Birinci Yılında BAYŞAD

 

Bir yıl önce çıktık yola bir avuç gönül dostuyla. Ne siyasi bir kaygımız vardı ne de tek kuruş menfaatimiz. Bir gönül işiydi bu, almadan vermeydi. Bir bardak çaya, bir kuru simide bol muhabbeti katık eylemeydi bizimki.

Bir yıl oldu BAYŞAD kurulalı. Neler yapmadı ki bu bir avuç insan Balıkesir’de. Öncelikle bir aile oldu BAYŞAD.  En büyüğümüz Ahmet Aydemir ağabeyimizden, en küçüğümüz (beşinci sınıf öğrencisi) Zülal Cengiz’e kadar… Söyleyecek sözlerini gönlüne biriktirmiş, yıllardır söyleyememişlerin gönlünü açtığı yer olduk.

Bir küçük şiir dinletisiyle başladık. Karizma tesislerinin kapılarını bize sonuna kadar açan Zekai Karakoç’un desteğiyle derneğimizin Kara Kız’ı Ayşenur’un başı çektiği, deli dolu abimiz Mustafa Keser’in organize ettiği şiir dinletisiyle vira bismillah dedik.

Büyüklerimize saygı göstermeliydik. Yıllardır Balıkesir’de yazıp çizen, emek veren ustalarımızı da onurlandırmalıydık. Yine Karizma’da düzenlediğimiz bir programla İsmail Acar, Turgut İnal, Reşit Kıpçak, Gönül Ünver, Hüseyin Balkancı, Ahmet Esmer, Faruk Eren, Cengiz Eratalay, Mustafa Sarı, Ramazan Karaca, Alparslan Ayral, Nejat Akpınar, Aydın Ayhan’a onur üyesi belgelerini takdim ettik.

Kuvayı Milliye’nin başlangıç yeri olan Balıkesir’imizde bu ruhu yaşatmak amacıyla Birlik gazetesi ve Gazeteciler Cemiyeti’ye ortaklaşa bir şiir yarışması düzenledik ve Emre Güngör gibi bir yeteneği keşfettik, Emre gibi gençlerimizin bizimle edebiyat ve şiir ortamını yaşamasına zemin hazırladık.

 20 Temmuz 2011’de Edremit Belediye başkanı Tuncay Kılıç, Kadıköy Belediye başkanı Hasan Özel, Güre Belediye başkanı Kamil Saka beylerin desteğiyle Altınoluk’ta Sohbet Çay Bahçesi’nde I. Kazdağları Şiir Günleri etkinliğimizi gerçekleştirdik. Programımıza Türkiye’nin dört bir yanından şair dostlarımız geldiler. Şiirimizin iki büyük ustası, 2010 Türk Dünyası yılın edebiyatçısı seçilen Ali Akbaş ve şiirimizin yaşayan efsanesi Cemal Safi iştirak ettiler. Türkiye Yazarlar Birliği eski genel başkanı Lütfü Şehsuvaroğlu ve Avrasya Yazarlar Birliği başkanı Yakup Deliömeroğlu onur konuklarımız oldular.

Temmuzda startını verdiğimiz ve sayın valimiz Yılmaz Arslan Bey’in desteklerini esirgemediği “Tarihi, doğası, kültürü ve insanıyla Balıkesir” konulu şiir yarışmamıza Türkiye’nin dört bir yanından değerli şairler şiir gönderdiler. Hiçbir engelin yıldıramadığı, görme engeline rağmen ailesinin desteğiyle üniversiteyi bitiren ve Türkçe öğretmenliği yapan Hasibe Gezgin yarışmamızda “Hancı, / Ben geldim, aç kapıyı/ Ben Karesi’nin çocuğuyum, hatırladın mı? / Hani süvarileri çelik bakışlı / Ki her biri doğuştan cenge nişanlı…”  diye seslenerek birincilik ödülüne layık görüldü.

10 Eylül’e BAYŞAD- edebiyatgalerisi.net ve sendeyaz.net üyelerinin buluştuğu “Balıkesir I. Yazarlar ve Şairler Buluşması” etkinliğimizi Otel Basri’de gerçekleştirdik.  Türkiye’nin dört bir yanından iki saatlik bir sohbet için gelen gönül dostlarıyla kucaklaştık.

