Bu konuda yazmayı düşünmüyordum; ama gerek öğrencilerimin gerekse çevremin soruları karşısında yazma ihtiyacı hissettim.

 

Malumunuz, birkaç haftadır bir TV kanalında gösterilen Muhteşem Yüzyıl dizisi öyle bir furya estirdi ki tartışma programlarında bol etiketli sosyal demokrat aydınlar ve İslamcı (!) yazar, çizerler günlerce arz-ı endam eylediler.

 

Kendini İslamcı (!) ya da muhafazakar diye nitelendirenler hep şunu savundular: Kanuni böyle olamaz, film harem üzerine kurulmuş, Osmanlı’da harem böyle değildi vs…

 

Diziyi ilk bölümden itibaren izliyorum. Şurası bir gerçek ki bizim halkımız tarihi filmlere açtır ve insanımızın tarihi film izlemeye ihtiyacı vardır. Dolayısıyla dizi milli maç reytinglerini bile geride bırakarak yoluna devam ediyor.

 

Osmanlı’da harem şöyleydi, böyleydi; dizideki olaylar gerçekti, yanlıştı boyutuna girmek istemiyorum. Benim dikkat çekmek istediğim şey daha başka.

 

Bakınız, Seyit Ahmet Arvasi 1965 yılında kaleme aldığı “İleri Türk Milliyetçiliğinin İlkeleri” adlı kitabında ne diyor: “Türk milliyetçileri kendi tiyatrosunu, kendi sinemasını, kendi basınını, kendi televizyonunu kurmak zorundadır.”

 

Yıl 1965. Henüz tek TV kanallı günler ve tiyatronun, sinemanın bugünün fersahlarca geride olduğu bir dönem; ama Seyit Ahmet Arvasi ileri görüşlülüğüyle bize bir yol haritası çiziyor.

 

Yıl 2011. 46 yıl sonra biz hala ortalıkta yokuz! Sağcısı solcusu, dindarı ateistiyle her kesimin kabul ettiği kaç tane şarkıcımız var, kaç tane tiyatrocumuz, sinema oyuncumuz var? Kaç tane film yapımcımız var? Türk sinema tarihine damgasını vurmuş kaç filmimiz var? Edebiyatta çığır açmış kaç dergimiz, basında öncü olmuş kaç gazetemiz var? Ses getiren kaç köşe yazarımız var?

 

Bizim kesimin en baba film yapımcısının yaptığı filmlere bakınız. Deli Yürek ve Kurtlar Vadisi… Bu muyuz biz, sadece mafya ve külhanbeyi dizileri mi çekiyoruz?

 

Madem bu tarih bizim, madem tarihimizle gurur duyuyoruz, öyleyse şimdiye kadar neden tarihimizi doğru anlatan adam gibi bir film yapmadık? Bakın İslamcı geçinen TV kanallarına. Hangi filmi, hangi dizisi bir gecede milyonları ekrana kilitliyor? Mıymıntı, etme bulma dünyası formatlı dizilerden başka ne var ekranlarda? Bu milleti sürekli ezik gösteren, etme bulma dünyasıyla meşgul eden zihniyetten başka ne var ekranlarımızda?

 

Sen tarihine, kültürüne sahip çıkmazsan birileri seni kendi görmek istediği şekilde yönlendirir. Yıllarca muhafazakar kesim sanatı göz ardı etti; bu kesimin önde gelenleri S. Ahmet Arvasi gibi öngörülü olamadılar ve kendilerine inananları sanattan uzak tutmaya çalıştılar.

 

Şimdi, sen kendi sanatçını yetiştirememişsen ya da yetişmeye yüz tutmuş sanatçına sahip çıkıp onu bir numara yapmamışsan, kendi sinema sektörünü oluşturamamışsan başkasına söz söylemeye ne hakkın var?

 

Kendi beceriksizliğini bağırıp çağırmakla, ona buna saldırmakla mı kapatacak muhafazakar kesim? Yok bu tarihi gerçekleri yansıtmıyor, yok kanuni böyle değildi, harem şöyleydi vs vs. Kardeşim, o zaman sen yap gerçeğini de izleyelim! Adam gibi bir dizi yapıp bu milletin önüne koydun da izlemediler mi? İşte sen bu piyasada olmadığın için birileri açığı böyle kapatıyor.

 

S. Ahmet Arvasi’nin şu sözlerini bir kere daha hatırlatıyorum: “Türk milliyetçileri kendi tiyatrosunu, kendi sinemasını, kendi basınını, kendi televizyonunu kurmak zorundadır.”. Hem de bir an önce, bu milletin bir 46 yıl daha beklemeye tahammülü yoktur!..

( Muhteşem Yüzyıl Üzerine başlıklı yazı M. Kuvancı tarafından 1/26/2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu