İstiklal marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un ölüm yıl dönümü nedeniyle anıldı.27 Aralık 1936 da hayata veda etmişti.Hayatı ve düşüncelerini biliyoruz.

Şüphesiz O nu seven büyük kitle olmasına rağmen,düşüncelerine karşı çıkanlarda var.

II Adülhamit'e karşı fikirler vardı.Bu yüzden,II Abdülhamit taraftarları doğal olarak O na cephe aldılar.Üstad da bu yüzden hep mesafeli durdu.

Akif'e karşı olanların ikinci nedeni"Bedr'in aslanları ancak bu kadar şanlı idi"dizelerinde Çanakkale şehitlerine ulvi bir paye vermesi.Aslında"islamcı"diye etiketlenen Ersoy'un Bedir savaşındaki şehitlerle,Çanakkale şehitlerine aynı ülvi payeyi vermesini yadırgadılar.

Diğer bir neden"Kahraman ırkıma bir gül ne şiddet bu celal"bu dize de geçen ırk sözünden rahatsız olanlar var.Irk sözünden rahatsız olanlar,  siyasi liderler ,söylev ve demeçlerinde"aziz milletimin sevgili evlatları" derken ,Türk milleti demekten imtina etmişlerdir.Aslında Akif'in "ırk"vurgusunda kast ettiği Türk milletinin ta kendisidir.

Son günlerde Akif'in anma yıldönümü vesilesiyle bir diğer sözde Tarihçi,Kadir Mısırlıoğlu Akif'e dil uzattı.Hoş olmayan sözler kullandı.Sonra kendi taraftarları bile söz kesillerek verildi diye Mısırlıoğlu'nu aklamaya,haklı çıkarmaya çalıştılar.
Neden tepkiliydi ,Mısırlıoğlu, Akif II abdülhamit'in aleyhine yazılar yazmıştı.Oysa kişiler o zamanki konsept içinde değerlendirme yapmışlardır.

Peyami Safa da II Abdulhamit'i sevmedi.Çünki babası Sivas'a sürgün edilmişti.Orada da ölmüştü.Doğal olarak Peyami Safa taraf tır.

Zaman zaman marjinal seslerden eleştiri gelse de O İstiklal marşımınızın yazarıdır.O na sorulan bir soru da; bir daha İstiklal marşı yazarmısınızın cevabı"Alllah bu millete bir daha istiklal  marşı yazdırmasın"olmuştur.
Bu şiiir o gün ki hissiyat içinde İlahi bir duyguyla yazılmış.Bu şiirini SAFAHAT'ı na almamış,Kahraman ordumuza ithaf etmiştir.

Paraya,mevkiye,şöhrete hayatının hiç bir döneminde itibar etmemiştir.İnandığı gibi yaşamıştır.Eğilmeden,hep dimdik ayakta.

Mekanı cennet olsun


( Mehmet Akif Üstüne Yapılan Polemikler başlıklı yazı M.Filizman tarafından 4.01.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.