Tarihi sevdiren adam,olarak ebebiyete uğurlandı.Ardında"Büyük Türkiye"hülyası bıraktı.Başlangıcından bugüne:Türk Tarihini yazdı.Aynı zamanda bir politikacı.Ama ben ilim adamlarının politika ile uğraşmasına hiçbir zaman taraftar olmadım.

Zira insan ömrü bilim adamları için çok kısa sayılır.Tarihçi kimliği yanında aynı zamanda musiki adamıydı.

Siyonistlerin 11.Abdulhamid için kızıl sultan adını vermelerine karşı Onun kızıl sultan olmadığını,iade-i itibarını veren Tarihçi Yılmaz Öztuna.

Türk tarihinden yapraklar artık hüzünle okunacak.

Günlük makalelerini kısa ve öz tutan Öztuna siyasetin yorumlamasının zor olduğu anlarda benim akademik bilgisine güvendiğim başvuru  kaynağımdı.Yazılarında edebi bir dil kullanırdı.
Allah rahmet eylesin.

O nun ölmeden kısa bir süre önce yazdığı makaleyi sizlerle paylaşmak istedim.

"Krizli hafta
Bu hafta da İran ve Suriye krizleri ile kapanıyor. Tam bu sırada Sarkozy, insanlığın fikir ve ilim hürriyetini kaldıracak bir teşebbüsle ortalığı karıştırdı.. Türkofobisi azmıştı. İnsanlığın hür tefekkürünü engelleyecek raddelere varmıştı. Türkiye soğukkanlıdır. 
Amerika, etkili yaptırımlarla Suriye ve İran’ı baskı altında tutuyor. Rusya, Amerika’nın askerî müdahalesini önleyebilmek için elinden geleni yapıyor. Hemen her devlet, Türkiye’nin sınır aşırı bir hareketini engelleyecek tedbirler alıyor. Sarkozy’nin demokrasinin birçok kuralını ihlâl etmeyi göze alarak Türkiye’yi oyaladığı muhakkaktır. 
Rusya, Esad’a karşı sertleşmişken, şimdi Amerika’nın müdahalesini önlemek, geciktirmek istiyor. 
Irak’ı ve Afganistan’ı parçaladığı halde, yeniden inşa edemeyen Amerika’nın başarısızlığı, bu coğrafyaya yabancılığından kaynaklanıyor. Her iki Irak savaşına Türkiye’nin katılmaması, Amerika’ya büyük zarar verdi. Türkiye de büyük zarar gördü. 
Amerika’nın Orta Doğu’ya müdahalesinin sebepleri şöyledir: 1) İslâmî motifler kullanarak Amerika’nın kalbine kadar eylem yapan örgütleri yok etmek. 2) Bölge petrolünün dağıtımına egemen olmak. 3) İran’ın nükleer silâhlanmasını, Akdeniz’e inmesini önlemek ve İsrail’i tehdidine son vermek. 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Kaddâfi Türkiye’nin dostça uyarılarını dinlese idi, bugün Libya’nın büyük reformatörü olarak iktidarda bulunurdu” diyerek Beşar Esad’ı bir defa daha ikaz etti. Ancak diktatör, hâlâ İran’ın oynak diplomasisine güveniyor, demokrasilerin yakasından düşeceği ümidini taşıyor. 
Gelecek hafta, hem İran-Suriye krizinde, hem Fransa’da daha belirgin gelişmeler beklenebilir. "

Tarihi bir ünvanı yoktu.Ama O bir tarih işçisiydi.Öylede hatırlanacak.

( Tarihi Sevdiren Adam Yılmaz Öztuna başlıklı yazı M.Filizman tarafından 16.02.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.