZİNDE” ADLI BU ŞİİRİN BİR ANALİZ

 

“Zaman bir aynadır, kırık dökük, 

Geçmişin yankısıdır her bir kök.”

 

Zamanın akışını ve geçmişin izlerini derin bir şekilde yansıtan bu dizeler, hayatın sürekliliğini ve köklerimizin önemini vurguluyor. Şiirsel bir dille ifade edilen bu düşünceler, bireyin geçmişle olan bağını ve onun bugünkü varoluşuna etkisini düşündürücü bir şekilde ele alıyor.

“Umut bir bulut, gökyüzünde nazlı, 

Gerçek, sislerin ardında saklı.”

 

Bu dizeler, umut ve gerçeğin birbiriyle ilişkisini metaforik bir şekilde ele alıyor. Umut, gökyüzünde zarif bir bulut olarak tasvir edilirken, gerçek ise sislerin ardında gizlenmiş bir olgu olarak betimlenmiş. Şiirsel bir dille, insanın hayaller ve gerçekler arasındaki dengeyi arayışına işaret eden etkileyici bir anlatım sunulmuş.

“Yollar çatallanır, belirsiz ufukta, 

Her seçim bir iz bırakır ruhumda.” 

 

Hayatta alınan her karar, gelecekteki yolumuzu şekillendirir. Bu dizeler, seçimlerin ruhumuzda bıraktığı derin izleri ve belirsizliğin yarattığı düşünceleri zarif bir şekilde ifade ediyor.

“Hayat bir nehir, akışı meçhul, 

Her damlası anılarda mahfuz.”

 

Hayatın bir nehir gibi akışı, bilinmezliklerle doludur. Her anı, geçmişin izlerini taşıyan bir damla gibidir. Bu dizeler, yaşamın derin anlamını ve zamanın geçiciliğini düşündürür nitelikte. Şiir, insanın anılarla kurduğu bağa dikkat çekerken, aynı zamanda geleceğin belirsizliğine de vurgu yapıyor.

“İnsan bir yolcudur, yorgun ve sessiz, 

Kalbindeki ateş bazen sönmüş, bazen iz.”

 

Bu dizeler, insanın hayat yolculuğundaki yorgunluk ve duygusal dalgalanmaları zarif bir şekilde ifade ediyor. Kalpteki ateş, yaşam enerjisini ve tutkuyu simgelerken, bazen sönmesi veya iz bırakması, insanın karşılaştığı zorlukları ve deneyimleri yansıtıyor. Şiir, sade ama derin bir anlatımla okuyucuyu düşünmeye sevk ediyor.

“Kelimeler köprüdür, suskunluğa inat, 

Her harf bir çığlık, her cümle bir kanat.”

 

Şiirsel bir anlatımla, kelimelerin gücüne vurgu yapılmış. Harflerin ve cümlelerin birer ifade aracı olarak tanımlanması, iletişimin derinliğini ve önemini etkileyici bir şekilde yansıtıyor. Bu tür bir yaklaşım, dilin sadece bir araç değil, aynı zamanda duyguların ve düşüncelerin taşıyıcısı olduğunu da hatırlatıyor.

“Dünya bir sahne, perde açılır kapanır, 

Her hikâye bir gün sona dayanır.”

 

Hayatın geçiciliğini ve her şeyin bir sonu olduğunu vurgulayan bu dizeler, insanın varoluşuna dair derin bir felsefi bakış sunuyor. "Dünya bir sahne" metaforu, yaşamı bir tiyatro oyunu gibi görerek, her bireyin bu oyunda rolünü oynadığını ve perdenin sonunda kapanacağını hatırlatıyor. Bu bakış açısı, hem kişisel hem de evrensel anlamda zamanın değerini anlamamıza yardımcı olabilir.

“Umut yine doğar, küllerden âzâde, 

İnsan direnir, sonsuzluk murâd eyle.”

 

Bu dizeler, insanın umudunu ve direncini vurgulayan derin bir anlam taşımaktadır. Küllerinden yeniden doğan umut, insanın zorluklara karşı koyma gücünü ve sonsuzluk arzusunu sembolize eder. Şiirsel bir ifadeyle, yaşamın mücadele ile şekillendiği ve umudun her zaman var olduğu hatırlatılmaktadır.

( Zamanın İzinde başlıklı yazı Dalim tarafından 27.01.2025 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu