Günün Tarihi:Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî hazretleri'nin dünyaya gelişi.
 

Bu güne ait tarihe göz atarsak Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî hazretleri'nin dünyaya gelişini hatırlarız.

Çok değerli bir Hak aşıklarından birisidir.

 Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî hazretleri, Allahü teâlânın aşkı ile dolmuş evliyânın büyüklerindendir.

 1207’de Belh şehrinde doğup, 17 Aralık 1273’te Konya’da vefât etti. Babası Behâeddîn-i Veled de, büyük âlim ve velî idi. Daha çocuk iken babasının kalbindeki feyz-lere kavuştu. 

Babası ile Hicaz’a, sonra Şam’a, oradan da Konya’ya geldi. Önce babasının halîfesi seyyid Burhaneddin Tirmüzî’den 9 sene feyz (ders,ilim ) aldı.

 Sonra, Şemseddîn-i Tebrizî onu yetiştirdi. Celâleddîn-i Rûmî, ney ve dümbelek (darbuka) çalmadı, dönmedi, raks (şarkı söyleyip oyun oynamak )  etmedi. 

Bunları, sonra gelen cahiller uydurdu. Divanında 30 bin, Mesnevîsinde 47 bin beyit vardır. Mesnevîsini nazım şeklinde yazarak, düşmanların değiştirmesine imkân bırakmamıştır. 

Pek çok menkıbesi vardır.

Mevlânâ hazretleri ahiret hayatını anlatırken; “Toprağa ekilen hangi tohum toprağın yüzüne canlı olarak çıkmamıştır?” diyerek, toprağa gömülen insanların tekrar canlanacaklarına işaret etmiştir.

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’den

Sükût eyledim, “kahrı var” dediler. 
Biraz söyledim, “zehri var” dediler.

Sustum, “kahrından susuyor” dediler.
Biraz konuştum, “zehrini kusuyor” dediler


Şiir: Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî hazretleri

Kaynak: (Takvim yapraklarından derlenmiştir)

( Günün Tarihi.mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî Hazretleri'nin Dünyaya Gelişi. başlıklı yazı M.Ali Ünsal tarafından 17.12.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.