Azizim; 
İnsan kutsi bir varlıktır.Bütün vücudu hikmetullah ile doludur.
İster kendini bilsin ister bilmesin,melekler her an emrindedir,efalden ve esmadan uzak olamaz.Yapıp ettikleri ile hayatı yönlendirir,fayda sağlar zarar verir o nedenle sorumludur.Aşağıda bu hikmet kimyasından küçük bir bölüm bulacaksınız ...Umarım nefsinizi tanımaya,hakikati anlamaya ufak bir katkımız olur. 

Hikmetullahta sağ el sırrı:
Hikmette hemen her işte sağ el efali işlenir. Cemal ulviyeti temsil eder. Mikail as. Makamıdır. Kemal, saadet, hayat, Allah rızası, derecatta terfi, maddi manevi mertebelere teali ondadır. Hakikat kapısıdır, müminlere ve zatın kendisi ve yakınlarına hesapsız faydalar ondadır. İlmi ledün efali sağ el şehadet parmağıyla işlenir, zikir yapılırken avam dahi tespihi sağ el şehadet parmağı ve başparmağının yardımı ile çeker. Parmağın hareketi hikmet efalidir. Efal yapılan duanın kabul edilme derecesini milyon katlara çıkarır. Hayatta yapılan işlerin tamamı sağ elle yapılmalı sol el sağ ele yardımcı konumunda kalmalıdır. Sağ elle tuvalette taharet yapılmaz, sadaka verilmez. Diğer her iş sağ elle yapılır.

Hikmetullahta sol el sırrı;
Sol el hikmet işinde tamamen tecrit edilmiştir. Celal ulviyeti temsil eder. Cebrail efalidir, her konuda hayrete sebep olmakla cebir ve şiddete sebep olur. Sol el efalinden hayret zuhur eder ki sonu nedamettir. Zat asla sol el işi yapmaz, yapamaz, marifetullahta kesinlikle yasaktır. Ulûhiyet celalı hikmetten tecelli ettirdiği için her türlü Men’iyeti zahire çıkarır, müminleri perişan ederken kâfire yardım eder. Kederlerin elemlerin membaıdır. Zatın işi cemal ulviyeti davet ile hayat ve saadeti zuhura getirmektir. Sol elini ve sol ayağını mümkün olduğunca efalden alıkor. O takdirde tevhidin şanı olarak, celal yerde ve gökte zatı tazyik altına alamaz, zatın emrine muti kalır. Kontrol altında tutulmuş olur. Bazı kaynaklarda rahmet almak üzere kullanılır dense de rahmet almak için sol eli kullanmak şart değildir. Sol el ile alınan rahmette her zaman hem şiddet hem zarar ziyan vardır. 

Hikmetullahta sağ ayak sırrı:
Sağ ayak zatın cemal kuvvetidir. Rububiyette cemal sırrıdır. Azrail as. Makamıdır. Nübüvvet varlığı, müminlerin yeridir. Beşeriyette kadınlardır. Hayır, hasenat, iman ve itikat makamıdır. İtaat ve taat yeri, iman, hayâ, hayat ve namus yeridir. Bilcümle ahlakı hasene bu makamdan tecelli ederek zahire çıkar. Taharet, nezafet, nezaket, nefaset, sadakat vb. güzellikler sağ ayak efalinden tecelli eder. Zatın evlatları, ahbapları, güzel huyları dahi bu makamdadır. Müminler, müslümanlar ve kendi kızları ve eşi dahi sağ arkasında dostlarıdır. O nedenle sağ ayakta menfi esmalar ‘’la ‘’takısı ile okunarak takdis edilir. Burada celal esmaları ‘’el’’ veya ‘’Ya ‘’takısı ile okunmaz, beddua yapılmaz. Her zaman cemal efalleri ve esmaları ile dua edilir.

