NEDEN  MEHMETÇİK?

 

Ordu milletimin varlığına adanmış 11 Mehmetçik, yine kalleş bir saldırı sonucunda cennete uçtu… 16 yaralı hayata tutunmaya çalışıyor...Yüreğimiz kan ağlıyor, bağrımızda türeyen dış mihrakların kuklaları yüzünden. Ama ortada bir gerçek var, tetiği çekenler dost postuna bürünmüş sırtlanlardır.  

Gazze’ye sahip çıkılması, İran’dan yana tavır konmasının; insanlığını yitirmiş, dünyanın baş belâsı kesilmiş ülke tarafından karşılıksız bırakılmayacağını daha önceki yazılarda belirtmiştik.

Bu dünya Sultan Süleyman’a bile kalmadı. Eninde sonunda bu kalleş katliamları yapanlar cezalarını çekecekler. Ocaklarında incir ağacı yeşerecek, bacaları tütmeyecek, hanelerine baykuşlar dadanacak emin olabilirsiniz…

 

Şehitlerimize rahmet, yaralılarımıza şifa dilerken; Mehmetçik adının nereden kaynaklandığını açıklayayım.

 

"MEHMETÇİK"   ADI NEREDE DOĞDU? 

Çanakkale Savaşları’nın  başlangıç anları… Gelibolu Yarımadası’nın güneyinde bulunan Seddülbahir Kalesi, Çanakkale Boğazı’nın kilidi gibi durur. Seddülbahir düşmedikçe kimse elini kolunu sallayıp, Çanakkale Boğazı’na giremez…

I.Dünya Savaşı’nda Üçlü İtilâf Devletleri’nden İngiltere ve Fransa, 8 Ocak 1915 tarihli İngiliz Savaş Konseyi’nin aldığı karar gereğince ortak bir filo oluşturarak Çanakkale Boğazına saldırdılar. Amaçları:

-Almanlar karşısında çakılıp kalan dostları Rusya’ya silâh ve malzeme götürüp, karşılığında buğday almak,

-Rusya’nın 2 Ocak’ta Türkleri Kafkaslar’dan uzaklaştırma çağrısı üzerine, İstanbul’u ele geçirerek Osmanlı Devleti’ni saf dışı bırakıp Rusya’yı Kafkas’larda güvenli kılmaktı.

Ortak İtilâf Filosu 19 ve 25 Şubat günlerinde, Çanakkale Boğazı’nın iki yakadaki istihkâmlarını bombaladı. Donanma toplarının tahribatını arttırmak amacıyla karaya da birlikler çıkarıldı.

Gelibolu yarımadasının güneyindeki Seddülbahir’de Mehmet Çavuş isimli bir asker, tüfeği tutukluk yapınca, yerden aldığı iri bir taşla, İngiliz denizciye saldırıp, geri püskürttü… Bu olay kulaktan kulağa yayılıp, Mehmet Çavuş yerine Mehmetçik adı kullanılmaya başlandı. Mustafa Kemal, ordunun moralini arttırmak için bu olayın Gelibolu Yarımadası’ndan tüm yurda yayılmasını sağladı.

Çanakkale Savaşların’dan günümüze kadar Türk Ordusu’nun tüm neferlerine Mehmetçik deniyor. (*Kaynak: Andrew Mango : Atatürk, Remzi Kitabevi, İstanbul-2000)
 

Kalleşçe arkadan saldırıya uğramazsa, Mehmet Çavuş gibi silahsız da olsa düşmanını geri püskürtüyor. Bunu Kurtuluş Savaşı'nda, Kore'de, Kıbrıs'ta da kanıtladı...

Allaha emanet olun Mehmetçikler...

 

*

 

Kanı yerde kalmayan şehitlerimiz M.Ali Tosun(Aydın), Hüseyin Köksal(Ankara), Yusuf Pazar(Ankara)Oğuz Yelken(Edirne), Mustafa Kayın(Edirne), Süleyman Ballan(Konya), Ömer Kara(Mersin), Mutlu Saydan(Sakarya), Elhas Esendere(K.Maraş), Sabahattin Derin(Muğla), Ramazan Erdem’e(Zonguldak) ataları için Çanakkale’de 95 yıl önce M.Âkif'in yazdığı "Çanakkale Şehitlerine" mersiyesini(ağıt) ithaf ediyorum… Ruhları şad, mekânları cennet bahçeleri olsun…

Hafız MECİD : ÇANAKKALE MERSİYESİ-1955

Murat Bardakçı'nın aynı gün HABERTURK TV'da TARİHİN ARKA ODASI programında dinlettiği mersiye, Çanakkale Zaferi'nin 40. yıl dönümünde Hafız Mecid tarafından seslendirilmiştir. Teşekkürlerimizle...

 

http://www.renklihaber.net/news.php?id=3008

 

http://www.dailymotion.com/video/xdqw6a_1955-hafz-mecid-canakkale-ehitleri_music

 

 

 

*Resimler.GOOGLE
 
 
NOT : DEĞERLİ ARKADAŞLARIM,
YAZI DOSTLUĞU BÖLÜMÜMÜ SİLDİM, ÇÜNKÜ SİTEDE YAZANLARIN HEPSİ KALEMDAŞIMDIR...
ANLAYIŞINIZA TEŞEKKÜR EDER, ESENLİKLER DİLERİM...

 

( Neden Mehmetçik başlıklı yazı AytenDirier tarafından 21.06.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.