Avludaki dut ağacının gövdesi kalın,dutları tatlıydı.Merak etti.Dede dutu derler,dediler.Deden küçükken ekmiş.Dedenle ağaç beraber büyümeye durdu,dediler.

Koca gövdesine dokundu.Daha bir sevdi.

Çocuk meraklıydı.Yaşanmışa dair ne varsa değerlidir, dedi.Yaşanmışlıklardan yola çıkmış bir yaşamı daha bir manalı buldu.Toprak kokulu ev ile toprakta bitmiş,dut ağacından benzerlik kurdu.Ruhunda birikmiş toprak hayalini bir bir biriktirdi.

Kıvrım kıvrım yüzlerin çizgilerinden,yaşanmışlıklardan yola çıktı.

Notlar düştü defterine.Yazmalı dedi. Kalem yazmalı ki;hayali kirlenmemiş adem oğullarının,toprak kokulu yaşamlarından izler sürmeli, dedi.

….

 Her tarafa yayılmış kök uçlarından yola çıktı..Dedemde öyledir,dediHayatını iyilik meyvesiyle yoğurmuş,”gök kubbede hoşamedi” bırakan demet demet yaşanmışlıktı yaşadığı.

Yaşanmışlıkar yaşamdır..

Mezopotamya’nın bereketli coğrafyasında  yaşamın adıydı sohbet..Halka halka,kahve kokulu sohbetler  mektep olurdu, yaşam olurdu…Toprak kokulu  evlerine gelen ihtiyar meclisini sevdi.Gizliden gizliye, eskinin yeniye yaşam olacaklarını bir bir yazdı.
Hüzne durmuş bir coğrafyanın acıları,hikayeleri bitmezdi.Hikayelerinin teması belirdi, hüzün dedi. Evet toprak kokulu yaşamların hepsi hüzün demekti..

Beyaza bulanmış ihtiyar sohpetleri…

Saçı ,sakalı entarisi beyazdı.Dedesi ne çok sevmişti beyazı. Dede ne çok seversin beyazı ,dedi? Beyazların beyazı ,beyazı çok sevdi de o yüzden sevdim ben beyazı,dedi.Ömürlerinin baharında  ihtiyarlar hoş sohbet olur.Benim için tükenmez memba olurdu.

Çocuk ne çok merak ederdi, yaşanmışlıkları.Dededen ,geçmişinden hikayeler biriktirmeye koyuldu..Dede anlat ta yarınıma yarınları katayım,dedi.Dedesi  anlatıyordu.Çocukluğundan,evliliğinden,askerliğinden….

 

Anlatıyordu dedesi..

1947 li yıllar.Kıtlık yılları…Evin tek erkeği.ülke kıtlık yıllarını yaşıyordu.toprak memleketin çetin yaşamı.keskin güneşin koynunda silüetlerde kavrulmuş,tarihe,mezopotamyadan sönen bir çığlıktık biz.çalışıyorduk.çekiç sıcak,tırpan sıcaktı..durmadan,dinlenmeden..
 
Taze damattım o zamanlar.Evin tek erkeği.Bütün ailemi bırakıp askere gittim.Üç yıl,tam üç yıl askerlik yaptım.Ülke kıtlık yıllarını yaşıyordu.Başımızın altındaki yastıkların içini otlarla doldururduk.Bir kaç gün sonra otlar kurumaya yüz tutar, haşır haşır sesler çıkartırdı..
Bölük komutanımız vardı.Buyurgan.Bağırıp çağırırdı..Türkçe konuşuyorum,ben Türkçe konuşuyorum der tokatlardı.Evet, ben türkçe bilmiyordum..
Telefon yoktu.Mektuplarımız birkaç ay sonra gelirdi.Eşim köyde daha önceden askerlikte birazcık yazmayı öğrenen akrabamıza mektubunu yazdırır,öylece haberleşirdik.Yeni evliydim.Giderken eşime,hamilelik durumunda mektupta nasıl haberdar edeceğini kararlaştırdık.
Evet,bir adama mektuba yazdırmak üzere, ben hamileyim diye yazdıramazdı.Haya vardı.Utanırdı…Öyleyse eşim mektubun içine koyacağı bir iğneyle müstakbel bir baba adayı olacağımı öğrenecektim..Kararlaştırdık.Mektup gelir gelmez önce iğneyi arardım.Bir kaç mektuptan sonra iğneli zarfa kavuştum.Eşim şimdiki atmış yaşındaki oğluma hamileydi..

Askerde;hüznün, çaresizliğin orta yerinde…

Kaç zaman sonra anam hasretime dayanamamış ,vefat etmiş..

Ellili yıların başı, bölükte bir gece silahları sesiyle uyandık.O gece menderesli demokrat parti kazanmış. Ülke,tek parti tarasutundan kurtulmuştu.Çok partili  hayatın kırıntıları demekti.

Dede dünyasını kuran hayatının sinir uçlarına dokunuyor,bir bir anlatıyordu.

Çocuk yazıyordu...
Hayata hayat katan yaşanmışlıkları daha bir sevdi.Öyleyse, dedi.Sığlıktan ,huzurevlerinden köksüzlükten kurtulmak için ihtiyarlarımıza hayat defterimizden müstesna bir yer ayırmalı değimliyiz?Diye en sona not düştü.
( Toprak Kokulu Dede başlıklı yazı seyda ay tarafından 1.04.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.