Hikmetullahta sol ayak sırrı:
Sol ayak zatın celal sıfatıdır. Rububiyette celal mertebesi, İsrafil as. Makamıdır. Evliya mertebesidir. Beşeriyette erkelerdir. Nefsin emarenin yeridir. Kâfirler, isyankârlar, ateistler ve cümle olumsuzlukların yeridir. Her türlü melanet ondan zahir olur. Burada zatın kendi nefsi dahi mevcuttur. Düzenli takdis edilmezse, nefsi ve kalbi hastalıkların tedavisi için çaba sarf edilmezse sonuç hüsran olur. Bu makamda okunacak esmalar, kitabın başka bölümlerinde tertip edilerek kayıt altına alınmıştır. Zat fırsat buldukça bu sıfatta terbiye ve takdis efalleri yapar. Otururken sol ayağı sağ ayakla bağlamak hikmetin icabıdır. Tuvalet, banyo gibi yerler dışında her yolculuğa sağ ayakla başlamak islamın emirlerindendir. Ayakta dururken sağ ayağın önde olmasına dikkat etmek lazımdır. Vücut diliniz karşınızdakini bilinç dışı etkiler. Sizin hakkınızda kanaat sahibi yapar ki bu meleklerin davranışlarımıza göre bilgilendiklerinin kanıtıdır.

Sol ayağın zahire çıkan her kötülüğün kaynağı olduğunu bilmek ve günde bir defa sağ devri yapmak her mümin ve müslüman için şarttır. Sağ devrinde sol ayak içeride mazruf, sağ ayak zarftır. Sol ayak yani celal verici, sağ ayak yani camal alıcıdır.. Nefsi emareyi zaptı rapta almak sağ devriyle ve çok oruç tutmakla ancak kolaylaşır. Kâfirler ve şeytan dahi bu sağ devri ile bağlanır. Sağ devrindeki faydalar saymakla bitmez, onda tam kemalat vardır. Hayat bahş eder. Bu devirde sol ayak cemale gider. Bu sağ devri Zühre şerefinde yapıldığında sağ ayak Merih’ten cemali davet ederken, sol ayak zührenin dostu kamere gider ki şeriatı Muhammed’in makamıdır.

Sol devri ise tam aksi şeyleri ifade eder. Asla yapılmaması gereken bir efaldir. Ancak rahmet zamanında çok lüzum olduğunda zat yapabilir, denilse de rahmet duasında bile sabırlı davranarak bu efale girilmemesi gerekir. Yalnız ibadet maksatlı değil günlük hareketlerimizde de sol kolumuzu içeri alacak şekilde dönüşler yapmak birçok kazayı ve belayı önler. Mertebe-i zatiyede daim ve esas olan sağ devri yapmaktır. Azizim;

Nuru tevhidin sırrına İlm-i ledün dediler
İşlenen efal sırrına Hikmetullah dediler
Efal, esma bilgisine marifetullah dediler
Marifetullah zuhur edince adı hakikat oldu.

Tevhidi Muhammed’den erkânlar şeriat oldu
Görülen nurların işareti vahy Kur’an oldu
Ol mübareğin ruhu, aklı levh-i mahfuz oldu
Tevhitte sıfatullah nuru cismini hıfz etti.

Ey irfan sakın ha sen hayrette istifrak olma
Hakikat bundan ibaret gayri ilah arama
Sırrı Hikmetullah budur artık Allah arama
İlahi ihsandır tevhit Mümine yap yardımı

Efalini cemalde yap âlemlere rahman ol
Efal sırrını güzel öğren mahir pehlivan ol
Bu sırları bilmeyenler ahirete gittiler
Enbiya evliya farksız şehitliğe yettiler

Aktab hep efal yapar hikmette dualar eder
Tecelli edince insanların fikrine gider
Ekseriyeti o işi yapmaya ikna eder
Akıllarda işi gören Cebrail sıfatıdır

Kalbe doğan her şey saf ilhamdır kemalullah’ tan
Kötü fiile izin çıkarsa celalullah’tan
Güzel amellere ruhsat varsa cemalullah’ tan
Semadan meleki güç her şeyi ihata eder.

Bütün olup biten kişinin efalinden olur
Yaptığı her hareket gider nurunu bulur
Devreder çarkı feleği zahire zuhur eder
Tevhide ulaştıysan eğer gayrı Allah arama

Bu sırı ilahi kudret böyle zuhur eyledi
Kudretullah tevhit şanı sırrı izhar eyledi
Allah Teâlâ zatını sırra mazhar eyledi
Dostsa miracına çağırır kul icabet eder

30/01/2012
Alanya/Antalya
( Hikmetullah Şanı - Her İnsan Kamildir başlıklı yazı HaciAli Bayram tarafından 31.01.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.