Hacı İbram Ağa’lar, Türklerin elinden çıktıktan sonra Mora yarımadasının doğusunda bulunan Menevşe kalesinden toplu halde Kuşadası’na gelip yerleşmişlerdi. İlk zamanlar Ada’nın yerlileri Moralılar’a Türkçeyi tam bilmedikleri için şüpheli gözlerle bakmışlar, onlara kız vermemişler, hatta mezarlıklarını bile Türkmen’in karşısındaki deniz kıyısında yaptırtmışlardı.

    Zamanla halk Moralılar’a alışmış, kız alıp vermeler başlamış, ilişkiler normalleşmişti. Arkasından Giritliler ve Selanikliler de gelmişlerdi Kuşadası’na…

    Hacı İbram Ağa, Osmanlı zamanında Ada’nın ilk belediye başkanı oldu, üç dönem başkanlık yaptı. O sıralarda seçim yoktu, padişah mührünü kime gönderirse Şehir Emini o olur, o insan bölgeyi idare ederdi.

    Moralı Sarızade Hacı İbrahim Ağa başkanlığı zamanında camilerde onarım işlerine girişmiş, hamam yaptırmış, fakir fukarayı gözetmiş, Ticaret Odası’nda da önemli bir yere sahip olmuştu. Tüccarlıkla da uğraşmıştı.

                    ***

    Birgün Hacı İbrahim Ağa’nın Hacıfeyzullah Mahallesindeki konaklarından birine bir kömürcü geldi. Ağanın bahçeli konakları,çay odaları,sandık odaları,dadılar odaları bulunurdu. Konakta her gün fakiri zengini konuk edilir,yemek yenir içilir,muhtaç insanlara yardım edilirdi.Gelen kömürcüyü ağanın yardımcıları hemen hamama gönderdiler.Elbiseleri de değiştirildi,yedirildi,içirildi.Kömürcü,kendisine gösterilen ilgiye şaşırdı.Etrafındaki yoksul insanların gördükleri yardımları dikkatle gözlemledi.Konaktan ayrılırken cebine harçlığı konuldu,uğurlandı.

    Aradan bir müddet geçtikten sonra Hacı İbrahim Ağa’nın konağına bir mektup geldi. Mektup Selçuk’un biraz ilerisindeki Belevi’nden gönderilmişti:

    “Hacı İbram Ağa’nın bilgisine; kömürcü kıyafetinde konağınıza geldim. Amacım sizi kontrol etmek, ne yaptığınızı görmekti. Beni hamama yolladınız,yedirdiniz,içirdiniz,giysilerimi değiştirdiniz. Sofranızda çok sayıda yoksul insanın yiyip içtiğini, karınlarının doyurulduğunu gözlemledim. Son derece memnun kaldım. Hakkınızda bir işlem yapmamaya karar verdim. Saygılarımı sunarım. Allah’ın selamı üzerinize olsun. İmza: Çakırcalı Mehmed Efe…”

( Ziyaret başlıklı yazı DÜŞÜNCE tarafından 20.05.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.