Hayatımız seçimden ibarettir. Yani hayatın kendisi aslında bir seçimdir. İyinin kötüden, faydalının zararlıdan ayırt edilebileceği bir seçim meydanıdır. Malum her şeyi seçiyoruz ve seçerek yaşıyoruz. Seçmediğimiz ve seçmemiz mümkün olmayan tek şey dünyaya gelirken erkek ya da kadın olmak, anne ve babamızı seçmek, nerede dünyaya geleceğimiz ve ne kadar yaşayıp nerede öleceğimizi seçemiyoruz. Bunun haricinde her şey kendi irademize bırakılmıştır. Yani bize buyurun seçin bakalım denilmiştir…
 
    Seçmek deyince beğenmek, kabullenmek, tercih etmek aklımıza gelir. Ben bu yazımı âcizane kaleme alırken bile konuyu seçmek ve seçilmek üzerine yazmayı seçtim. Seçerken seçimlerimiz rastgele ve sadece şahsi çıkarlar, dünyevi menfaatler ya da kendi egomuzu tatmin etmek üzerine oturmamalıdır. Yapılan seçim hem bizim hem de içinde bulunduğumuz toplumun ortak menfaatlerini ortaya koymalı ve seçimin sonucundan herkes ortak payda da buluşabilmelidir.
 
    Hayata dair yapacağımız seçimlerde önce neyi niçin seçmemiz gerektiğini sonrada nasıl seçmemiz gerektiğini unutmamalıyız. Başarılı ve faydalı bir seçim için dikkat etmemiz gereken hususları göz ardı etmemeliyiz. Yapacağımız seçim rastgele olursa seçimin sonucu da istenmeyen cinsten yani rastgele olacak ve bize doyurucu bir sonuç vermeyecektir.
 

    Seçeceğimiz şey ne olursa olsun önce bize ne kadar lazım ve ne işimize yarayacak ya da ne kadar bizimle olacaksa ona göre kriterler belirlemeli ve o hassasiyetlere uyduğu ölçüde seçim tercihimiz olmalıdır.

  
  1-Seçmek istediğimiz şey bize lazım olan bir şey ise seçmeli ve lazım olmayacak bir şeyin seçimi ve tercihi konusunda ısrarcı olmamalıyız. Çünkü yakın zamanda lazım olacak olan bir şeyin yerini dolduramayacağı için ilk tercihimiz boş ve faydasız bir tercih olmuş olacaktır.
 
   2-Seçimini yapmak durumunda olduğumuz bir şeyin kalitesi çok önemlidir. Kaliteden uzak ve sadece deneme amaçlı ya da maddi çıkar elde etmeye yönelik ürünlerden sakınmalı ve ilgili birimlerin üretme ve pazarlama yetkisini taşımayan mamullerden uzak kalmalıyız. Bu bizim için bir seçim ve tercih sebebi olmalıdır. Yani seçmemiz konusunda…
 
  3- Alışverişte seçimini yapmak durumunda olduğumuz mamulün fiyatı da bizim için bir seçim ve tercih sebebi olmalıdır. Atalarımız “Ucuzdur vardır bir illeti, pahalıdır vardır bir kerameti” demişler. Seçim yapmakla karşı karşıya kaldığımız malın fiyatı bize bazı ipuçlarını mutlaka verir. Bunlara da dikkat etmeliyiz. Fiyatına aldanıp alacağımız ucuz bir malı kısa zaman sonra yenisi ile değiştirmek zorunda kalacağımız için, ikinci malı birincisinin de fiyatı ile topladığımız da çok daha pahalıya almış olduğumuzu göreceğiz. Burada kaliteli mal bizim için tercih sebebimiz olmalıdır.
 
  4-Seçeceğimiz şey ne olursa ve ne amaçla olursa olsun her zaman en iyisi olmalıdır. İyi ve kaliteli olmayan bir tercih karşımızda bir alternatif gibi dursa da bizi yanıltmamalı ve tercihimizi doğrudan yana kullanmalıyız. Bu seçimimiz bizi hayatın her anında başarılı mutlu ve kazançlı kılacaktır. Bunu da yaşadığımız zaman dilimi içinde göreceğiz.
 