Balıkesir’in özgürlük savaşçısı, milli mücadele kahramanı, gazeteci, fikir adamı, Mehmet Akif’in can dostu Hasan Basri Çanday’a da saygımızı göstermeliydik. Bu amaçla Aralık ayını Hasan Basri Çantay anma ayı olarak kabul ettik ve Yard. Doç. Dr. Zeki Çevik, Aydın Ayhan, Mustafa Sarı, Yusuf Akgül ve Dr. Mehmet Özkan’dan oluşan panelistlerimizle Balıkesir’de başlayan anma panellerimizi Bigadiç, İvrindi ve Kepsut’la devam ettirdik. Gittiğimiz her ilçede bağırlara basıldık, sevgiyle karşılandık.

Şehrimizde 13 yıl görev yapmış ve sayısız öğretmen yetiştirmiş, Türk fikir hayatına ölümsüz eserler bırakmış Seyit Ahmet Arvasi’yi de andık 2012 Ocak ayının başında. Arvasi hocanın dostları, öğrencileri bir araya geldi,  öğrencilerinden yazar Mehmet Ozan Semerci “Hatıraların Aydınlığında S. Ahmet Arvasi”yi anlattı gönül dostlarına.

Birinci yılı doldururken bu hafta sonu yine bir etkinliğe imza atıyor BAYŞAD. Bize kapılarını ardına kadar açan Yaylada AVM’de “Balıkesir, Yazar ve Şairleriyle Buluşuyor” sloganıyla yola çıktığımız Balıkesir’in Yazar ve Şairleri İmza Günleri – Söyleşi etkinliğimizi gerçekleştireceğiz. Eminim ki Balıkesir bugün de bizi yalnız bırakmayacak. Biliyorum ki Balıkesir; Bandırma’dan, Edremit’ten, Savaştepe’den gelen ve Şehir merkezinden katılan yazar ve şairleriyle iki kelam etmek, onlara “Siz yazmaya devam edin, biliyoruz ki şairin ifadesiyle ‘Şairleri haykırmayan bir millet  / Sevenleri toprak olmuş öksüz çocuk gibidir.’. Siz yazın ki edebiyatımız, sanatımız ölmesin, siz yazın ki gençlerimiz sizi örnek alsın, siz yazın ki toplumun sorunları sizinle dile gelsin.” demek için Yaylada’da olacak.

Ve bundan sonra da devam edecek BAYŞAD. 19 Şubat’ta Belediye Başkanımız İsmail Ok Bey’in desteğiyle Salih Tozan Kültür Merkezi’nde “Balıkesir’in Şairleri Şiir Dinletisi”ni gerçekleştireceğiz. Ardından her ay Yaylada Cinemarine’de sohbet, söyleşi ve dinletileriyle Balıkesir’le olacak BAYŞAD.

4 Mart’ta, “Türkçe Off” kitabının yazarı, Ayvalıklı hemşehrimiz, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Feyza Hepçilingirler, Yaylada AVM’nin desteğiyle Yaylada’da söyleşi ve imza günü etkinliğimizde bizimle olacak.

18 Mart’ta Yaylada Cinemarine’de “Çanakkale Şiirleri” şiir dinletisi gerçekleştireceğiz.

15 Nisan’da Yaylada’da şiir dinletisi etkinliğimiz, 28 – 29 Nisan’da da imza günlerimiz olacak.

13 Mayıs’ta yine Yaylada’dayız ve “Şiirimizde Anne” konulu şiir dinletimizi gerçekleştireceğiz.

BAYŞAD, Balıkesir’de kültür – sanat etkinliklerini gönüllü gerçekleştiriyor. Bu etkinliklerde bize desteğini esirgemeyen herkese, bizi yalnız bırakmayan üyelerimize, her etkinliğimizi duyurmada en büyük rolü üstlenen değerli basınımıza, özellikle Taşkın Sarıca kardeşimize ve her zaman yanımızda olan halkımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

İl Dernekler müdürümüz Cemaleddin Canlı Bey’in ifadesiyle “Balıkesir’deki üç bin küsur dernek arasında BAYŞAD bir numara” olmaya halkımızın desteğiyle devam edecek.

 

 

( Birinci Yılında Bayşad başlıklı yazı M. Kuvancı tarafından 20.01.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.