Uzun zamandır  zihnimin bir yerini işgal eden bir mevzudur bu.Öyle ya.! Matematikçi olmam gerçeğinden hareketle zihnime düşmüş bir konu..

Evet matematik öğretmeniyim.Aynı zamanda  edebiyata da gönüllü,amatörce de olsa edebi(yat)ın hazzına duran bir faniyim.

Hoş bu ya...

Durup dururken matematik mi?Edebiyat mı? Polemiğine girme niyetim de yok doğrusu.

..

Lise yıllarıma denk düşen bir hatıra.

Masalar etrafında toplanmış talebe gruplarında; apansız savunma  ve hucum replikleriyle;sayısalı sözeli bir üst rafa çıkarma derdine düşmüştük.(ben sayısalın askeriydim!)

Bu münazaralardan bir şey elde ettik mi? Zannetmiyorum.Bana sorarsanız sayısal ve sözel birbirini besleyen, kuran ,ana atar damarları biri diğerine dolanmış  birbirlerinin varlık sebebleri  olduğunu da söylemeliyim

Eski filozaflarının matematikten felsefeye ordan da astronmiye…Aynı anda birden fazla ilim dallarıyla uğraşmaları mevzua ışık tutabilir.

 

Sayılar ve kelimeler.

Ordalar ve çoklar.İrsaliyesi,faturası ,vergisi yoktur onların.Bize düşen onları bir araya getirmek.Kombine kurmak,yani inşa etmek.Medeniyet dediğimiz kavramın sayı ve kelimelerin omuzlarında yükseldiğini ayrıca belirtmeye gerek var mı?

Toparlarlayalım.

Bir matematik problemini çözmek üzre oturduğumda çözerken ki hissetiğim karın sancısını,kulak kızarmasını; bir öyküye otururken (ki öykünün kurgusu matematik probleminden ayrı değildir) aynı haletî ruhîye ye bürünürüm…

Evet matematik ile edebiyat kardeştir…

Ama edebiyatta bediiyattır.Onu da söyleyeyim.

( Matematik Ve Edebiyat başlıklı yazı seyda ay tarafından 16.04.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.