Bilmiyorum okuyanlarınız var mıdır ? Yıllar önce okuduğum bir kitapta geçen bir cümledir bu.1911-23 YILLARI ARASINDA OLUŞAN Türk edebiyatının dahi feylosoflarından biri olan Ziya Gökalp`in eseri Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak İsimli eserinde geçen bir cümle. Ki bu cümle belki de kişiliğimin oluşmasında önemli yer tutmuştur.

Bu eserde Ziya üstat Türklerin sosyal yaşayışından iktisadi hayatına kadar pek çok alanda fikirler üretir de onu benim açımdan dahi yapan özelliği Türk kimliğine getirdiği bu yorumdur. Çağdaş müslüman Türk...

Acaba ne kadar çağdaşız, ne kadar müslüman ne kadar Türk... İşte asıl mesele orda. Sanırım bu sorunun cevabını bulduğumuz gün ve böyle yaşadığımız zaman şu anki tartıştığımız anlamsız,gereksiz ve birilerinin ipin ucunda oynattığı oyunlara alet olmayız.

Çağdaşlık,
Üstada göre avrupanın ilmini, fennini ve teknolojisini almaktır. Ayrıca medeni değerlerini benimsemektir. Hak hürriyet gibi. Acaba bunu reddeden var mı. Dinlisi, dinsizi,laiği, herkesin amacı bu değil mi... O halde neden birbirimize öteki muamelesi yaparız. Aynı toprağın yanık tenli insanları değil miyiz.

İslamlaşmak,
Bu ülkede yaşayan insanların kahır çoğunluğu Müslüman değil mi.Elbette ki islamı kurallarına göre yaşamak haklarıdır ve bilerek öğrenerek.Ama şu da unutulmamalıdır ki İslam oteriteye uymayı da emreder. Çatışma değil. Kanunlar,nizamlara uymak islamın vasfıdır, hele ki bir müslüman ülke de... Dahası emirlere uymak zorunluğu vardır. Kılıcı eline alıp kendi ülkene cihat açmak değil. Devletin de görevleri vardır elbet Müslümanın islamı yaşaması için bu ülkede... Sadece müslümanın mı,hangi dine inanıyorsa dinini yaşama ve yaşatma hakkı...

İşte üstadın müslümanlaşmak anlayışı..Şimdi buna karşı çıkacak biri olabilir mi.

Türkleşmek,
Türkleşmek ülküsü her dönemde ezilen Türk ulusunun milli benliğine sahip çıkmasıdır. Bu da yadırganmamalı ulus bilincine eren her kavim, kederde, sevinçte bir olmalıdır. Bu da millet olmanın ilk adımıdır. Özellikle lisaniyat yani dil birliği olmalıdır. Tarih şuuru olmalıdır ki milletin bekası sağlansın.

Yalnız burda Ziya üstad öyle bir bağlama yapmıştır ki Yine islam ve Türk PAYDAŞLIĞI ŞU CANLI ÖRNEKLE VERİLMİŞTİR.
``Türklerin kurtuluş savaşında aynı dil ailesinden olan Macarlar,moğollar değil afrikanın asyanın Müslüman ulusları, cezayirliler, tunuslular, hint müslümanları aynı acıyı yaşamış ve destek olmuşlardır derken.Türk milletinin islam topluluklarıyla kardeşliği ve islamın birlikteliği ön plana çıkarılmıştır.

İşte tüm bu anlatımlardan sonra çizdiği profil; ÇAĞDAŞ MÜSLÜMAN TÜRK tipi karşımıza çıkmaktadır. Ne dersiniz gerçekten olabilir mi...
( Çağdaş Müslüman Türk başlıklı yazı Lütuf VELİ tarafından 5.06.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.