Son günlerde başlayan;Tarihle yüzleşme adı altında oyunlara Fransa'nın aldığı karar ;fay hattında krılmaya sebep oldu.

İç polititikda başlayan Dersim'le yüzleşme adı altında Tarihi şahsiyetlerimizi küçük düşürme amacı vardı.

Dersim'de yaşanan olayların sorumluları arandı.Fevzi,Çakmak,İnönü ,Celal Bayar ve Atatürk'e kadar uzanan suçlamalar yönetildi.

Dersim'de ne olmuştu?Yakın Tarihimiz tartışmaya açık olduğundan,bu konuda "Şehir efsaneleri" üretilmişti.

Kısaca Genç TÜRKİYE devletine bir baş kaldırı vardı.Köprüyü yıkan,feodal bir yapı kuran bu yöre 33 askerimizide şehit etmişti.Bütün bunlar yazılmazken Devlet adına özür dilendi.
Bu baş kaldırıyı ,bastırmakta istenmeyen olaylarda olmuştur.
Ama bunlar fırsat bilindi.Devlete karşı bir kısım mutareke basını tarafından şiddetli aleştiriler geldi.Hatta bu yazarladan birisi Sabiha Gökçen havaalanı'nın adı ne zaman değişecek diye makaleler yazdı.

Bir kısım yazarla hazır Dersim olaylarından özür dilenmişken 1915 Ermeni olaylarından da özür dileyelim bahanesini buldular.

Tam bu tartışmalar akabinde Fransa'dan sözde Ermeni soy kırımını yok sayanlara hapis cezası ön gören  teklifin yasalaşması için çalışmalar yapıldığı haberleri geldi.Türkiye'deki iç hesaplaşmayı soğumaya terkettik.Bu defa savunmaya geçtik.Tam bir çifte standart.

Fransa,ilkel bir kanuna imza attı.Ermeni soy kırımı yoktur diyen;45 000 Euro para ve biryıl hapis cezası ile cezalandırılacak.İfade özgürlüğünü yasaklayan ilkel bir zihniyet.

Bu kanunun iptali için 60 parlementer gerek.Bu sayı bulunursa Anayasa mahkemesisinde kanunun iptali için dava açılacak.


1915 olaylarını ve tehciri yorumlamak gerçeten zor.

Yıl 1915 birinci dünya savaşı yılları.Osmanlılar kaybedilen toprakları geri kazanmak için Almanların yanında.Bu dönemde malesef Osmanlı ordusunun bile Baş komutanı belli değil.
Almanlar bu döneme ait belgeleri paylaşmıyor.Bu tehcirde Onlarında payı var.

Bilinen konu Osmanlının paylaşımı döneminde Ermenilerin kışkırtılması ve Tehcir.Zorunlu göç.


Son söz;Tarihi tarihçiler yazsın.Ama güçlüler değil.Tarihi yapmak,tarih yazmaktan zor.


( Fransa,dersim.tehcir başlıklı yazı M.Filizman tarafından 26.01.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.