Siyaset - Edebiyat ve BAYŞAD

 

Edebiyatımızın büyük şairi Yahya Kemal’le ilgili bir hikaye vardır: Yahya Kemal, Fransa’da dokuz yıl kalır ve eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul’a döner. Ancak, İstanbul’a döndüğünde hemen gözaltına alınır. Çünkü Fransa’da bulunduğu yıllarda ittihatçılarla sohbetleri olmuş, rapor edilmiştir. Dolayısıyla memleket topraklarına ayak basar basmaz sorgulanmak üzere nezarete alınmıştır.

 

Şairin gözaltına alındığını haber alan devrin sadrazamı (Talat Paşa olsa gerek) derhal ilgili karakola haber gönderir ve “Ben gelmeden sorguya başlamayın, şairi incitmeyin.” diye talimat verir. Arabasını hazırlatır, acilen karakola gider ve şairi hemen karakol komutanının odasına aldırır. Yahya Kemal’den bu gözaltı için özür diler, bir yanlış anlaşılma olduğunu ifade eder ve kendisine yeni kuracağı hükümette maarif nazırlığını teklif eder.

 

Yahya Kemal’in sadrazama verdiği cevap önemlidir: “İlgi, iltifatınız ve teklifiniz için teşekkür ederim, ama benim amacım siyaset yapmak değil, anamın ak sütü gibi bildiğim Türkçemle şiir yazmak, eser vermektir.”

 

Balıkesir’de yaklaşık iki yıl önce bir dernek kurduk: Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği, kısa adıyla Bayşad. Bu derneği kurmaya niyetlendiğimde şunu demiştim arkadaşlarıma: “Balıkesir’de ayakkabıcıların, lokantacıların, fırıncıların, pazarcıların, bakkalların vb. bir araya geldiği, bir çatı altında toplanabildiği bir dernekleri, odaları var. Peki, topluma yön vermekle, halkı aydınlatmakla görevli yazar ve şairlerin neden bir araya gelebilecekleri, fikir üretebilecekleri ve bu şehre hizmet edecekleri bir çatısı yok?”

 

Bayşad, bu çatıyı oluşturdu ve toplumun her kesiminden, her siyasi görüşten insanın bir araya gelip sanat, edebiyat konuştuğu, birbirine saygı duyarak ortak etkinlikler gerçekleştirdiği bir dernek oldu.

 

İlk genel kurulumuzu gerçekleştirip yönetim olarak valimiz sayın Yılmaz Arslan’ı ziyaret ettiğimizde, valimiz bize şunu söylemişti: “Bugün şehrimizde birçok dernek var, ama çoğu tabela derneği. Madem şehrin şair ve yazarları olarak bir araya gelip dernek kurdunuz, tabela derneği olmayın, kendinizi gösterin.”

 

Bayşad, iki yıl içerisinde, sayısını hatırlayamadığım konferans, panel, dinleti, imza günü, yarışma, sohbet, anma programı gibi etkinliklere imza attı. Okullarla yaptığı ortak çalışmalarda birçok öğrencinin etkinliklerde görev almasını sağlayarak onların sosyal kültürel alanda gelişimine de destek oldu.

 

İl Dernekler Müdürü Sayın Cemaleddin Canlı’nın, 20 Temmuz 2011 tarihinde Altıoluk’ta gerçekleştirdiğimiz I. Kaz Dağları Şiir Günleri etkinliğimizde ifade ettiği “Bayşad, Balıkesir’deki bin beş yüz dernek arasında bir numara” ifadesiyle onurlandık. Dolayısıyla aynı etkinliğin bu yıl Edremit Amfi Tiyatro’da yaklaşık beş bin kişinin katılımıyla ikincisini gerçekleştirerek “tabela derneği” olmadığımızı da ispatladık.

 

Bir hedefimiz vardı: Balıkesir’de geleneksel hale gelecek kültür ve sanat günleri yapmak. Bu etkinlik içerisinde bir de kitap fuarı açmak.

 

Kitap fuarı için birkaç girişimde bulunduk, ama yayınevlerinin Balıkesir’i çok karlı görmedikleri için bu arzumuzu ilerleyen zamana bıraktık.

 

Kültür ve Sanat günlerine gelince, derneğimizin her biri bir değer olan üyeleriyle, her yıl 10 Ekim haftasına gelen günlerde “Karesi Kültür ve Sanat Günleri” etkinliğini gerçekleştirmeye karar verdik. Bu yıl 10-14 Ekim 2012 tarihlerinde Balıkesir’in sanat ve edebiyata doyacağı bir etkinlik planladık, çalışmalarına başladık. Önümüzdeki günlerde etkinlik programını ilan edileceğiz.

 

Bütün bu etkinlikleri gerçekleştirirken dernek başkanı olarak basında fazlaca yer aldığımın ve göze battığımın farkındayım. Zaman zaman karşılaştığım Balıkesirliler ve özellikle de siyasetle meşgul isimler, değişik metotlarla “siyasi bir planım, beklentim” olup olmadığını sorgulamaya çalıştılar. En son, bir sosyal paylaşım sitesinde bir yerel haber portalı şu soruyu sormuş:

 

“Mustafa Kuvancı. Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği(BAYŞAD) Başkanı. Sık sık yaptığı etkinliklerle derneğinin adını güçlü şekilde duyuran Mustafa Bey, gelecekle ilgili ne gibi hedeflere sahip?Siyasi arenayla ilgili düşünce ve idealleri var mı?”

 

Yahya Kemal gibi güçlü bir şair değilim, ama bu büyük şairin cevabı, cevabımdır. Siyasi beklentileri olan arkadaşlar rahat olsunlar.

 

Başka söze gerek var mı?

 

 

 

( Siyaset - Edebiyat Ve Bayşad başlıklı yazı M. Kuvancı tarafından 18.09.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.