  5-Dedim ya hayatı seçerek kazanıyor ya da seçemeyerek kaybediyoruz. Seçmek zorunda olduğumuz şey bir arkadaş, bir okul, bir meslek, bir kitap, bir otomobil, bir eş, çocuğumuza bir isim, bir ev, farklı bir yaşam tarzı, bir gazete, bir siyasi parti ya da hayatın içinden her hangi bir şey olabilir. Zaten hayatımız boyunca da genellikle bunları seçmek ya da seçmemek durumunda kalıyoruz. Hangisi olursa olsun seçtiğimiz şey bize hayatta zevk verebilmeli ve bizi kendisini seçtiğimize pişman etmemelidir.
 
   6-Seçtiğimiz meslek bize bir gelecek vaat edebilmeli,helalinden kazandırıp kariyer yapmamıza kapı aralayabilmelidir.Ve o meslekte insanlara memnuniyet verici bir hizmet üretebilmelidir..Yoksa bize bir gelecek vaat etmeyen,helalinden kazanma fırsatını tanımayan bir meslek bizim için doğru bir seçim olmayacak ve ömür boyu pişmanlığını duyacağımız bir mecburiyet ve mesleki mahkumiyet olarak kalacaktır.
 
   7-Seçeceğimiz bir üniversite yani bir okul ise buda bize başarılı bir hayatın kapılarını aralayabilmeli ve millete hizmet edebilecek fırsatlar sağlayabilmelidir. Yoksa okul bitiminden sonra sıradan insanlar gibi iş arayacak ve hayatın insafsız çarkları arasında kaybolup gideceksek bu okulu seçmek ve bitirip diploma sahibi olmak bizim için hayatımızın en kötü seçimi olacaktır. Yüksek puanlar aldıkları halde yanlış seçim yaptıkları için bir okula yerleştirilemeyen binlerce gencimiz var. Doğru tercih çok önemlidir.
 
   8-Seçeceğimiz şey siyasi bir parti ise burada çok daha dikkatli davranmalı ve seçimimizi kendi şahsi ve siyasi görüşlerimiz doğrultusunda yapmamalıyız. Çünkü söz konusu olan bir siyasi partinin ihyası değil memleketin ehlince idare edilip milletin huzur ve mutluluğunun temin edilmesidir. Evet, insan mutlaka bir siyasi partiye gönül bağı ile bağlı olabilir. Fakat yapacağımız seçim bizim siyasi partimizin iktidar olmasını değil milletin ve memleketin bekasını hedef almalıdır. Siyaseten gönül bağımız olan parti gerek programı ve gerekse kadroları ile millete ve memlekete bir şey verecek duruma henüz gelmemişse o siyasi partiyi seçerek millete ve memlekete zarar verecek bir tercihe evet demiş oluruz. İdareye layık olan, programı milletin dertleri ile dertlenen bir yapıya sahip, kadroları ve ekipleri ile millete hizmet edebileceğine inandığımız bir siyasi partiyi seçmek hem bizim için hem de milletimiz için yapabileceğimiz en akıllı seçim ve tercih olmuş olur.
 
   9-Seçeceğimiz şey hayatın neresinde ve ne için olursa olsun onu seçmeden artılarını eksilerini, faydalarını zararlarını, hem şahsımız için hem de milletimiz için iyice düşünmeli ve vereceğimiz kararın sadece kendimiz için değil milletimiz ve içinde yaşadığımız toplum içinde çok önemli olduğunu unutmamalıyız. Doğru seçim ve tercih her zaman hem topluma hem de o toplumu meydana getiren fertlere sayısız faydalar sağlarken, yapılacak olan yanlış bit tercih hem şahsımıza hem de içinde yaşamak zorunda olduğumuz topluma derin yaralar açabilir bunu unutmamalıyız. Tercih sizin….
 
 
 
 
( Doğruyu Seçmek Üzerine-2 başlıklı yazı S.ULUPINARLI tarafından 30.10.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu