Şiir türk edebiyatı tarihi boyunca tartışmalara neden olmuştur.
Zaman,zaman eski kitaplarımı ziyayaret eder yeni tesbitler yaparım.Yeniden aynı eseri okumak bakiş açısını genişletir.
Bunlardan biride Nihat sami Banarlı`nın Şiir ve edebiyat sohbetleri;O zamanlar yapılan eleştirilerin daha akademik olduğu görülmekte,şöyleki:kubbe altı neşriyatında yapılan şiirli toplantıda yapılan şiire dair eleştiride konuşmacılardan biri
Orhan veli`nin
Rakı şişesinde balık olsam
sözü ile, Ahmet Haşim`in
Göllerde bu dem bir kamış olsam
Mısra`ını birbirine denk göstermiş.Merhum Yahya Kemal Orhan Velinin sözü için"bu şiir değil ,ancak bir sarhoş nüktesi olabilir demiş.Ahmet Haşim`in mısra`ına gelince o şiir akşam zamanında,kamışın göllerden emdiği,sadece su değil aynı zamanda bir renk ve ışık şaşaasıdır çünki Haşim`in şiirinde"bütün"ünden anlaşıldığı gibi çoğu zaman fecir ve grub zamanlarının kırmızı renk saltanatını dile getiren şair aradaki farkı ancak şiirden anlayan değerlendirir" diye fikrini söylemiş.
Orhan Veli 1935 yılından sonra varlığını gösterir,hece ve aruz vezinli şiirlere tepki olarak "GARİB" diye kendilerini adlandıran şairler grubu ile yeni şiirin öncüsü oldular.
Şatışa sundukları kitabın üzerine"bu kitap sizlere alışagelmiş şeylerden süpheye davet edecektir"diye tarihe not düşmüşlerdir.
1950 lerde de Orhan veli'nin ardından bu şiir akımı konular alanında çok değişik, olarak herkesin kendini ifade edebilmesiyle şiir e ilgi artmış. Basit ama yazma kolaylığı ile bu güne kadar gelmişdir. aslında serbest şiir de ses uyumunu düzensizlik içinde düzen kurmak, bakımından da zordur.
Bu gelenekçi şiiri daha sonra Hisar`cılar devam ettirmiş 1980 e kadar Varlık derğisi ise serbes şiirin merkezi olmuşdur.
Attila İlhan eski ve yeni şiirin sentezini yapmışdır,Varlık`çıların "öztürkçe" de ısrar etmeleri şiirdeki musiki tadını anlayamamıza neden olmuştur,
Şiir olağan üstü zamanlarda varlık göstermişdir.Cumhuriyet dönemi ilk yıllarında çok farklı yazarlarımızın aynı dönemde yaşamaları bugün ki yazarlarımız için kıyaslamak zor olmuştur,
Bugün için şiirin kasetlere okunması şiirin popüler olması; yine edebiyat eleşetirmenlerince şiirin müzik eşliğinde söylenmesi şiirin nesre dönüşmesi kaygısını taşımaktadır,
Şiir kendi mecrasında baskı ve kalıplardan uzak kendi yolunda bulacakdır,
GERÇEK ŞİİR ZAMANA DİRENİR AYAKTA KALIR.
( Şiirin Dünü Ve Bugünü başlıklı yazı M.Filizman tarafından 23.12.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.