1 Enerji

               Ne yapıldıysa olmuyordu.Sorun çözümsüz gibi görünüyordu.Acaba nerede yanlış yapılıyordu?Ne ekleyip çıkarmak gerekiyordu?Daha ne kadar güncellenebilirdi?Bu ve bunun gibi sorular meşgul ediyordu Devrim’in zihnini.

             Yapay zeka çalışmalarında çalışan Devrim’in amacı robotlara iyi niyet,sağduyu ve ahlak kazandırabilmekti.Bunu başarabilirse dünya rahat bir nefes alabilecekti.Ancak cevabı nerede bulacağını bilmiyordu.Zaman ise aleyhine işliyordu.Geçen ay Japon bilim adamları yapay zeka çalışmaları sırasında bir sonuca ulaşmışlardı.İnsanlık yok edilmeli cevabını aldıklarında fişi çekmişler.

              Uzak mı dursam diye düşünüyordu Devrim,acaba boş yere mi çabalıyorum diyordu kendi kendine.İnsanlığa faydalı da olmak istiyordu.Bir yandan da yüzdüm yüzdüm kuyruğuna geldim diye düşünüyordu.Sevgi dolu kişiliği bütün dünyada izdüşümünü görsün istiyordu.İnsanlığa faydalı olmayı bir borç olarak görüyordu.

             Uzun yürüyüşler yapmayı,kahve içmeyi ve dostlarıyla sohbet etmeyi severdi.Evlilik yıldönümü yaklaşıyordu.Eşime ne alsam diye sormak için sahaf arkadaşına gitmeye karar verdi.Böylece yürüyüş de yapmış olacaktı.Muhtemelen kitapçı arkadaşı kahve de ısmarlayacaktı.Hem de kitapçı arkadaşını ziyaret edecekti.Enerjisini tasarruflu ve etkin kullanacaktı,tıpkı Japonların yapay zekası gibi…

            Uzun bir yürüyüşün ardından tam sahaf arkadaşına girecekti ki dikkatini raftaki kitap çekti.Kırmızı kapaklı ’’En  güzel aşk hikayeleri’’ yazıyordu.Çok ilgisini çekti bu kitap.Çok enerji almıştı bu kitaptan.Sahaf arkadaşı onun ilgisini farketti.

-Başkasına 12 lira ama sana bir güzellik yaparız.

-Bunu evlilik yıldönümü hediyesi olarak alacağım,bir sade kahve söylersin artık.

-Hoşgeldin,sen alacak olduktan sonra bir güzellik yaparız.

        İçeride karşılıklı oturdular.Sahaf çok zihin açıcı konuşuyordu.Devrim düşüncelere dalıp giderken az sonra kahveler geldi.Çırak olduğu belli olan çocuk kitabı gördü.

-Abicim aşk dedin mi ben Ferhat ve Şirin’i tek geçerim.Adam aşkı için dağları deliyor.Başkası olsa yapar mı hiç?

          Birden şimşekler çaktı.Aşk için dağları delmek…Aklına fikir gelmişti.Enerjide kısıntıya gitmek yerine kendini feda etme uğruna en iyi sonuç için enerji harcatması yapması gerektiriyordu.Aşkı robotlara uyarlamak bu şekilde olabilir diye düşündü.Kahvesini bile bitirmeden kalktı Devrim.Hızlı adımlar ile yürüyordu.Bir an önce formüller denklemler gözlemler deneyler girdiler çıktılar ile karşılaşmak istiyordu.Uzun bir çalışma süreci onu bekliyordu.

( Enerji başlıklı yazı Aliriza. tarafından 9.05.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.