DINAH(Goril), DOHUNG(Orangutan) ve OTA BENGA(İNSAN)...Hayvanat Bahçesinde Aynı Kafeste


Charles Darwin’in İnsanın Türeyişi adlı kitabıyla, insanın maymun benzeri canlılardan evrimleştiğini iddia etmesiyle, bu senaryoyu destekleyecek fosil arayışı başladı. Ancak bazı evrimciler "yarı maymun-yarı insan" canlıların sadece fosil kayıtlarında değil, dünyanın farklı bölgelerinde canlı olarak da bulunabileceğini zannediyorlardı. 20. yüzyıl başlarında bu "canlı ara geçiş formu" arayışları bazı vahşetlere neden oldu. Yaşanan bu vahşetlerden biri, Ota Benga adlı pigmenin hüzünlü öyküsüydü.

Ota Benga, 1904 yılında, Samuel Verner adlı evrimci bir araştırmacı tarafından Kongo’da yakalandı. Adı, kendi dilinde "dost" anlamına gelen yerli, evli ve iki çocuk babasıydı. Bir hayvan gibi zincirlendi, kafese konarak Amerika’ya götürüldü. Buradaki evrimci bilim adamları, St. Louis Dünya Fuarı’nda onu çeşitli maymun türleriyle birlikte kafese koyarak "insana en yakın ara geçiş formu" olarak teşhir ettiler.

İki yıl sonra ise New York’taki Bronx Hayvanat Bahçesi’ne götürüldü ve birkaç şempanze, Dinah adlı bir goril ve Dohung adındaki bir orangutanla birlikte "insanın eski ataları" adı altında sergilendi. Hayvanat bahçesinin evrimci müdürü Dr. William T. Hornaday, bu özel "ara geçiş formu"na sahip olmanın kendisine verdiği gurur hakkında uzun konuşmalar yaptı, ziyaretçiler de kafesteki Ota Benga’ya sıradan bir hayvan gibi davrandılar. Ota Benga, sonunda yaşadığı uygulamaya dayanamayarak intihar etti. (Philips Verner Bradford, Harvey Blume, Ota Benga: The Pygmy in The Zoo, New York: Delta Books, 1992)

Piltdown Adamı, Nebraska Adamı ya da Ota Benga... "İnsanın evrimi" efsanesinin sözde tüm kanıtlarına baktığımızda, benzer durumla karşılaşırız: Ortada, tümüyle bilim dışı, inanılmaz bir hikaye ve bu hikayeye tüm saçmalığına rağmen inanan gönüllüler...Bugün sayıları bir avuç kalmış olsa da...
( Sonu Hüzünlü Biten Bir Darwinist Hikaye Ve Gerçek... başlıklı yazı fuatturker tarafından 21.11.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.