ETKİLİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ

 

 

Çocuklara ilk tohumların atıldığı ilkokul yıllarında verilen eğitimin niteliği, gelecekteki başarıları,okula karşı,derslere karşı ve kendilerine karşı tutumları üstünde önemli bir etkiye sahiptir.Bundan dolayı okul öncesi ve ilkokul döneminde çocukla etkileşimde bulunan kişilerin,özellikle de öğretmenlerin çocukların geleceğini biçimlendirmede,sağlıklı bir kişilik kazandırmada önemi tartışmazsız çok büyüktür.

 

            Ayrıca çocuk için ilkokul öğretmeni ana-babasından bile önde gelen kişidir. O ne derse doğrudur, ne yaparsa iyidir, güzeldir.Çocuğun gözünde böylesine yüceleşen ilkokul öğretmeni,çocuğun en çok model aldığı kişilerden biridir.Dolayısıyla eğitim ortamındaki örnek davranışlarıyla çocuğun sağlıklı kişilik gelişimlerine yardım etmede ya da olumsuz bir kişiliğe sahip olmasında da büyük rolü olan kişidir.

 

 Yani ilkokul öğretmeni, ilkokul eğitim programında yer alan konu alanlarına ait bilgileri çocuklara aktaran, onları araştırmaya,yaratıcılığa,girişkenliğe yönelten,kendilerine ve dış dünyaya karşın olumlu tutumlar geliştirmelerine yardım eden,başkalarıyla etkili iletişim kurma becerilerinin gelişimini sağlayan kişidir.Bu durumda yarının büyüklerinin nitelikleri,büyük ölçüde o günün sınıf öğretmenlerinin niteliklerinden etkilenmektedir.Toplumdaki iyi vatandaşın,nitelikli ana-babanın,nitelikli meslek adamının,nitelikli politikacının temelleri ilkokul öğretmenleri tarafından oluşturulmaktadır.O halde sınıf öğretmenliği,çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkmayı amaçlayan toplumumuzda,hizmet öncesinde ve hizmet esnasında özel bir çaba gerektiren bir meslek alanı olarak düşünülmelidir.

 

 Toplumun ve çocuğun yaşamında böylesine önemli olan sınıf öğretmeninde bulunması gereken nitelikler de şüphesiz kaçınılmazdır. Sınıf öğretmeninin işini içe sinecek şekilde yerine getirebilmesi için, çocukların gelişim düzeylerini ve ihtiyaçlarını tanıma,öğretme-öğrenme ortamlarını çocukların ilgi ve ihtiyaçlarını karşılayacak,tüm gelişimlerine yardım edecek şekilde düzenleme,çocukların kazandıkları davranışları ve uyguladığı programın ne derecede etkili olduğunu belirlemek üzere ölçme ve değerlendirme becerilerine sahip olmalıdır.

 

 Sınıf öğretmenleri ilkokul eğitim programında yer alan konu alanlarının temel ilkeleri ve süreçleri konusunda kendilerine güven duyacak düzeyde bilgiye sahip olmalı ve bu alanları, çocuklara en etkili şekilde nasıl öğretecekleri konusunda yeterlik kazanmalıdır.Kısacası çocukların öğrenme yollarına uygun bir şekilde öğretimi planlayabilme,düzenleyebilme,uygulayabilme ve değerlendirebilmelidir.Özellikle sınıf öğretmeni,bilgiyi aktaran kişi değil,bilgiye ulaşma ve öğrenme yollarını öğreten kişi olmalıdır.Çocukların kendi öğrenme yollarının farkına varmalarını,yukarıda da belirttiğim gibi,gerek öğrencilerini tanıma,gerekse öğrencilerinin öğrenmelerini izleme,öğrenme düzeylerini belirleme amacıyla yeterli ölçme ve değerlendirme becerilerine de sahip olması gerekir.Sınıf öğretmenlerinin çok yeterli olması gereken diğer bir alan da meslektaşlarıyla,okuldaki diğer personelle,ana-babalarla ve toplumla etkili iletişim kurma ve işbirliği yapabilme becerileridir.Buna ek olarak eğitimle ilgili değerleri ve sorunları anlayabilme ve çözümü için girişimlerde bulunabilme yeterlikleri de öğretmenlerin sahip olmaları beklenen nitelikler olarak düşünülebilir.

 

Sınıf öğretmeni bilgiyi aktaran kişi değil, bilgiye ulaşma yollarını öğreten kişi olmalıdır.

( Etkili Sınıf Öğretmenliği başlıklı yazı BegümÖzdikici tarafından 2.04.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.