Geçenlerde yaptığım yolculuk sırasında radyoda dinlediğim aşkı anlatan bir şarkı beni oldukça düşündürdü ve bu yazıyı yazma gereğini hissetmeme sebep oldu .Aşk, her insanın hayatında önemli yer teşkil eder ve onları bir hayli ilgilendirir. Bu kelime madem bizler için bu kadar önemliydi acaba sözlük anlamı ne diye merak ettim ve araştırdım.
Türkçede, sormak, talep etmek, davet etmek , istemek, yalvarmak..vs gibi yani bizim düşündüğümüz gibi derin anlamları olan bir kelime değildi ama osmanlıcaya baktığımızda, çok ziyade sevgi, şiddetli muhabbet, sevda..vs gibi daha anlamlıydı.
AŞK…Öyle bir şeydi ki ,Leyla ile Mecnun’un , Ferhat ile Şirin’in , Kerem ile Aslı’nın birbirine duyduğu ,onlara ölümü getiren ,dağları deldiren, çöllerde gezdiren, dermansız dertlere gark eden , dayanılmaz acılar çektiren çok yoğun yaşanan duygulardı. Oysa günümüzde yaşanan aşkları şöyle bir düşündüm. Artık iki cins birbirinden hoşlansa, cinsel istek duysa ,bir çıkar için ona yaklaşma ihtiyacı hissetse, elde etmek istese o kelimeyi hemen ,fütursuzca kullanıveriyor.Küçücük çocukların bile ağızlarında sakız oldu bu anlamlı ,güzel ve duygu yüklü kelime.
Zamanın değişmesi ,teknoloji ,endüstri ,sanayi, hava kirliliği ..vs gibi sebeplerle nasıl güzelim dünyamızı mahvetme yolunda ilerliyorsak, işte bu vurdum duymazlık ve basit görme yoluyla duygularımızıda heyelanlarla çökertme yolunda devam ediyoruz.
Oysa aşk önceleri o kadar büyük anlamlar taşıyordu ki şairler ,bir kuşun kanadında, bir bulutun beyazlığında ,çiçeğin kokusunda ,suyun saflığında ,arının bıkmadan usanmadan çalışmasında ,sevdiğinin kaşında ,gözünde her güzel gördüğü şeyde onu buluyordu. Aşk için sayfalar dolusu romanlar yazılıyor, hikayeler anlatılıyor, bir ömür boyu süren acılar yaşanıyor ve yıllar geçsede bu duygu asla unutulmuyordu. Bu duygu insanın başından bir kere geçiyor ve bu duyguyu insanlar mezara kadar taşıyordu.
Oysa günümüzde yaşanan aşklara şöyle bir baktığımızda artık iki cins birbirine bir yakınlık, beğeni ,hoşlanma ,cinsel arzu ,çıkar için yaklaşma ihtiyacı duysa o kelimeyi hemen , fütursuzca kullanıveriyor. Küçücük çocukların bile ağızlarında sakız oldu bu anlamlı ,güzel ve duygu yüklü kelime.Buna sebep kim diye düşünürsek tabi sonuç olarak suçlu bizler oluyoruz.Bu çok büyük anlamlar taşıyan kelimeyi o kadar basitleştirdik ki gelişi güzel kullandık ,ayaklar altına aldık. İçinde yaşadığımız dünyamızı kendi ellerimizle mahvettiğimiz gibi hayatta bir kere yaşanıp ömür boyu unutulmayacak bir duyguyuda ayaklar altında çiğnenir duruma düşürdük.Artık aklımızı başımıza alıp bu gidişe biran önce dur dememiz gerekiyor ..Düşünelim şöyle bir daha ,sırada mahvedeceğimiz neler var ,neleri kaybedeceğiz diye .
Değer verdiğimiz şeyler ellerimizin arasından bir bir kayıp gidiyor, kaybetmek istemediğimiz değerlerin önüne set olup dur deme zamanı geldi artık.Yoksa bu gidişle, çocuklarımıza bırakacak hiçbir değerimiz kalmayacak Sizlere bu mücadelenizde başarılar diliyor ,sevgi dolu günler diliyorum .Hoş kalın ,hoşçakalın…. Saygılarımla….

Sakine Bahadır



















( Aşka Dair başlıklı yazı SakineBAHADIR tarafından 16.09.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu